Sök
St. Louis
BJURMAN: De låste in oss i arenan för att det var ”för farligt”

När de natten till torsdag släpper pucken i den allra sista matchen hockeysäsongen 2018-2019 vet jag exakt hur det kommer kännas uppe på pressläktaren i ångande TD Garden.

BOSTON (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hjärtat kommer dunka i bröstkorgen, ansiktet hetta, andetagen bli tunga och solar plexus dra ihop sig i något som nästan liknar kramp.

Och då bryr jag mig egentligen inte alls om om utgången. Mina sympatier är jämt fördelade mellan Boston och St. Louis. Det vore otroligt roligt om Marcus Johansson fick vinna ett år efter de gamla Washington-kompisarnas triumf, den han så snopet gick miste om på grund av trejden till New Jersey sommaren innan – men lika fantastiskt är det om Alex Steen efter alla år äntligen förverkligar hela familjens Stanley Cup-dröm.

Men det är ju Game 7.

I Stanley Cup-finalen.

Då blir reaktionen direkt våldsam och fysisk – även för en neutral åskådare.

Det vet jag av erfarenhet, för även om det ultimata avgörandet är exceptionellt sällsynt har jag sett två finaler under mina år i Nordamerika avgöras på just det här infernaliska sättet.

2009 förlorade Detroit Red Wings den slutgiltiga duellen mot Pittsburgh Penguins i rustika gamla Joe Louis Arena med 2–1 och två år senare, 2011, blev Vancouver Canucks tillplattade med 4–0 av Boston Bruins i Rogers Arena. 

Det är ju länge sedan nu, men båda de kvällarna skjuter fortfarande upp som två obelisker, badande i spotlight-ljus, ur minnets pelarsal. 

HÖLL PÅ ATT RIVA STAN I FÖRTVIVLAN

Blundar jag kan jag fortfarande förnimma hur luften i The Joe liksom tjocknade inför nedsläpp, hur strålkastarna fick isen att blänka med en helt ny och magisk lyster, hur ångesten började gripa omkring sig när Max Talbot gav Penguins tvåmålsledning i andra perioden och hur tiden stannade i ögonblicket då Nicklas Lidström sånär kvitterade med ett par sekunder kvar.

Och i Rogers Arena…well, vad för slags känslor som sattes i svallning den ljusa junikvällen i västra Kanada framgick väl om inte annat efteråt, när hemmafans höll på att riva stan i förtvivlan över förlusten. Vi som hade ackreditering låstes in i arenan och fick inte gå ut. ”För farligt”, tyckte ligan. Men de fick fram kall öl framåt småtimmarna, så det gjorde ingenting…

Att efter åtta långa år få chansen att bänka sig i en ny arena för ännu en sådan oförglömlig larger-than-life-happening känns som ett privilegium jag inte riktigt kan förstå att jag gjort mig förtjänt av.

Låt oss vara ärliga här: Vi som följt hela slutspelet, och framförallt sett alla finaler i serien mellan Bruins och Blues på plats, börjar bli duktigt möra nu. Det låter förmätet, jag vet, men att ligga ute på den här sortens turnéer är utmattande. Ständiga flygresor, sena nätter, ingen sömn och oavbruten stress suger musten ur de allra bästa. En och annan murvel som hade börjat bespetsa sig på ett par dygn av ingenting hemma i tv-soffan fick sin ande sönderbruten när  Karson Kuhlman i söndags satte 3–0 på en lätt fladdrig Jordan Binnington och definitivt avgjorde sjätte matchen (kuhl för honom, som min Sportbladet-kollega Mats Wennerholm garanterat hade sagt…). För att inte tala om vad vi kände som dagen efter satt fast på St. Louis International och inte kom iväg, på grund av storm på östkusten. 

INGET STÖRRE – INGET MER DRAMATISKT

Var dock säker:

När det börjar dra ihop sig i morgon kväll kommer varje spår av trötthet och leda vara ersatt av sprakande eufori och rusig lycka över att få vara på plats. 

En Game 7 skärper alla sinnen redan i tidiga slutspelsomgångar – som hos hungriga rovdjur som ser en skadad antilop på savannen.

I en final…det finns, som både Jocke Nordström och Marcus Johansson underströk i söndags, inget större. Inget mer dramatiskt. Inget mer definitivt. Inget som griper tag och skakar om på samma sätt. 

LÅTER SOM SKILJESETET I FIA MED KNUFF

Och förresten: Den anglosaxiska termen ”Game 7” är den korrekta även för oss svenskar. Det finns ju förnumstiga torrbollar som sätter händerna i sidorna och gormar om att det inte är ”riktig svenska”, men det är som att påstå att uttryck som ”rock ’n’ roll”, ”Formel 1”, ”Dry martini” och ”Jazz” inte heller är riktig svenska. ”Game 7” har blivit samma slags universella begrepp, med just den sortens stuns och snits. ”Sjunde avgörande matchen”?  Det låter som skiljesetet i ett parti Fia med Knuff. ”Game 7” har en klang som säger exakt vad det handlar om. 

Hur det går när det här slutspelet – ja, hela säsongen – når sitt slutgiltiga crescendo tänker jag verkligen inte ha några åsikter om.

Det är nämligen långtifrån bara en klyscha att ”vad som helst kan hända i en Game 7”. Det är just vad det kan – i all synnerhet i den allra, allra största serie som finns, OS-finaler och vad ni vill inkluderade. Superstars som vanligen excellerar i intensifierad press krymper och blir små pipande möss som inte vill vara med, medan anonyma komplement plötsligt förvandlas till de största hjältar vi sett (nämnde vi inte Max Talbot nyss?).

Allt jag tänker slå fast är att vi får se ett drama vi aldrig glömmer.

Per Bjurman blogg hos Sportbladet
https://bloggar.aftonbladet.se/perbjurman/


Per Bjurmans och Jonathan Ekeliws podcast hos Sportbladet
https://podcast.aftonbladet.se/p/nhl-podden-med-bjurman-och-ekeliw/

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten