Sök
Uffe Bodin
”PLAY GLORIA!” – så reste sig St. Louis Blues ur askan och gick från sämst till bäst

För första gången i NHL:s historia har ett lag som legat sist i NHL nästan halvvägs in på säsongen blivit Stanley Cup-mästare. Uffe Bodin ser tillbaka på St. Louis Blues säsong. Hur man gick från ett uträknat bottenlag till Stanley Cup-mästare – inom loppet av ett halvår.

LÄS ÄVEN: Ryan O’Reilly tappade kärleken till sporten – i natt fick han den tillbaka

Nu eller aldrig!

Efter att ha missat slutspel för första gången på sju år i fjol visste St. Louis Blues general manager Doug Armstrong att det var dags att agera. Framför sig såg han ett lag där de viktigaste pjäserna var spelare i sina bästa år, spelare som Alex Pietrangelo, Colton Parayko, Vladimir Tarasenko och Jaden Schwartz befann sig fortfarande i sin prime. Men om det skulle bli mer än bara en slutspelsplats visste han att han var tvungen att förstärka laget med både bredd och spets.

Sagt och gjort.

Förra sommaren var Armstrong, som haft hand om Blues sedan 2010, den mest aggressiva general managern i hela NHL. Innan dammet hade lagt sig hade han trejdat till sig Ryan O’Reilly från Buffalo Sabres samt värvat David Perron, Tyler Bozak och Patrick Maroon på free agent-marknaden. Det var värvningar som ingav respekt och gjorde att St. Louis Blues plötsligt nämndes som ett lag som lurade i vassen i öppna Western Conference.

Men trots namnkunnig förstärkningar kom framgången inte per automatik. Tvärtom.

Den första halvan av säsongen var en smärtsam uppvisning i ineffektivitet och svaga prestationer. St. Louis Blues grävde sig djupare och djupare ned i tabellen och hade otroliga svårigheter att hitta kontinuitet och balans i sitt spel.

Det fick konsekvenser när Armstrong i slutet av november meddelade att han beslutat sig för att sparka coachen Mike Yeo. I samma veva gick general managern ut offentligt och meddelade att han inte var rädd för att trejda bärande spelare om det så krävdes för att få till en förändring. Rykten började florera om att till och med stjärnor som Pietrangelo och Tarasenko fanns tillgängliga för rätt pris.

”FANS OCH MEDIA VAR HÅRDA EMOT OSS”

Den assisterande coachen Craig Berube tog över som en temporär lösning efter avskedandet av Yeo. Hans första tid i båset innebar inget lyft för laget. De fortsatte att puttra fram i en medioker takt. Det kulminerade den 3 januari i år. Då hade laget samlat ihop 34 poäng på 37 matcher och hade 30 poängmässigt sett bättre lag framför sig i NHL-tabellen.
– Fans och media var hårda emot oss. De ville se resultat och ville veta varför laget spelade så dåligt, sade Patrick Maroon till The Athletic i slutet av mars.
– Sedan började det komma rykten och det var den mest frustrerande biten. Rykten om att vi hade dåliga killar i omklädningsrummet och att vi inte kom överens. Men vi hanterade den biten bra. Vi kämpade oss igenom allt det negativa och behöll en positiv attityd varje dag.

Det var också där och då vändningen kom.

Den 7 januari närmare bestämt. St. Louis Blues hade bortamatch mot Philadelphia Flyers och anlände till staden dagen innan tillställningen. Ett gäng spelare, däribland Alexander Steen, gick ut på stan för att se en NFL-match och hamnade på en nattklubb. Under kvällens gång bad en annan klubbesökare envist discjockeyn att spela Laura Branigans 37 år gamla hitlåt ”Gloria”. Om och om igen.

Uttrycket ”Play Gloria!” etsade sig fast hos spelarna och låten följde med dem från nattklubben och in i omklädningsrummet. Där började laget spela den efter varje seger under perioden när laget sakta men säkert klättrade från botten till toppen. En musikalisk lyckoamulett om man så vill.


Foto: AP Photo

BINNINGTON BLEV ”WINNINGTON”.

Matchen i Philadelphia var inte bara början för ”Play Gloria!”. Det var även Jordan Binningtons definitiva inträde på NHL-scenen. Under första halvan av säsongen hade det blivit uppenbart att Blues måvaktsspel inte höll måttet. Varken Jake Allen eller Chad Johnson hade rosat marknaden. Det banade väg för att ge 25-åringen chansen mellan stolparna.

Binnington, JVM-målvakt för Kanada 2013, hade räknats som en stor talang under många år, men fastnat i AHL och var inför den här säsongen fyra i klubbens målvaktshierarki efter Allen, Johnson och finländaren Ville Husso. När han den 7 januari gjorde sin första start i NHL stoppade han 25 skott och höll nollan i en 3–0-seger.
– Vad hade han? Tre raka nollor under en period där? När en rookiemålvakt kommer in så sitter man där och tänker ’Okej, han är bra, han är bra, men kommer det att hålla i sig?’ Och så gjorde det det, sade kaptenen Alex Pietrangelo till The Athletic inför slutspelet.

Det var början på en mäktig resa mot slutspel för St. Louis Blues. Med Jordan Binnington mellan stolparna vann laget matcher på löpande band. Under sina tio första starter för Blues blev det åtta segrar. Binnington blev därför snabbt omdöpt till ”Winnington”.

Mellan 23 januari och 19 februari vann laget elva raka matcher och den där slutspelsplatsen som såg ut som en utopi en dryg månad tidigare var plötsligt inom räckhåll.

TREJDADE INGA STJÄRNOR

För Doug Armstrong handlade det nu bara om att göra så lite som möjligt. Inte mixtra med den kemin som plötsligt hade börjat utmynna i segrar för laget. Inför trade deadline den 25 februari var det väldigt tyst kring Blues. Bortsett från att bredda backuppsättningen med Michael Del Zotto, som bara spelade sju matcher för Blues under resten av grundserien, satt Armstrong lugn i båten.

Med tiden fick också Craig Berubes ledarskap fäste i omklädningsrummet. När det gick som allra sämst fortsatte han hela tiden att mana på spelarna, uttrycka optimism kring laget och vad han trodde att de skulle kunna uppnå tillsammans. Till slut köpte spelarna också det – och kom ihop sig som grupp.
– Det har hela tiden funnits en hel del karaktär i det här omklädningsrummet och på något sätt var den inte riktigt påkopplad när säsongen startade, har Vladimir Tarasenko sagt till The Athletic.
– När alla pusselbitar kom samman då började hela laget att spela på hundra procent av sin kapacitet varje match och försökte vinna. Vi fokuserade inte på någonting annat. Ingenting annat spelar någon roll i slutändan så länge man vinner.


Foto: Bildbyrån/USA Today Sports

”VI ÄR EN LITE ANNORLUNDA RAS”

29 mars säkrade Blues sin slutspelsplats och avslutade sedan grundserien som trea i Central Division med 99 inspelade poäng. Under säsongens andra halva var det bara Tampa Bay Lightning som hade haft ett bättre poängsnitt än Blues, ett tecken på att man gick in i slutspelet med bra självförtroende.

Men trots den mäktiga uppryckningen var det knappast någon som trodde att de skulle kunna gå hela vägen. Dels för att det fanns mer namnkunniga lag i Western Conference, dels för att Blues som klubb har något av en historik att inte kunna knyta ihop säcken. Under sina tre första NHL-säsonger 1968-1970 tog man sig till Stanley Cup-final tack vare ett system som var uppbyggt för att bereda väg till framgång för expansionslagen som hade anslutit till ligan 1967.

Efter det har Blues haft många starka lag genom åren – inte minst i slutet av 1990- och början av 2000-talet – utan att lyckas gå hela vägen till final. Men den här gången föll alla pusselbitar på plats. Blues var underdogs inför varje serie, men tog sig förbi runda efter runda – Winnipeg, Dallas och San José – efter att ha visat en fantastisk moral. De kunde hamna i de mest utsatta lägen, förlora matcher på förnedrande vis men ändå studsa tillbaka, resa sig och vinna nästa match som om ingenting hade hänt.

Det fortsatte i finalen mot Boston Bruins. Rejäla förluster med 2–7 i match tre och 1–5 i match sex – båda på hemmais – hade kunnat sänka vilket lag som helst. Men inte St. Louis Blues.
– Vi är en lite annorlunda ras som gillar att göra det svårt för oss själva, skrattade Patrick Maroon inför Game 7.
– Men vi låter det faktiskt aldrig påverka oss. Vi är ett lag som alltid har kul ihop och alltid njuter av ögonblicket. Ibland har vi inte haft de bästa resultaten, men vi lyckade ändå studsa tillbaka och hitta ett nytt sätt att ta oss fram.

”INTE SÅ HÄR VI PLANERADE ATT TA OSS HIT”

I natt gjorde man det igen. Boston Bruins dominerade första perioden med eftertryck. Ändå var det St. Louis Blues som klev av isen med en 2–0-ledning som chockade hemmapubliken i TD Garden. Efter det var det egentligen aldrig spännande. Blues gjorde perfektion av sitt disciplinerade, uppoffrande spel och gav aldrig Bruins chansen att få kontakt.

När slutsignalen gick hade St. Louis Blues skrivit historia. För första gången sedan klubben gjorde entré i NHL 1967 var de Stanley Cup-mästare.
– Det är helt otroligt, svårt att beskriva. Det var inte så här vi planerade att vi skulle ta oss hit i början av säsongen, men vi hittade en väg, jobbade hårt för att ta oss hit. Jag är så otroligt stolt över att vara en del av den här gruppen, otroligt stolt över var vi befinner oss just nu, sade kaptenen Alex Pietrangelo med sprucken röst i kaoset efter matchen.

På isen firade spelarna med enorm aptit. Många av dem med tuffa personliga händelser bakom sig. Som Zach Sanford, målskytt i Game 7, som förlorade sin far Michael till en hjärtattack under träningslägret i höstas. Eller skyttekungen Jaden Schwartz som fick tårar i ögonen när han pratade om sin syster Mandi, som avled i leukemi 2011.


Colton Parayko & Laila Anderson. Foto: Winslow Townson-USA TODAY Sports

MASKOTEN LAILA – EN INSPIRATIONSKÄLLA

Där fanns också Laila Anderson, den tioåriga tjejen som blivit en slags maskot för Blues. Hon har inspirerat laget genom sin egen kamp mot HLH (Hemofagocyterande lymfohistiocytos), en potentiellt dödlig sjukdom som bryter ned immunförsvaret. Men Blues har också inspirerat henne med sin förmåga att ständigt hitta sätt att lyfta sig i de stora ögonblicken.

Backen Colton Parayko var den som tog in Laila i laget och gjorde henne till en del av Blues och deras resa mot Stanley Cup. Med tårar i ögonen kramade hon om Parayko på isen och fick lyfta bucklan efter att ha blivit medbjuden till Boston av St. Louis Blues.
– Det fanns inga tvivel om att de här killarna skulle ta hem Stanley Cup till St. Louis, men att få se det hända här… Jag saknar ord, sa hon till hockeysverige.ses Kajsa Kalméus på isen.

Laget som var sämst i NHL 3 januari är nu Stanley Cup-mästare.

I St. Louis, där runt 50 000 fans följde matchen på jumbotronerna i Enterprise Center och baseboll-stadion Busch Stadium, firades det hejvilt. Och det är bara början.

På lördag håller laget sin Stanley Cup-parad i St. Louis. Lita på att det kommer att gå vilt till då – och räkna med att höra folk ropa ”Play Gloria!”.

Om och om och om igen.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten