Sök

”Jag har legat orolig, sömnlös och funderat på vad som ska hända”

Hockeyagenter sysslar vanligtvis med kontraktsförhandlingar och andra spörsmål åt sina klienter. Men för Michael Reander förändrades omständigheterna radikalt när Tobias Forsberg skadades svårt i julas.
– Mina egna känslor får jag hantera själv. Gentemot Tobbe och hans familj måste jag utåt agera på ett bra sätt, säger Michael Reander till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hockeyagenten Michael Reander fick en väldigt speciell uppgift att ta sig an i julas då hans klient Tobias Forsberg skadade sig svårt. Samtidigt går hans yrkesliv vidare då han har flera klienter att stötta i olika sammanhang. ”The show must go on”, som det så vackert heter. Men det har varit en hel del samtal och förfrågningar kring olyckan för Reander att hantera. Något som vi ska komma till i den här intervjun. 

Pappa Janne Reander gick ur tiden 2009.

Men vi börjar med hans bakgrund. För även om Michael Reander själv enbart spelat i Hedemora har han en gedigen hockeybakgrund via sin pappa Janne Reander, som spelade i bland annat Brynäs och Västerås under sin karriär.
– Jag skulle nog påstå att pappa betydde allt för mitt hockeyintresse, berättar Michael Reander då vi ses vid Brömsgårdarna i centrala Leksand för en intervju i solgasset dagarna efter det stora midsommarfirandet i Gropen som ligger ett väldigt kort stenkast från där vi sitter.
– Det var pappa som tog med mig till mina första matcher här i Leksand och i Gävle som fem-, sexåring. Själv spelade jag bara upp till pojkåren och slutade då jag var 14, 15 år. Jag var en egoistisk forward som helst ville göra mål. Tappade jag pucken blev det ofta en slashing på köpet.

Vad var det som lockade med hockeyagentyrket?
– Tidigare har jag jobbat med bank och finans. Av olika anledningar träffade jag på folk som jobbade med individuella idrottare. Då fick jag en känsla av att det kanske skulle vara kul att jobba med, inte individuella idrottare men med hockey i någon form.
– När jag valde att sluta i bank- och finanssvängen, vilket egentligen också var min pappas fel att jag började på…, skrattar Reander och fortsätter:
– Då kände jag att nu ville jag göra något jag verkligen brinner för. Då stod hockey överst på listan, men jag visste inte i vilken form. Sedan var det en del hockeyfolk som jag lärt känna tidigare som sa att med tanke på bankbakgrunden med juridik och mitt hockeyintresse så skulle jag passa som agent.
– När jag hörde det första gången tänkte jag ”aldrig i livet” eftersom jag hört skräckhistorier om det.

VILL TA BORT ”DEN ENORMA STRESSEN”

Trots skräckhistorierna valde Michael Reander att kliva i sin nya kostym som agent.
– Jag tänkte om lite, att om jag hade varit en riktigt bra spelare själv hur skulle jag då vilja bli behandlad. Sedan har jag försökt jobba utifrån det.
– Då gjorde jag ett försök. Till saken hör att det är 15-16 år sedan nu. Jag började med en del juniorer här i Leksand.

Vad ville du uppnå då du klev in i jobbet?
– Återigen, jag gick till mig själv, vad ville jag ha om jag var en väldigt bra hockeyspelare. Då skulle jag nog velat ha lite lugn och ro runt omkring mig.

Kan du utveckla det?
– Att ta bort den här enorma stressen som är kring spelarna, vilket jag tycker bara blir värre och värre, så spelarna kan koncentrera sig det dom ska göra och kan påverka själva på isen.

Handlar det om att spelarna ska vidare nästa klubb och nästa klubb, få mycket speltid på så hög nivå som möjligt och så vidare?
– Lite så är det, men det kan vara allt mellan himmel och jord. Jag tycker ändå det har fungerat bra. Ett betyg på att det känns bra är att många av klienterna har blivit väldigt bra vänner.

Hur viktig är det att se till spelarnas liv vid sidan av isen jämfört med det som sker på isen?
– Det är mer att finnas till hands för det som sker utanför isen. Jag kan inte säga till spelaren att dom ska båga höger om tränaren säger båga vänster. Det finns så proffsiga tränare som sköter den biten alldeles utmärkt.
– Det handlar om vad som sker utanför och att det fungerar. Sedan är killarna så otroligt olika och jag försöker anpassa mig.
– Jag lär känna dom här killarna då dom är i 16-årsåldern och väldigt unga. Vissa vill ha mycket kontakt medan andra vill ha lite mindre. Det gäller att hitta balansen, men det tar några år.


Foto: Ronnie Rönnkvist

JOBBAR MED ”FOPPA”

Hur många klienter har du under dina vingar?
– Ett 25-tal. Sedan ingår jag i en agentur som heter 4Sports Hockey med säte i Schweiz som naturligtvis också har spelare. Här i Sverige arbetar jag tillsammans med agenterna Johan Finnström och Micke Johansson samt scouten Mikael Håkansson. Sedan årsskiftet är även Peter Forsberg med, vilket såklart är oerhört kul. Dessutom jobbar jag tillsammans med Claude Lemieux i Nordamerika, vilket också är väldigt positivt. Jag trivs otroligt bra med kollegorna jag har.

Vad ser du som höjdpunkterna i din agentkarriär?
– Varje tillfälle man känner att killarna utvecklas och när dom når framgångar både individuellt och tillsammans med sitt lag. Det har varit fantastiskt att få glädjas med killarna som får vinna oavsett om det är JSM, SM eller VM.
– Något jag såklart är väldigt glad för det är att jag haft tre spelare som vunnit Stanley Cup, vilket är magiskt roligt. Det är ”Sunken” (Oscar Sundqvist) som vunnit två gånger, (Christian) Djoos och David Rundblad.

Hur håller du relationen vid liv med klienterna?
– Det är en kombination av besök, telefon… Jag kan självklart inte se varje match även om jag skulle vilja det.
– Sedan är killarna i olika åldrar. Vissa är yngre och andra lite äldre så behoven ändras lite utefter resans gång.

”HANDLAR MYCKET OM ATT FÅ IN DET SOCIALA

Det kan även finnas risker med att bli för mycket kompis med sina klienter.
– Absolut. Man måste hålla balansen. När det är beslut som ska tas så är det på ett sätt. Sedan blir det att man växer upp med killarna och märker om man tycker det är kul att ses. Då blir det mer naturligt.
– Att bara åka för att prata kontrakt eller istid och sedan ”hej då” känns ganska tråkigt. Jag tycker att det handlar mycket om att få in det sociala.
– Sedan är det jätteviktigt att lära känna familjen kring spelarna. Familjen är det viktigaste dom har. När man vet hur familjen är underlättar det naturligtvis.

Vilken var din första klient?
– Dom första som nådde juniorlandslaget var två Leksandspojkar, Petter Ullman och Niklas Bröms. Det kommer jag aldrig att glömma. Två väldigt fina killar och det var ett stort ögonblick när dom äntrade isen i landslaget.

”INSTINKTEN TOG ÖVER”

På annandag jul skedde det nästan overkliga att Tobias Forsberg föll in i sargen och skadade sig allvarligt under en match i Tegera Arena. Forsberg är Reanders klient, men själv var han inte i hallen då olyckan skedde.

Där och då fick Michael Reander i första hand iklä sig agentrollen på ett annorlunda sätt för att hjälpa Tobias Forsberg med alla spekulationer och frågor kring olyckan.
– Det påverkade enormt. Samtidigt skulle jag säga att instinkten tog över mer än hur ledsen jag blev själv då jag insåg omfattningen av det som hänt. Det mesta jag har haft i huvudet är att försöka vara behjälplig och göra allt kan.
– Redan från början kände jag att han och familjen måste få lugn och ro. Det kändes som det viktigaste just då. Sedan har jag haft en tät kontakt med Tobbes bror Johan i det här.

Givetvis gick det inte för Reander att hålla känslorna utanför allt det tragiska, även om hans fokus låg på att just se till att familjen skulle få ett lugn omkring sig och hans yrkesroll.
– Nej, det är helt omöjligt när det händer något sådant, men mina egna känslor får jag hantera själv. Gentemot Tobbe och hans familj måste jag utåt agera på ett bra sätt. Både jag och mina kollegor tyckte att det var ganska naturligt att jobba så.

Var det svårt att hålla media utanför?
– Nej, jag tycker att dom flesta accepterade det jättebra och det har jag en stor respekt för.

GOLFTURNERING FÖR ATT SAMLA IN PENGAR

Vad var den tuffaste biten i det här förutom Tobias Forsbergs välmående?
– Det var nog att försöka parera… Jag vill verkligen framföra att alla aktiviteter som sker är helt magiska att se. Det berör väldigt mycket.
– Någonstans handlar det ändå om att se framåt i tiden, vad kan man göra för att hjälpa Tobbe. Det är den naturliga instinkten som talade där också. Det slår mig hela tiden att välmående är vad allt handlar om.

Jag antar att vännen Michael Reander kliver in när vi kommer till välmående och så vidare?
– Ja, självklart. Så är det verkligen, samtidigt vill jag passa på att tacka för otroliga stödet och det som händer kring Tobbe. Det är också därför jag och Johan (Forsberg) valde att starta den här stiftelsen för Tobias.
– Där kommer vi bland annat att genomföra 4Sports-golfen uppe i Örnsköldsvik tillsammans med den andra ”Foppa” (Peter Forsberg) den 26 juli. Vi kommer göra en insamling och auktion till förmån för stiftelsen. Det är vårt sätt att hitta någon form av extra stöd och hjälp till Tobias.

Det råder heller inget tvivel om att det påverkat även Michael Reander både som person och yrkesmässigt, men, vilket han själv understryker, också att det inte är i närheten av det Tobias Forsberg nu går igenom.
– Helt klart är det här vad dom påverkat mig mest under alla åren. Jag har legat orolig, sömnlös och funderat på vad som ska hända. När folk ringer måste jag ändå agera…
– I Tobbes fall, även om karriären är vad den är nu, så är det helt naturligt att jag kommer hjälpa honom så länge jag kan och behovet finns, vilket känns livslångt, avslutar Michael Reander. 

Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Brynäs IF
1 2.05
X 4.25
2 3.30
Tisdag 19:00
HV 71 - Färjestads BK
1 2.15
X 4.30
2 2.95
Onsdag 19:00
AIK - Almtuna IS
1 2.40
X 4.00
2 2.45
Onsdag 19:00
HC Vita Hästen - Tingsryds AIF
1 1.71
X 4.05
2 4.05
Onsdag 19:00
Karlskrona HK - Mora IK
1 2.30
X 4.05
2 2.55
Onsdag 19:00
Södertälje SK - Timrå IK
1 2.90
X 4.00
2 2.10
Onsdag 19:00
Västerås IK - Västerviks IK
1 1.61
X 4.45
2 4.45
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten