Uffe Bodin
BODIN: Svenskarna som kliver ut på öppna marknaden i NHL i dag
ANNONS

I dag öppnar NHL:s free agent-marknad. Här är en genomgång av alla svenska NHL-free agents som kommer att bli tillgängliga att byta klubb från och med i eftermiddag.

Dagen D är här. Under eftermiddagen öppnas marknaden för alla unrestricted free agents som kan byta klubbar. Här är en genomgång av alla svenska NHL-free agents som kan komma att få nya kontrakt inom närmaste tiden.

Gustav Nyquist, fw, San José
Lönetaksträff 2018/19: 4,75 miljoner dollar
Efter att ha upplevt sitt livs säsong (60 poäng) finns det av naturliga skäl ett stort intresse för Nyquist, Klubbar som Buffalo, Vancouver och Columbus har uppgetts visa intresse. Även Edmonton har länkats till forwardens namn. Bör kunna kamma hem ett femårskontrakt värt 5,5-6 miljoner dollar per säsong.

https://twitter.com/WGR550/status/1145615945366478848

Niklas Kronwall, b, Detroit
Lönetaksträff 2018/19: 4,75 miljoner dollar
Det är oklart om Kronwall, 38, kommer att fortsätta spela ishockey. Om han gör det är Detroit rimligtvis det enda alternativet då han tillbringat hela karriären i klubben.

Marcus Johansson, fw, Boston
Lönetaksträff 2018/19: 4,6 miljoner dollar
Ett fint slutspel med Boston Bruins har gjort Johansson till ett hett villebråd på marknaden. Det enda vi vet säkert är att det inte blir en fortsättning i Boston för 28-åringen. Klubbar som Buffalo och Columbus har nämnts i sammanhanget.

Anton Strålman, b, Tampa Bay
Lönetaksträff 2018/19: 4,5 miljoner dollar
Efter en skadedrabbad säsong ser Strålman ut att få lämna Tampa. Har haft kontrakt med flera klubbar inför free agent-perioden. En av dessa ska vara Tampas rival Florida Panthers, enligt Pierre LeBrun.

Marcus Krüger, c, Chicago
Lönetaksträff 2018/19: 3,1 miljoner dollar
Ser inte ut att bli kvar i Chicago. Annars har det varit tyst kring Krüger. Kommer att tvingas ta en lönesänkning om han blir kvar i NHL. Kan fortfarande fylla en roll som defensiv fjärdecenter. Har en stark VM-turnering i bagaget.

Patrik Nemeth, b, Colorado
Lönetaksträff 2018/19: 2,5 miljoner dollar
I takt med att Colorado har förstärkt sitt försvar har Nemeths roll i laget minskat. Nu får han testa vingarna i en ny klubb. Vancouver uppgavs vara intresserade i ett tidigt skede, men de ser ut att satsa på andra free agent-backar.

Oscar Lindberg, c, Ottawa
Lönetaksträff 2018/19: 1,7 miljoner dollar
Började hitta målet efter trejden från Vegas till Ottawa. Har dock två tunga år bakom sig i Vegas där han åkt in och ut ur laguppställningen. Ottawa hade ett visst intresse av att behålla svensken, men det ska inte längre vara aktuellt.

Robin Lehner, mv, NY Islanders
Lönetaksträff 2018/19: 1,5 miljoner dollar
Förhandlingarna med Islanders har gått trögt. Här kan man dock fråga sig om general managern Lou Lamoriello försöker dra ut på processen för se om han kan få in Sergej Bobrovskij – och sedan sajna Lehner om så inte blir fallet. Sista budet till Lehner uppgavs ha varit ett tvåårskontrakt värt tio miljoner dollar. Om han kliver ut på free agent-marknaden lär det inte saknas intresse. Klubbar som Carolina och Columbus saknar förstamålvakt i nuläget.

svenska NHL-free agents

Pär Lindholm, c, Winnipeg
Lönetaksträff 2018/19: 925 000 dollar
Spelade alla matcher för Toronto innan han trejdades till Winnipeg alldeles innan trade deadline. Visade bra defensiva egenskaper på NHL-nivå, men sköt bara ett mål på 65 matcher. Den begränsade utdelningen kan stå i vägen för ett nytt NHL-kontrakt.

Magnus Pääjärvi, fw, Ottawa
Lönetaksträff 2018/19: 900 000 dollar
Får inte förnyat förtroende av NHL:s sämsta lag – trots en fin avslutning på säsongen. Kan fylla en funktion i en tredje- eller fjärdekedja, men i en liga som trendar mot yngre spelare kan det bli svårt för honom att hitta ett ny arbetsgivare. KHL?

Hampus Gustafsson, fw, Washington
Lönetaksträff 2018/19: 883 750 dollar
Breddspelare i Hershey Bears under den gångna säsongen. Hade tre assist på 44 AHL-matcher och lär inte få något NHL-kontrakt. Om han ska stanna i Nordamerika krävs det sannolikt ett AHL-avtal.


Foto: Robert Mayer-USA TODAY Sports

Fredrik Claesson, b, N Y Rangers
Lönetaksträff 2018/19: 700 000 dollar
Spelade knappt hälften av matcherna för Rangers och gjorde vad han skulle i sin defensiva roll. Är en sjätte eller sjunde back i NHL och det är en sådan roll han får leta efter.

Mario Kempe, c, Arizona
Lönetaksträff 2018/19: 700 000 dollar
Det har funnits ett ömsesidigt intresse mellan Kempe och Arizona att förlänga kontraktet. Nu har Coyotes dock gjort en hel del förändringar under sommaren och det är oklart om svensken fortfarande finns kvar i deras framtidsplaner. Gissningsvis finns det ett stort KHL-intresse för forwarden om det inte löser sig i NHL.

Eddie Läck, mv, New Jersey
Lönetaksträff 2018/19: 650 000 dollar
Opererades under förra säsongen och begränsades till sex matcher. Har sagt att han måste känna sig hundra procent innan han börjar fundera på var han ska spela. ”Först och främst vill jag bli frisk innan jag tar något beslut”, sa han till vår reporter Ronnie Rönnkvist i april.


Foto: USA TODAY Network / IBL Bildbyrå

Pontus Åberg, fw, Minnesota
Lönetaksträff 2018/19: 650 000 dollar
Fick inte samma fina utdelning i Minnesota som han fick i Anaheim innan trejden i januari. Det kostade honom en fortsättning i Wild. Berättade förra veckan att NHL är prioriterat, men att han är öppen för KHL-spel. SHL är inte aktuellt i dagsläget.

Oscar Fantenberg, b, Calgary
Lönetaksträff 2018/19: 650 000 dollar
Fantenberg har visat att han håller i NHL. Det är därför inte uteslutet att han får nytt kontrakt efter att ha svalt en hel del speltid för framför allt Los Angeles innan han trejdades till Calgary.

Tobias Lindberg, fw, Vegas
Lönetaksträff 2018/19: 650 000 dollar
Är det dags att komma hem nu? Lindberg har spelat i Nordamerika sedan 2014 och tvingats till en hel del klubbyten på senare år. Den här säsongen representerade han till exempel tre (!) olika AHL-lag. Enda NHL-matcherna kom med Toronto 2016. Har inte varit riktigt nära sedan dess.

Joakim Ryan, b, San José
Lönetaksträff 2018/19: 650 000 dollar
San José valde att släppa backen efter en säsong där han noterades för sju assist på 44 matcher. Svensk-amerikanen kan mycket väl tänkas få en ny NHL-chans på annat håll. Har visat i AHL att det finns offensiv uppsida i hans spel.

Tim Heed, b, San José
Lönetaksträff 2018/19: 650 000 dollar
”Jag kommer definitivt att bli kvar i NHL”, meddelade Heed i en intervju med Norran härom dagen. Om det blir San José eller inte återstår att se. Som högerskytt med kvalitéer i powerplay lär han kunna få en bättre möjlighet än han fick i Sharks (37 matcher).

svenska NHL-free agents

Den här artikeln handlar om: