Sök
Ludwig Byström.
Nyheter

Efter fyra år i AHL – därför valde svensken bort SHL: ”Vill inte hamna i det facket”

Efter fyra år i AHL är Ludwig Byström tillbaka i Europa – men inte i Sverige. Han valde i stället den finska storklubben Kärpät trots att det fanns intresse från SHL.
– Jag vill inte komma hem och sen ångra att jag inte testade något annat, säger han till hockeysverige.se.

Få svenskar har kämpat på i AHL på samma sätt som Ludwig Byström. De 260 matcher han gjorde i ligan har genom åren bara överträffats av nio andra svenskar och ingen svensk har spelat fler matcher i AHL utan att få chansen i NHL. Men efter drygt fyra år i USA är den 25-årige backen nu tillbaka på rätt sida Atlanten.

Nu befinner han sig hemma i Sverige och tränar med Hans Jonsson, men redan på måndag sticker han över till Finland en vecka för fystester med det nya laget Kärpät. Sen går flytten permanent i augusti. Nu ska Ludwig Byström nämligen byta Texas och Massachusetts mot Uleåborg.
– Det känns riktigt spännande! Både jag och frun kände att vi inte riktigt ville hem till Sverige än, utan vi ville testa på något annat. Nu har vi nära hem ändå och det är skönt eftersom vi har en dotter på två år. Nu blir det enklare för frun att åka hem om vi är på roadtrip eller något sådant också, så det känns som en bra lösning, säger Ö-vikssonen till hockeysverige.se.

NÄRA ATT DET BLEV SHL

Byström lyfter framför allt fram två anledningar till varför valet föll på den finska storklubben.
– Litegrann handlar det om det geografiska. Vi ville komma närmare hem. Sen spelade det förstås in att det var just Kärpät som hörde av sig. Det är en riktigt stor och bra förening och jag har bara hört gott om dem. Dessutom är det en vinnande förening och jag har aldrig vunnit något. Jag känner att det blir kul att få en ärlig chans att vinna nu.
– De ger sig verkligen chansen att vinna varje år och plockar hela tiden in bra spelare för att kunna vara i toppen. Det känns som en bra förening att vara i om man vill ha chansen att vinna.

Den senaste säsongen vann Kärpät ligan med 29 poängs marginal men föll sedan i mästerskapsfinalen mot uppstickaren HPK. Sedan 2004 har de dock vunnit hela sju guld och tre av dem har kommit sedan 2014.

Ludwig Byström erkänner dock att det fanns intresse från SHL – och att han kunde ha hoppat på det tåget i stället.
– Det fanns bra alternativ i Sverige också, och det var ganska nära att det blev SHL. Det måste jag vara ärlig och säga. Men då dök Kärpät upp och då tyckte vi att det kändes roligt och spännande, berättar den tidigare Färjestadsbacken.

Känner du att ”om man vänder hem så vänder man hem för gott?”
– Ja, lite så är det. Jag är kanske inte rädd för det, men man vill inte hamna i det facket eller vad man ska säga. Jag är fortfarande ganska ung och jag vill inte hamna i ett läge där jag kommer hem och blir kvar och sen ångra att jag inte testade något annat. Då var det bäst att testa på det här nu i stället.

”INTE VÄRT ATT VARA DÄR LÄNGRE”

Han är medveten om att NHL-tåget kan ha gått – men är inte beredd att helt och hållet ge upp drömmen.
– Även om jag börjar komma upp i åren litegrann så är jag fortfarande hyfsat ung som sagt, och nu måste jag tänka på familjen och så också. Men får jag en chans där borta med ett envägskontrakt så är det inget snack, då åker jag. Men jag har ställt in mig på att förra säsongen var sista chansen och jag är okej med det även om jag inte vill ge upp drömmen.

Var det svårt att lämna USA när du varit där så pass länge?
– Vi hade väl egentligen bestämt oss…eller inte bestämt kanske, men vi sa inför förra säsongen att om jag inte får någon chans i NHL den här säsongen så åker vi nog inte tillbaka dit. Sen växte det mer och mer under säsongen. Jag kände att det inte var värt att vara där längre. AHL är en bra liga men det är en tuff liga också. Den sliter mycket och man är borta mycket. Det är tre matcher på tre dagar och sådana saker. Då kände vi att det blir sista säsongen för den här gången.

LYFTE SIG EFTER KLUBBYTET

De första två åren spenderades i Texas Stars. Sen kom trejden till Floridas farmarlag Springfield Thunderbirds. En övergång som skulle visa sig betyda en hel del för Ludwig Byström. Han hade nämligen flera skäl till att stanna kvar i USA så pass länge som han ändå gjorde i en situation där många andra hade gett upp.
– Jag har trivts riktigt bra på olika sätt på ställena. I Texas trivdes jag riktigt bra utanför isen, men rent hockeymässigt var det de värsta åren i min karriär. Frun hade mycket kompisar kring laget och så, så det hjälpte.
– I Springfield kände jag egentligen för första gången att jag hade en chans på NHL. Då kände vi att det inte var någon vits att ge upp NHL-drömmen, för då var det riktigt nära. Men sen… Jag fick inte chansen förra året heller, fast de hade två back-uppkallningar från AHL. Då var det inte värt det längre.

Var det jobbigt att kriga på där nere men aldrig få chansen?
– I Texas var jag inte tillräckligt bra. Då förtjänade jag inte att bli uppkallad. Men förra säsongen kände jag för första gången att jag blev frustrerad över att inte få chansen. När jag snackade med tränaren lät det som att det var på G att jag skulle kallas upp när som helst, men då valde de två andra killar i stället. Det blev en liten käftsmäll. Då gick hoppet upp i rök.

”DÅ VAR JAG EN SÄMRE SPELARE”

Foto: Bildbyrån

Var det svårt att motivera sig att åka ned till rinken varje dag, eller dra iväg på långa bortaresor, då?
– Jag tycker ändå inte det. Man får se sig själv som ett företag och ta hand om sig själv för att få jobb nästa säsong. Mitt kontrakt gick ut och jag visste att de ville ha kvar mig. Men vi ville inte vara kvar. Då var det bara att försöka göra det så bra som möjligt för att utvecklas som spelare och höja mitt eget värde. Man måste tänka på sitt eget bästa i ett sånt läge och därför var det inte så svårt att motivera sig.

När Ludwig Byström blickar tillbaka på sina fyra år i AHL hörs det tydligt att det var de nästan två hela säsongerna i Springfield som till sist tog honom i rätt riktning i karriären.
– Hade min resa där borta varit över efter Texastiden hade jag nog sagt att jag var en sämre spelare än när jag åkte över. Men åren i Springfield kom till stor nytta för mig. Vi hade en väldigt bra tränarstab och jag fick spela väldigt mycket i både powerplay och boxplay så jag kunde utveckla alla delar i mitt spel. Jag skulle säga att med facit i hand är jag glad att jag krigat på och kört fyra år i AHL. Det har varit rätt beslut.

Och NHL-drömmen, den lever som sagt vidare.
– Jag testar bara en annan väg dit.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten