Sök
SHL
SKOGLUND: Fem klubbar för SHL i framtiden?

Vad vet vi egentligen om morgondagen? Saker och ting kan gå snabbt och vem vet vilka lag som om tio år kommer bilda vår högstaliga. Nedan får ni fem kandidater som mycket väl skulle kunna spela i SHL i framtiden.

Vi har alla våra nöjen. En del plockar daggmaskar, andra samlar frimärken och vissa slår dank hela dagarna. Jag spenderade en del av min gårdag med att studera de 14 SHL-klubbarna och reflektera över var de befann sig för 10 till 20 år sedan.

För det är ju så att tiden går ruskigt snabbt och för tio år sedan skriver vi 2009. Mando Diao (som jag faktiskt sett live) hade en dänga med ”Dance with somebody” och Fredrik Reinfeldt styrde vårt Sverige från sin statsministerpost. Modos Per-Åge Skröder vann SHL:s poängliga med 59 poäng. Fredrik Bremberg kom tvåa och SM-guldet plockades hem av Färjestad som slog HV71 i finalen.

Oskarshamn slutade på 13:e plats i Hockeyallsvenskan och Växjö spelade på våren sin första kvalserie mot SHL. Örebro? De spelade i Hockeyettan och skulle så göra ytterligare en säsong innan klivet till allsvenskan togs.

Backar vi bandet 20 år tillbaka i tiden så såg Örebro fram mot sin första säsong i ettan efter Örebro IK:s konkurs, nu under namnet HC Örebro 90. Växjö skulle göra sin första säsong i division 2 efter bildandet 1997. Gamla division 1 hade blivit allsvenskan och Oskarshamn sommartränade inför sin fjärde raka säsong i andraligan.

SM-guldet vanns av Brynäs på våren 99 och Janne Larsson vann poängligan före Anders ”Masken” Carlsson. Den nuvarande C More-experten Petter Rönnqvist, då i Modo, vann målvaktsligan och hans parhäst i TV-studion, Sanny Lindström, skulle precis lämna Sverige och tryggheten i Huddinge för att testa lyckan i Colorados organisation. Linköping var nykomlingar i SHL på hösten.

Vem trodde där och då för 20 år sedan att vi idag skulle ha en högstaliga innehållande lag som Växjö, Örebro och Oskarshamn? Jag vågar ta gift på att absolut ingen trodde att Växjö skulle vara dubbla SM-guldmedaljörer, det trodde nog ingen ens så sent som 2009. Vem trodde att Rögle lite försiktigt skulle nämnas som en kandidat till SM-guldet? Ingen hade väl kunnat tro att Modo skulle gå mot sin tredje raka säsong i andraligan och visste vi där och då att SM-guld-hjälten Johan Holmqvist skulle säga tack och adjö så sent som våren 2019?

Det är med denna bakgrund jag ger er en liten lista på klubbar som jag tror att vi kan få komma att se i SHL inom de kommande 10 till 20 åren. Vissa förmodligen tidigare än så. Innan ni studsar av upphetsning och ilska framför tangentbordet så ska jag nämna att jag enbart fokuserar på klubbar som sedan tidigare inte har erfarenheten av spel i vår högsta serie. Jag har alltså utelämnat föreningar som Timrå, Mora, AIK, Södertälje, Modo och så vidare. Men jag är tämligen säker på att de också kommer lira i SHL i framtiden.

Kalmar HC

Här har jag tidigare stuckit ut hakan och sagt att de inom 15 år kommer spela i SHL. Nu var det nog ett år sedan jag sa det första gången, så jag får väl säga 14 år från och med nu.

Klubben har klättrat igenom trean och tvåan och tog sig hela vägen till playoff under sin första säsong i Hockeyettan. De håller så sakta på att bygga upp en hockeykultur i staden och mycket verkar gå deras väg just nu. Bland annat verkar det som att de äntligen kommer få en ny arena och det är såklart ett måste om de ska kunna avancera och utmana på allvar. Dock, om jag förstått saken rätt, så kan den nya arenan vålla en del bekymmer innan den är färdig då den ska byggas på samma ställe där den gamla står idag och det kan under något år ställa till det för föreningen.

Men med det sagt: Kalmar går en ljus framtid till mötes och jag har starka Växjö Lakers-vibbar av klubben. Det här kan bli riktigt bra.

Almtuna IS

Jag sa det direkt när det stod klart att de skulle återfå sin allsvenska status: ”Det skulle inte förvåna mig om de blir ett topplag i allsvenskan redan nästa säsong.”

Förstå mig rätt här nu, det är väl inte så jättemycket just nu som pekar på att Uppsala-gänget kommer vara en SHL-kandidat de närmaste åren. Men förutsättningarna att växa finns med en stor stad i ryggen och dessutom ska det vara en ny arena på gång. Kan man bara få upp intresset kring klubben och locka mer folk till matcherna så vore det väl märkligt om de inte skulle kunna slå mynt av det hela. Man kanske skulle satsa en slant på marknadssidan och göra hockeyn ”poppig” i staden?

Jag tror förutsättningarna finns för att göra hockeyn riktigt stark och framgångsrik i landets fjärde största stad.

Kristianstads IK

Det känns som den här klubben alltid har satsat på att ta sig upp till andraligan. Men satsningarna har kantats av misslyckanden och det har alltid varit något som saknats. Händerna räcker inte till för att räkna alla fall på mållinjen. Men nu är man där och jag undrar vad det faktumet kommer ha för effekt på vinnarkulturen i klubben? Kommer saker och ting lossna nu och nästa platå intas?

Jag har varit i Kristianstads ishall själv och vet att jag tänkte i ordalag som ”En SHL-arena i miniatyr”. Häromdagen pratade jag med en före detta spelare som sa att även innandömena bjöd på riktigt fina faciliteter och det var ett hemmaomklädningsrum av mycket hög klass. Han var imponerad.

Känslan är att det finns frön i klubben som kan sås och eventuellt skördas till något riktigt bra.

Skövde IK

Har förutsättningar att växa i form av en bra arena, publikstöd och en lagom stor stad i ryggen. Ännu har man inte lyckats slå mynt av det hela och dessutom har man dragits med en del ekonomiska bekymmer de senaste åren.

Jag har tidigare uttryckt en stilla undran varför landsdelen Skaraborg i Västra Götalands län inte lyckats få fram en förening som kan fungera som lokomotiv för övriga klubbar. För föreningarna runtomkring ligger inte på latsidan när det handlar om att spotta ur sig talanger. Exempel på detta är Frölunda-duon Viktor Ekbom (Falköping) och Max Friberg (Skövde). I Växjö hittar vi Mariestads-bördige målvakten Viktor Andrén och i Malmö den i Töreboda fostrade Tobias Ekberg. I NHL har vi Anton Strålman (Tibro) och Rasmus Dahlin (Lidköping) som är etablerade i ligan och Christoffer Ehn (Skara) har växlat mellan AHL och NHL under säsongen.

Nu drog jag till med Skövde här av den enda anledningen att de är en större stad. Men det skulle lika gärna vara Mariestad som tar taktpinnen. Kan Oskarshamn så borde väl ett hockeyfäste som Mariestad också kunna?

HC Vita Hästen

I slutet av 80- och början av 90-talet så var det här ett av landets hetaste lag i andraligan. Jag vill minnas att de till och med under några minuter har varit i SHL i en avgörande kvalseriematch. Sedan satte ekonomin stopp och grannen Linköping körde om.

Turbulensen har varit stor i klubben genom åren och det man nog mest av allt behöver är lugn och ro. Men lyckas man skapa det i klubben och börja bygga upp något från grunden, så finns absolut alla förutsättningar i världen att bygga upp något hållbart på sikt. Man har en arena och stad med förutsättningar och hur länge till kan man verkligen tillåta Linköping att vara nummer ett i Östergötland?

Det är självklart svårt att sia om framtiden. Vi vet ju inte ens hur SHL kommer se ut om tio år. Kommer det ens vara 14 lag? Vilka lag som nu spelar på lägre nivå tror ni spelar i SHL 2029? Vilka lag som nu spelar i SHL kommer inte göra det 2029?

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten