Sök
I ny omgivning …
SHL

Ny utmaning – samma Bert Robertsson: ”Jag skäms inte för vem jag är”

Linköping kliver för andra året i rad in i en säsong med en ny tränare. Den här gången heter han Bert Robertsson – och det märks varför han är värvad till Östergötland.
– Den här lidelsen för att skapa en framgångsrik miljö där unga och äldre spelare får känna att vi gör det här tillsammans – det är målsättningen, säger Robertsson i en lång intervju med hockeysverige.se.

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den 10 april blev han klar som huvudtränare för LHC. Två månader senare har Bert Robertsson kanske inte full koll på allt och alla i organisationen, men det tar sig:
– Jag börjar väl lära känna fler och fler, speciellt grabbarna och teamet runt laget. Det har ju varit högprioriterat. Sedan får jag jobba mig utåt därifrån. Först till resten av klubben, sedan vidare ut i staden, säger han och ler.

Solen skiner starkt över Linköping och hela staden är i ett vakuum av hetta. I Stångebrohallen är temperaturen betydligt lägre – men pulsen högre. Delar av Linköping Hockey Club tränar för fullt inför en SHL-premiär som, när hockeysverige.se är på besök, är hundra dagar bort.

Bert Robertssons tid i Skellefteå går inte att beskriva som något annat än en framgång av episka proportioner: Sex finaler på åtta år – två guld. Kontrasten till Linköping Hockey Club kunde nästan inte vara större.

Östgötarna gjorde visserligen två raka SM-finaler för dryga decenniet sedan. Där kammade man noll båda gångerna i svidande förluster. Först mot Modo 2007 och året därpå mot ärkerivalen HV71. Nu är det fyra år sedan LHC senast tog sig förbi kvartsfinal – en missräkning för en förening som tidigare tillhört de stora i Hockeysverige. Efter fjolårets bergochdalbane-liknande säsong hoppas mången Linköpingsbo på nya framgångar. Men för att nå framgångar behövs stabilitet.

Just stabilitet och öppenhet är två ord som tycks genomsyra Linköping Hockey Club just nu. I en intervju med Hockeysverige förra hösten pratade klubbens nye ordförande Roger Ekström om att hela föreningen måste bli mer dynamisk. När lagets nye tränare redogör för sin filosofi är det inte svårt att se varför general manager Niklas Persson – även han ny på posten – ville ha Bert Robertsson:
– Om jag får jobba som jag vill och kan så kan det gemensamma arbetet bli stabilare i föreningen. Hur man jobbar tillsammans och utvärderar arbetet och därmed håller sig på en jämnare nivå för att kunna göra de här toppbestigningarna i SHL. Det är ju hela grejen för att i slutändan kunna vinna – att man håller en hög nivå hela tiden. Då är SM-guldet inom räckhåll och man behöver inte bygga om hela tiden, säger Robertsson sakligt med ett snett leende igen och fortsätter:
– Där är Linköping. Stabiliteten här behöver rättas till. Men kapaciteten finns för att kunna lägga sig på en tillräckligt hög nivå för att slåss om ett SM-guld.

Hur kommer det sig att du valde Linköping?
– Jag tycker att det är en förening som har väldigt mycket kunskap. Det är något som ligger och bubblar under ytan och väntar på att förvaltas på ett bra sätt. Det är en förening som har många kompetenta människor.


Jakub Vrána i LHC-tröjan. Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

UNGDOMSVERKSAMHET I TOPPKLASS

Kompetens och kompetenta människor är något som Robertsson återkommer till under vårt samtal. Det dynamiska utanför isen är i rullning och med Robertsson, som kritat på för tre år på Östgötaslätten, ska detta fortsätta även på densamma. Den krävande, och ibland svårflörtade Linköpingspubliken har historiskt sett haft lättare att knyta an till ett krigande lag – även om det LHC som sånär rodde hem Le Mat-pokalen också charmade Linköpingsborna. Vad kan vi vänta oss under kommande säsong?
– Jag älskar att vara i miljöer som är utvecklande där passionerade personer driver. Det är det jag vill ska skina igenom och smitta av sig. Den här lidelsen för att skapa en framgångsrik miljö där unga och äldre spelare får känna att vi gör det här tillsammans – det är målsättningen. Jag vill att grabbarna som kommer hit och tränar just nu ska känna det engagemanget från min sida och då bli lika engagerade själva.

Han konverserar med inlevelse och passion. Det märks tydligt att han redan trivs i sin nya omgivning – och vår dialog stannar vid ungdomarna. Linköping, som på senare år fostrat NHL-spelare som Carl Gunnarsson, Jakub Vrana, Gustav Forsling, Carl Dahlström och Gabriel Carlsson, har en av Sveriges största ungdomsorganisationer, något som inte uppmärksammats tillräckligt, menar Robertsson.

Hur bra koll hade du på Linköpings ungdomsverksamhet innan du kom hit? Jag förstår att man som motståndare har viss koll på det med tanke på värvningar. Men hur bra koll kände du att du hade?
– Jo, men jag hade bra koll, absolut. Det är andra klubbar som har fått mycket uppmärksamhet för sina verksamheter då de är mer villiga att marknadsföra den delen. Börjar man gräva i det där så är det ganska angenäm läsning med Linköpingsögon. Klubben är bland de bästa i Sverige på det planet och producerar väldigt många spelare till elitnivå. Både till NHL och andra ligor. Det är något som man kanske inte har fått tillräckligt mycket cred för genom åren men så är det. Det vittnar om en kultur och en kunskap som är jäkligt gedigen, säger han och fortsätter.
– LHC ska vara väldigt stolta över den verksamheten som man har. Man får inte glömma bort det. Det finns något gediget. Det gäller att inte känslomässigt sväva iväg. Man har ett fundament som är oerhört bra och det gäller att vara stolt över.


Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

EN I GRUPPEN

De som tränar gemensamt just nu har också stundtals kunnat se Robertsson själv vara med i övningarna. Han medger att han deltog mer förr men att han i alla fall är med och visar att han kan.

Du har i tidigare intervjuer sagt att du vill vara en del av gruppen. Men som tränare är det en balansakt att dra gränsen mellan att vara en del av gruppen och att vara tränare. Hur gör du?
– Bra ledarskap handlar om att skapa förtroende. Dels i den process som vi redan har pratat om: Var ska vi? Vi ska staka ut en väg och få alla att gå åt samma håll och sedan hålla riktningen. Det är mycket min roll – att påminna folk om var vi är på väg och personifiera det. Vi får inte bli för mycket kompis med laget. Man är kopplade till uppgiften, jag hittar inte något bra ord.

Som kugghjul som ska gå i varandra?
– Ja, exakt så. Då måste du ha någon som kan ta de obekväma besluten och någon som står för detta samtidigt som man agerar som en skyddsmur för gruppen. Det finns ju faktiskt krafter som spelar emot det man har här, säger han med ett leende och en gest mot undertecknad.
– De krafterna får man fronta också. Vi gör saker tillsammans, men med det sagt handlar det inte bara om att bekräfta varandra. Det handlar om att se till att vi faktiskt håller oss riktade åt samma håll. Det tror jag är den största uppgiften som jag har med den kunskap och person jag har.

ENGAGEMANG – OCH KÄNSLOR

Att Bert Robertsson gjort sig känd som en känslomänniska är ingen hemlighet och han hymlar inte heller med att han är just det. Att kanalisera sina känslor är det viktiga, men att visa dem är minst lika viktigt, menar tränaren. Något som borde falla den krävande publiken i Saab Arena i smaken med andra ord.
– Hockey är väldigt intimt. Man jobbar väldigt nära varandra och man ser varandras bästa och sämsta sidor. Vi blir satta under ett jäkla tryck. Jag blir väldigt emotionellt engagerad i personer jag jobbar nära snabbt. Vi är väldigt beroende av varandra. Sedan blir det ringar på vattnet. Ju mer man knyter an till människorna runt omkring så märker man engagemanget, lidelsen och passionen. Man blir känslomässigt berörd. Det är det som är det coola i det vi håller på med.

Direkt feedback?
– Ja, ja! Det är det ju. Det är sympati, glädje och passion. Ibland blir det negativ feedback och det är också ett tecken på att folk är engagerade. Man får hitta sätt att kanalisera det där.

Hur gör du för att koppla bort hockeyn? Kan du koppla bort?
– Oj, jag riktar fokus på olika saker. Jag har en familj, så klart. Det är de två sakerna som jag blir mest känslomässigt engagerad i. Jobbet, som är någon slags familj, och familjen – de som har samma DNA som en själv. Det är väl där jag är. Jag tror inte att jag kopplar bort hockeyn eller hockeylaget helt någonsin. Det är en del av mig själv.

Ditt känslomässiga inköp i dina lag har gått få förbi.
– Folk är olika bekväma med att uttrycka känslor. Tyvärr, eller kanske tur, kan man lägga band på det där, säger han och skrattar.
– Vi har en tradition i Sverige att vi inte ska uttrycka sig varken för högt eller för lågt. Men där är jag ganska bekväm med att använda hela registret. Jag skäms inte för vem jag är. Någonstans är det väl det som skiner igenom och antingen älskar man det eller så hatar man det. Det finns inga mellanting där, har jag märkt.


Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Känslor kan vara positivt. Men för mycket negativitet kan leda ett lag in i den dålig spiral – något som lyste igenom under fjolårets säsong för Linköping. Men Robertsson menar att känslor är bra.
– Det handlar om att få vara arg. Att få vara besviken och ledsen. Det är inget farligt att vara det. Är man bekväm med de här tillstånden så tror jag att man också kan hantera dem. Alla är inte likadana.

Hur agerar du om en spelare är frustrerad eller irriterad efter en period eller en match?
– Det beror på situationen. Någon gång kan jag nog ryta till och säga åt spelaren att lugna ner sig, om jag märker att gruppen blir stressad av det. Men ibland behöver gruppen också en kick. Däri ligger fingertoppskänslan i att vara nära gruppen och känna dess behov. Är det något jag tror att jag har i ryggmärgen så är det att känna av gruppens tillstånd, säger han och är snabb att tillägga att misstag måste få ske också – även i hans eget agerande:
– Ja, ibland kanske det blir fel. Men då får man inte vara rädd för att rätta till det längs vägen. Jag är trygg i att kunna göra fel och låta någon korrigera mig. Det är inte jag som ska styra upp skeppet. Ledarskap och laganda handlar om att man gör saker tillsammans och hjälper varandra. Man backar inte undan och låter saker bli destruktiva. Det är det jag vill skapa i ett lag och det är det jag har upplevt är mest framgångsrikt när man hamnar i den zonen – att man har sådan respekt för varandra att man faktiskt kan vara prestigelös.

ONÖDIGA RUBRIKER I VÅRAS

Innan han var klar för Linköping bubblade ett rykte upp om att Robertsson var på väg till moderklubben Södertälje under våren. När ämnet kommer på tal märks det att han väljer sina ord noga.
– Njae, nära var jag nog aldrig. Jag har ju en naturlig kontakt med Södertälje eftersom jag har vuxit upp där och har många kompisar där. Det är många i klubben som jag håller kontakt med av den anledningen. Det är lätt hänt att det ryktet kickade igång, säger han och en kort tystnad följer. Han fortsätter:
– Det blev någon liten rubrik som jag inte alls var nöjd med, att jag var på väg in där. Jag tror att det ställde till det lite grann för Södertälje mer än någonting annat. Jag vet inte, jag ska inte säga för mycket om det där. Därifrån börjar man kanske ifrågasätta Uffe (Lundberg) och Dennis (Bozic) och de var mitt i en ganska känslig period under säsongen. Det är inget bra när man kanske får det tvivlet. Som sagt, jag vet inte. Jag vet inte om gruppen påverkades av det. Men jag var inte alls nöjd med att det blev en rubrik där.

Har du snackat med Uffe eller Dennis om det?
– Nej, jag har inte snackat med dom, säger han och ämnet är avslutat.


Sonen Simon Robertsson för Västerbotten i TV-pucken i höstas.
Foto: Bildbyrån/Josefine Loftenius

NY UTMANING – PRIVAT

Bert Robertsson börjar bli hemmastadd i Stångebrohallen och Saab Arena. Han har en bostad och med sponsorträffar, klubbmästerskap i golf och annat börjar det sociala falla på plats. Men familjen? Den är kvar i Skellefteå.
– Vi har hittat ett boende. Men vi har två pojkar i skolålder. En ska börja gymnasiet och en ska börja sexan. Så vi har kommit överens om att vi inte rycker upp alla fyra. Tre får stanna kvar i Skellefteå och sedan får vi se till att sköta situationen bäst vi kan. Vi har en plan att vi ska göra en gemensam flytt men just nu var det kanske lite traumatiskt att göra det.

Du har 107 mil till din familj.
– Det är det! Fem timmar, föredrar jag att säga. Men det finns värre situationer. Men om man ska jobba utvecklande så måste man lära sig att kanske inte ta saker för givet. Att behandla varandra med respekt och vara engagerad även om man är långt bort. Att jobba med lag är inte nytt för mig. Nu är det en ny stad, ny förening och nya människor. Men jobbsituationen är inte ny. Familjesituationen är ny.

Det finns Skype och annat som fungerar bra. 
– Ja det gör ju det. Det ordnar sig, säger han och ler med hela ansiktet.

Vårt samtal i en sval Stångebrohall lider mot sitt slut och våra vägar skiljs åt för den här gången. Bert Robertsson försvinner ut i en grillad sommarstad som måhända suktar efter en regndroppe eller två. Hockeyfansen suktar efter en trofé eller två. Regnet kommer först. Men efter det kommer alltid solsken igen.

Linköping laddar för en ny säsong. Linköping laddar för att börja klättra mot toppen. I rankinglistorna kanske inte klubbens värvningar har stuckit ut jämfört med konkurrenterna. Men det är på isen allt ska avgöras. Och allt det börjar med Bert Robertssons nyckelord:
Engagemang.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten