Sök
SHL
SKOGLUND: Bakgårdens superstjärnor

Häromdagen började jag fundera över spelare som dominerat i andraligan men aldrig lyckats etablera sig i SHL eller annan högre liga. Historien är nerlusad med spelare som satt rejäla avtryck på lägre nivå – men märkligt nog aldrig befordrats för det.

Min ursprungliga tanke med det här projektet var att göra någon slags ranking på de tio främsta, men det visade sig vara helt omöjligt att gradera. Därför fick detta bli en lista med ti namn som poppar upp i min skalle med jämna mellanrum.

Jag ställde frågan på Twitter häromdagen om vem som är den bäste svenske spelaren i andraligan som aldrig lyckats etablera sig i SHL. Det fullkomligt exploderade bland kommentarerna och mängder med fina namn som passerat revy dök upp. Ta en titt själva genom att klicka på nedan tweet.

Som jag skrev ovan så blir det ingen ranking. Däremot kommer jag här nedanför lyfta fram tio spelare som kommit till mig genom gamla Radiosportenreferat hemma i pojkrummet, något inslag från elitseriekval i Sportspegeln eller genom läsning. Frågan jag många gånger ställt mig genom åren är: Varför fick/tog de aldrig chansen att etablera sig i elitserien/SHL/annan högre liga?

Jag har ingen aning om varför de nedan aldrig nådde/etablerade sig i SHL. De flesta av dem var i sin prime innan internet kunde släcka var mans kunskapstörst. Vissa ville säkert inte lämna sin klubb, jobb och ort, betänk att det var andra tider då och man kunde inte försörja sig på att spela i elitserien. Andra kanske helt enkelt ville, men aldrig fick chansen.

Jag ville hålla det till tio namn, därför fick jag kapa rätt hårt. Gamla härliga division ett-stjärnor som Christer Kårebrandt, Jörgen WikströmPeter Schank med flera kom därför inte med. De föll på mållinjen. En annan som inte platsade här var Björklövens gamle poängspruta Aleksandrs Belavskis. Han spelade faktiskt nio säsonger i den sovjetiska högstaligan innan han kom till Umeå 1991.

Kennert ”Sutarn” Andersson (fw)

Jag är från Jönköping, men trots att det skiljer 14 mil mellan Jönköping och Ljungby så nämns Trojas gamle ”snajper” med värme även här i trakterna av den äldre generationen. ”Sutarn” som han kallas spelade hela sin karriär för Troja och när han la av 1987 hade han piskat dit smått fantastiska 290 mål på 305 matcher i gamla division 1, som då var landets andraliga under SHL.

Tomas ”Mini” Berg (fw)

”Mini” kallad. Öste in poäng för både Hammarby och Huddinge mellan mitten av 80-talet och början av 00-talet. Men, förutom att han som junior gjorde en elitseriematch med Hammarby 84/85, blev det inget spel i landets högsta serie. Däremot över 500 poäng i landets näst högsta serie. Gästspelade under två säsonger i Norge och snittade över en poäng per match för Storhamar.

Jan ”Bergan” Bergstrand (fw)

Ännu i våra dagar pratas det om den gamle HV-forwarden ”Bergan” i Jönköpingstrakten. Han gjorde 331 poäng på 211 matcher i gamla divison 1. Men han kanske är mest ihågkommen för andra bravader. Bland annat så attackerade han en domare under en match en gång i tiden. Själv hävdar han att han aldrig slog ner domaren Benkt Gunbro.
— Jag vred bara om näsan på honom, har han berättat i HV-boken med titeln ”Triumfmarschen”.

Spelade med HV71 i dåvarande elitserien 79/80, men när de gick upp igen 1985 fick han inte vara kvar. Istället blev det Gislaved i division 2 under två säsonger där han gjorde 79 mål och 67 assists – på 64 matcher.

Mats Grötting (fw)

Inledde seniorkarriären i lägre divisioner för Tyringe. Efter en säsong i Färjestad kom han till Mora 1978 via två år i HV71 och i Dalarna kom han sedan att stanna i elva säsonger. Totalt blev det 590 poäng på 372 matcher i andraligan. 300 av poängen var mål. Elitserien kom till 1975 och allsvenskan blev andraliga 1999. När division 1 var näst högsta liga däremellan så är det Mats Grötting som innehar poängrekordet.

Conny Gyllander (mv)

Var moderklubben Vita Hästen trogen i stort sett under hela karriären. Avslutade dock hos ärkerivalen LHC. Trots att han av många benämns som en fruktansvärt bra målvakt så blev det aldrig något SHL-spel för keepern. Dock var han lång framme med Vita Hästen i kvalsammanhang vid ett flertal tillfällen. Men det sista avgörande steget togs aldrig. Har fått sin tröja nummer 1 pensionerad av Vita Hästen.

Larry Pilut (fw)

”Mr.Tingsryd” kom till klubben 1992. Sedan stannade han fram till 2007 och vräkte in poäng i gamla Dackehallen. 610 poäng i andraligan på 518 matcher är imponerande siffror. Men något SHL-spel blev det aldrig. Däremot har sonen Lawrence Pilut nått framgång i både HV71 och senare i Buffalo Sabres organisation.

Rickard Rauge (fw)

Den väldige stockholmaren flyttade tidigt till Norrköping och under nio säsonger i gamla division 1 sprutade han in poäng. Var med både under hela resan, från uppbyggnaden till att bli en elitserieutmanare, till konkurs. Frågan är om Rauge var som allra bäst när klubben var med och nosade på SHL under början av 90-talet.

Är numera ordförande i klubben som pensionerat hans tröja nummer 17.

Peter Smedberg (fw)

Det blev bara en SHL-säsong under karriären för den målfarlige forwarden. Säsongen 86/87 gjorde han 16 (6+10) poäng för Modo, men säsongen efter var han tillbaka i Sundsvall igen. Höll den mesta tiden av sin karriär till i Sundsvall och Timrå och totalt blev det 276 mål på 343 matcher i andraligan.

Peder Stenberg (b)

Tittar vi på perioden mellan 1975 och 1999, när division 1 var andraligan, så är den hårdskjutande Piteå-backen den försvarare som gjort flest mål av samtliga, nämligen 151 stycken. Trots att anbud högre upp knappast inte borde ha saknats så blev han klubben trogen genom hela karriären.

Conny Strömberg (fw)

Ifjol inledde Conny Strömberg i Arboga i Hockeyettan 43-åringen höll på att ta dem till Allettan. Han lämnade i november för Örnsköldsvik. Hur gick det då för Arboga undrar vän av ordning. Jo, de åkte ur och ner i tvåan.

Hade detta varit en ranking på bakgårdens stjärnor, vilket det inte är, så hade Conny Strömberg varit given etta. För att dundra med en stor trumma här: Det här torde vara en av historiens mest misshandlade talanger och det är märkligare än märkligast att ingen SHL-klubb under alla år gav den här killen en rejäl chans och en skräddarsydd roll.

Har förvisso testat SHL med både Örebro och Modo, utan att haka sig kvar. Har, om jag räknat rätt nu, gjort 504 poäng i den svenska andraligan (Division 1/Hockeyallsvenskan) genom karriären.

Idag 19:00
AIK - Almtuna IS
1 2.40
X 4.00
2 2.50
Idag 19:00
HC Vita Hästen - Tingsryds AIF
1 1.77
X 4.05
2 4.00
Idag 19:00
Karlskrona HK - Mora IK
1 2.35
X 4.05
2 2.55
Idag 19:00
Södertälje SK - Timrå IK
1 2.90
X 4.05
2 2.10
Idag 19:00
Västerås IK - Västerviks IK
1 1.65
X 4.45
2 4.35
Idag 19:00
Modo Hockey - IF Björklöven
1 2.35
X 4.10
2 2.50
Idag 19:00
Kristianstad IK - BIK Karlskoga
1 4.00
X 4.65
2 1.67
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten