Sök
NYA UTMANINGAR. Peter Popovic är tillbaka i klubblagshockeyn efter nio år i Tre Kronor.
SHL

Efter nio år i Tre Kronor – ”Poppe” redo för nya utmaningar: ”Fått en liten spark i baken”

Efter åtta säsonger och totalt nio VM-turneringar fick Peter Popovic lov att tacka för sig efter VM. I stället väntar nu nya utmaningar i SHL och Färjestad för ”Poppe”.
– Det är lite annorlunda mot vad jag är van vid, men jag är övertygad om att jag kommer att komma in i det här som klubblagstränare också, säger Popovic till hockeysverige.se.

Tre VM-guld, ett VM-silver, ett VM-brons och ett OS-silver.

Det blev facit för Tre Kronor med Peter Popovic som assisterande förbundskapten mellan 2010 och 2019. I november stod det klart att det inte skulle bli någon fortsättning för ”Poppe” hos förbundet och precis innan VM-turneringen i Slovakien gick av stapeln i maj presenterades han som ny assisterande tränare i Färjestad.

Nu börjar den 51-årige västmanlänningen så smått börja komma in i sin nya vardag i Karlstad.
– Hittills har det väl blivit mest möten, videotittande och lite annat smått och gott i kontorsform. Jag har inte riktigt kommit in i grejerna, det är fortfarande lite tidigt ännu. Men det känns bra att sparka igång. Innan man vet ordet av det så går vi på is, så det är lika bra att komma in i saker och ting på en gång, säger Popovic till hockeysverige.se.

”TVINGAR MIG ATT VARA PÅSLAGEN OCH NYFIKEN”

Popovic ser framemot den nya utmaning som väntar då han går från sin roll som assisterande förbundskapten. 51-åringen menar att han är inne i lite av en omställningsperiod just nu, men att övergången från landslags- till klubblagshockey i slutändan kommer att uveckla honom som ledare.
– Det känns annorlunda, det måste jag säga. Jag är van att vara på is i en vecka varannan månad ungefär, nu är det varje dag, även om det inte är på is nu. Jobbet pågår varje dag och det är den omställningen jag jobbar på att komma in i. Jag har ju jobbat mycket mer i förbundets regi än vad jag gjort i klubblag, så det är en omställning som är rätt stor. Men jag tror nog att jag är helt inne i det snart.
– Jag känner att jag har fått en liten spark i baken sedan jag nu kom till Färjestad och det är ingen spark jag har någonting emot, kan jag känna. Nu har jag någonting att bevisa igen och det tror jag att är bra. Det tvingar mig att vara påslagen och nyfiken. Det tror jag kan utveckla mig själv som ledare.


Efter nio år i Tre Kronor är Peter Popovic nu tillbaka i svensk klubblagshockey. Foto: Bildbyrån

”HELT FANTASTISK TID”

”Poppe” berättar att han inte blev speciellt förvånad när han fick beskedet att det inte skulle bli någon fortsättning, men medger att det så klart inte var något roligt beskedet att få.
– Ja, du… Det kändes konstigt. Kanske för att jag tycker att levererat väldigt bra under de åren jag jobbat för förbundet. Samtidigt vet jag hur branschen fungerar. Det är de spelreglerna som gäller och det är bara att acceptera och gilla läget.

Det blev totalt åtta säsonger och nio VM som assisterande förbundskapten i Tre Kronor. Hur blickar du tillbaka på den tiden som varit?
– En helt fantastisk tid. Hur kul som helst. Det här har varit ett av de roligaste jobben jag har haft. Vi hade en sjukt häftig resa som jag absolut inte skulle vilja ha ogjord. Jag har inte något som jag skulle vilja göra annorlunda. Jag är sjukt stolt över att ha fått möjligheten att representera något utav det finaste som vi har inom idrottsväg i Sverige.

De tre VM-gulden är så klart något som sticker ut något på Popovics meritlista. När han får blicka tillbaka på sin tid i Tre Kronor är det också just de gulden som sticker ut allra mest.
– Gulden går ju inte att bortse ifrån. De första guldet (2012) är nog alltid det som kommer att vara det man kommer ihåg som starkast. Det fick också lite extra krydda då det var på hemmaplan, vilket gjorde att det betydde ytterligare lite till. De andra två gulden var så klart också speciella. Vi lyckades vinna ”back-to-back” i två olika länder och med två i stort sett helt olika lag.
– Sen sticker OS i Sochi ut. Jag har gjort ganska mycket som spelare och ledare genom mina år, men jag spelade aldrig något OS själv. Att få göra OS som ledare var därför otroligt häftigt. Vi gick hela vägen till finalen, och även om slutet inte blev vad vi hade hoppats på så var det ändå en mäktig upplevelse.

TITTADE UTOMLANDS TILL EN BÖRJAN

När Popovic först fick beskedet att det inte skulle bli någon fortsättning i Tre Kronor riktade han till en början blickarna utomlands.

Ett äventyr i någon europeisk lockade, men när han ”fått lugna ned sig lite”, som han själv säger, insåg han att Sverige och SHL var ett bra alternativ.
– Från början var jag väl lite sugen på något äventyr, någon klubb utomlands… Jag hade absolut kunna tänka mig att följa med (Rikard) Grönborg någonstans, så mycket kan jag väl säga.
– När jag sen fick lugna ned mig lite efter beskedet och fundera ett varv till så kände jag ändå att Sverige är ett bra alternativ. Skulle jag vara ledig en dag i någon klubb utomlands kan jag inte åka hem och det är mycket krångligare för familjen att komma och hälsa på mig. Jag kände att jag ville ha närmare hem och när Färjestad då hörde av sig tyckte jag att det var ett jäkligt bra alternativ.

Vad var det som lockade med Färjestad?
– Det var flera saker. Hockeymässigt var det laget, föreningen, ishallen. Allt sånt kändes riktigt bra. På sidan av hockey så spelade också avståndet hem till Västerås in en bit. Jag kommer inte att pendla, men jag har hyfsat nära hem vilket gör att jag kan åka hem om vi är ledig någon helg. Familjen kommer att vara kvar i Västerås under första säsongen, men då är inte avståndet längre än att man kan åka hem om man får någon dags ledighet.
– Den biten kändes väldigt bra.


Peter Popovic i samtal med John Klingberg och Philip Holm i samband med vårens VM-turnering. FOTO: Bildbyrån

”KOMMER SÄKERT ATT TA ETT LITET TAG”

Den största skillnaden från att jobba inom förbundet till att gå till att bli klubblagstränare igen finns att hitta i det dagliga arbetet, menar Popovic.
– Jag tror väl att den största skillnaden är den dagliga verksamheten och den dagliga kontakten med spelarna. I Tre Kronor har det varit mer så att man lånat in spelare under en kort samling för att sedan släppa iväg alla igen. Där blir det som att man börjar om varje gång. Nu har man något att bygga vidare på varje dag, vilket känns jätteroligt.
– Som jag har haft det nu så har man liksom kunnat ladda batterierna mellan landslagssamlingarna. Nu är det mer ”pang på” varje dag. Men det är också en vanesak. Det är lite annorlunda mot vad jag är van vid, men jag är övertygad om att jag kommer att komma in i det här som klubblagstränare också.

Hur förbereder du dig inför det som komma skall till hösten?
– Hittills har jag suttit mycket med de andra coacherna och diskuterat allt mellan himmel och jord. Det blir litegrann att lära känna människorna i staben och det får man genom att umgås varje dag. Sedan behöver jag kasta mig över spelsättet här i Färjestad, för det är någonting jag inte är van vid. Det blir en av de största utmaningarna till att börja med. Det kommer säkert att ta ett litet tag.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten