Nyheter

Nobbades förra sommaren – nu kan succébacken väljas tidigt i draften: ”Bättre än jag förväntade mig”

ANNONS

Inför säsongen var det nog få som hade koll på Mattias Norlinder. Efter en explosionsartad utveckling under säsongen kan 19-årigen, som nobbades i förra sommarens draft, gå så pass tidigt som i andra rundan av helgens NHL-draft.
– Blir man draftad så blir man och förhoppningsvis blir jag det. Det vore så klart en dröm att bli vald, säger Norlinder till hockeysverige.se.

Efter en lärorik vecka på NHL:s Scouting Combine landade Kramforsbördige förra veckan på svensk mark för lite studentfirande. När hockeysverige.se får tag på Mattias Norlinder har han hunnit bearbeta intrycken från veckan i Buffalo.
– Det var grymt kul att åka över dit. Det var en bra chans att få visa upp mig och det var en ny upplevelse att se hur allt fungerar där borta. Jag körde lite intervjuer och så var det fystester, berättar Norlinder.

Lite intervjuer? Tja, allt är ju relativt.

Enligt Norlinder själv träffade han 24 av de 31 NHL-klubbarna under Combine-veckan i Buffalo. Inte illa för en spelare som kunde ha draftats redan förra säsongen.
– (skratt) Ja, det var väl en hel del. Jag tycker att det gick bra på de möten jag hade. De verkade intresserade av vad jag lyckats åstadkomma den här säsongen.

Man har hört och läst mycket från andra att de fått lite märkliga frågor under mötena med NHL-klubbarna. Vilken var det konstigaste frågan du fick?
– Det var väl ingen jättekonstig fråga som jag fick, där jag tänkte liksom ”oh, shit, vad är det här”? Tråkigt svar kanske, men det var ingen fråga riktigt som stack ut ur mängden på så sätt. Jag tycker att det gick bra på alla möten och intervjuer jag var på, så det känns bra inför det som komma skall.

”FICK ETT STORT FÖRTROENDE”

Den 19-årige backen kan blicka tillbaka på en succéartad säsong. Norlinder inledde säsongen i Modos J20-lag och imponerade med sitt backspel i juniorserien. Den 11 januari kom sedan a-lagsdebuten i Modotröjan när Örnsköldsvikslaget ställdes mot Almtuna på bortais.

Norlinder noterades för två assist redan i debutmatchen och när säsongen skulle summeras hade 19-åringen stått för nio poäng på 19 a-lagsmatcher.
– Det gick bättre än vad jag förväntade mig, egentligen. Jag började säsongen i J20 där jag tycker att jag gjorde det bra. Sen fick jag chansen av Björn (Hellkvist) på ett bra sätt. Han kastade inte bara in mig något byte, utan jag fick ett stort förtroende av honom vilket var kul och betydde mycket.

Vårens framgångar var ingenting som Norlinder hade förväntat sig inför säsongen.
– Nej, det hade jag kanske inte gjort. Det var skitkul att få spela så pass mycket. Jag trodde egentligen inte att jag skulle få så många chanser. Jag trodde att jag först skulle få en match, sedan skulle jag ner i J20 och köra för att sedan ta det därifrån. Det är skitkul att jag fick fortsatt förtroende efter det.


Mattias Norlinder. FOTO: Daniel Eriksson/Bildbyrån

ÅKER INTE ÖVER TILL VANCOUVER

Framgångarna på isen gjorde också att NHL-scouterna, som ansåg att Norlinder inte var bra nog att bli draftad förra året, började ta honom på allvar. Kramforssonen sköt upp som en raket på draftrankingarna under våren och när TSN:s expert Bob McKenzie släppte sin slutgiltiga ranking inför helgens draft rankades Norlinder som draftens 55:e bästa spelare.
– Jag har väl egentligen bara fortsatt att fortsätta jobba hårt och påverka det jag kan påverka ute på isen. Jag har försökt steppa upp olika detaljer i spelet, men annars har det varit hårt arbete som har tagit mig dit jag är idag. Det är inga hemligheter som ligger bakom, förklarar 19-åringen sina framgångar.

Trots att backen tippas gå redan i den andra rundan av draften kommer han inte att åka över till Vancouver i helgen.
– Nej, jag åker inte över till Vancouver. Det blir att följa det från tv-soffan, men det blir nog kul ändå, skrattar Norlinder och säger samtidigt att han inte är nervös inför sitt stundande NHL-öde.
– Nej, jag har väl inte tänkt på draften allt för mycket. Nu ger jag dig kanske ett standardsvar, men det är så det är. Blir man draftad så blir man och förhoppningsvis blir jag det. Det vore så klart en dröm att bli vald.

NOBBADE SHL: ”ETT ENKELT VAL”

Norlinders succé gick inte heller obemärkt förbi på hemmaplan. Efter vårens framgångar fanns intresse från SHL-klubbar, men 19-åringen valde istället att förlänga sitt kontrakt med Modo.
– Det var egentligen ett ganska enkelt val. Jag kände att vi hade en bra säsong ifjol och att vi har ett spännande lag att bygga vidare på inför nästa säsong. Det här är en bra plats för mig att vara på.

En ödmjuk Norlinder säger att målsättningarna inför kommande säsong är att ta en ordinarie plats i a-laget och bidra så gott han kan. Ett av säsongens stora mål hägrar dock vid jul- och nyårshelgerna, då junior-VM-turneringen i Tjeckien går av stapeln. I går togs 19-åringen ut i Tomas Monténs första trupp för säsongen.
– JVM är ett av mina stora mål inför nästa säsong. Det är något som jag jobbar hårt för varje dag och jag hoppas kunna ta en plats i truppen när den tas ut.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 13 april
16:00 Tappara - KalPa Liiga
18:30 New York Rangers - New York Islanders NHL
21:00 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
22:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
23:30 Washington Capitals - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
söndag 14 april
02:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Minnesota Wild NHL
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch