Sök
REVANSCH. Samuel Fagemo ratades i draften i fjol – nu förväntas han gå tidigt.
SHL

”Jag har bevisat för många att jag är värd att bli draftad”

Ratad i draften för ett år sedan.
Nu är Samuel Fagemo på plats i Vancouver för att få ett slutgiltigt bevis på sin revansch. I helgen kommer han att få höra sitt namn bli uppropat.

– Jag har gjort det mesta av det här året och tagit stora kliv. Då har jag förtjänat att jag sitter här, säger han till hockeysverige.se.

VANCOUVER (HOCKEYSVERIGE.SE)
Vilken skillnad ett år kan göra.

För ett år sedan satt Samuel Fagemo och hans familj samlad framför tv:n och följde draften från Dallas med stort och förväntansfullt intresse. Den då 18-årige Frölundaforwarden räknade inte med att bli draftad tidigt, men han förväntade sig i alla fall bli vald av någon klubb.

Men det blev han aldrig.

När hockeysverige.se träffar honom i Vancouver ett år senare hymlar han inte med att besvikelsen var enorm.
– Jag var inte bland de 217 spelarna som blev valda. Det var jättetufft både psykiskt och fysiskt också att inte bli vald. Det tog två-tre dagar att släppa det, berättar han.

När besvikelsen och ilskan hade lagt sig byttes den mot revanschhunger.
– Jag tog det på rätt sätt och fick bra support hemifrån av alla. Jag fortsatte tro på mig själv och gav inte upp. Jag kom tillbaka starkare och visade folk fel. Det är jätteviktigt att ha en inre kraft och vilja att fortsätta utvecklas, säger han och beskriver hur han har använt händelsen som extra motivation.
– På matcherna när det suttit scouter på läktaren har man velat visa att man skulle bli vald förra året. Det har jag gjort och nu sitter jag i en bra sits.

”BEVISAT ATT JAG ÄR EN BRA SPELARE”

Det gör han verkligen.

Rookiesäsong i SHL var kantad av personliga men framför allt lagmässiga framgångar. Samuel Fagemo sköt 14 mål i SHL:s grundserie och ytterligare sex i slutspelet. Han vann både Champions Hockey League och SM-guld. Det är därför han är i Vancouver nu.
– Det har gått väldigt fort allting. Förra året blev man inte vald och ett år senare sitter man här och ska bli draftad i Vancouver, skrockar han.
– Det har gått fort och jag har fått uppleva mycket. Jag har bevisat för mig själv och andra att jag är en väldigt bra hockeyspelare som kan prestera på en hög nivå. Jag har bevisat för många att jag är värd att bli draftad. Jag har skaffat mig ett bra utgångsläge i alla fall.

Hur föreställer du dig att det kommer vara att sitta på läktaren under drafthelgen?
– Jadu… Jag har inte varit med om det tidigare, men det kommer säkert att vara väldigt spänt och nervöst. Tiden kommer att gå sakta, men det är en ny upplevelse och erfarenhet att sitta där. Att följa allting live kommer att bli coolt och spännande. Sedan får man se vad det blir.

Känns det som en bonus att få uppleva allt det här, lite positiv karma efter bakslaget i fjol?
– Exakt, det var klart att det var ett bakslag när jag inte blev vald. Jag har gjort det mesta av det här året och tagit stora kliv. Då har jag förtjänat att jag sitter här. Det är en bonus, men en bonus jag har förtjänat. Nu ska jag bara njuta av det här som är en engångsföreteelse i livet att få uppleva det live.


Foto: Bildbyrån/Mathias Bergeld

HEKTISKA MÅNADER

När han blir draftad är svårt att sia om. Samuel Fagemo har rankats från allt mellan 31 till drygt hundra i de rankingar som kommit ut sista tiden. Det mesta tyder på att det blir någon gång i andra rundan på lördag.
– Det är svårt att veta var man kommer att gå. Det kan vara allt från tredje till första rundan. Det kommer nog att bli svettigt att sitta och vänta. Men det positiva är att mitt namn gått högre upp på rankingarna detta året jämfört med i fjol. Det känns bara kul.

Draften är bara ett av stegen under en hektiskt vår och sommar för den svenske mästarforwarden. Han har redan hunnit med NHL Combine i Buffalo, där talangerna samlas, testas och intervjuas inför draften, och sedan tagit studenten.
– Jag kom hem från combinen på söndag och tog studenten på måndagen. Det var tuffa men roliga dagar, ler han.

Det kommer att fortsätta vara bråda dagar för ynglingen. Efter draften väntar träningsläger med NHL-klubben som väljer honom och senare World Junior Summer Showcase i Plymouth, Michigan i slutet av juli innan det drar ihop sig till ny säsong med starten av Champions Hockey League i slutet av augusti. Det ger honom inte många chanser till återhämtning.
– Det var lite återhämtning efter att vi vann guldet. Vi var lediga i tre veckor och jag försökte koppla av så mycket som möjligt, säger han.
– Fram tills nu har jag kört på med Frölunda och försökt bli starkare. Just nu ska man njuta av det här tillfället på draften och sedan ska man tillbaka och jobba hårt innan det blir camp och landslagsuppdrag. Det kommer att bli fullt upp, men kul också. Det är inga tråkiga grejer det här. Man får se det positiva i det, inte att det blir många och långa resor.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

TRÄNADE MED ARIZONA

Träningsläger med NHL-klubb blir inget nytt för Fagemo. Trots att han inte blev draftad var han inbjuden till Arizona Coytotes utvecklingsläger förra sommaren.
– Det kändes bra där, gick väldigt bra och jag kände att jag kunde blivit draftad. Det var en härlig erfarenhet att visa upp sig där.

Pappa Linus Fagemo spelade faktiskt en säsong i Arizona i slutet av sin egen karriär. Men då i farmarligan CHL för Arizona Sundogs. Då var Samuel Fagemo tio år.
– Det var kul att komma tillbaka. De spelade någon timme utanför Phoenix så jag känner ju till trakten. Det är ett härligt klimat och så.

På sätt och vis vore det att sluta cirkeln om just Arizona Coyotes skulle drafta 19-åringen.
– Det vore kul. Vi får se vad som händer, ler han.

Klart är att han gärna spelar på ett ställe med mycket solsken och fint väder.
– Gärna till något ställe där man kan gå i flipflops till träningarna.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten