Sök
Uffe Bodin
BODIN: En blöt svensk filt

När Boston Bruins toppkedja var på väg att sätta eld på finalserien dök han upp i rättan tid. Oskar Sundqvists återinträde i Stanley Cup-finalen hade stor betydelse för St. Louis Blues i natt. Likt en blöt filt kvävde han Bruins i finalmatch fyra.

Han var ingen kalv på grönbete – han var en förbannad tjur. Oskar Sundqvist hade avtjänat sitt straff för den våldsamma tacklingen på Matt Grzelcyk i match två och hade en hel del ackumulerad energi att göra av med.

Den fick Patrice Bergeron, Brad Marchand och David Pastrnak lida för.

Sundqvists formation med Alexander Steen och Ivan Barbasjev matchades stenhårt mot Bruins topplina hela natten och gjorde ett formidabelt jobb i att ta ned dem på jorden efter deras dominans i finalmatch tre.

Den som trodde att Sundqvist skulle vara lite mer försiktig i det fysiska spelet efter att just ha straffats för en tackling trodde fel. Han var sedvanligt aggressiv och gav inte motståndarna mycket till möjlighet att bygga momentum.

Den stora blåa tröjan med nummer 70 på ryggen var som en stor blöt filt som tog bort allt syre inom räckhåll för Bruins stjärnor. På så vis var det Sundqvist och hans kumpaner som satte nivån för Blues arbetsinsats i finalmatch fyra.

Redan i första bytet i matchen levde 25-åringen från Boden rövare, skapade energi i arenan och för hemmalaget med sitt idoga arbete. Därefter dröjde det inte lång tid innan Ryan O’Reilly hade fixat 1–0 och gett Blues ett övertag som man aldrig riktigt släppte greppet om under resten av matchen.

Efter 4–2 i finalmatch fyra har vi oss en riktig finalserie som plötsligt känns som den kan gå till sju matcher. Oskar Sundqvists återkomst hade en hel del med den saken att göra.

*****

Ännu ett bevis för svenskens betydelse för St. Louis Blues just nu. Coachen Craig Berube gav honom mest speltid av samtliga forwards i laget.

Snacka om att Sundqvist på kort tid byggt ett namn för sig själv.

Inför den här säsongen var jag inte ens säker på att han skulle klara av att ta en plats i laget. Speciellt inte efter den vedervärdiga Tom Wilson-incidenten i den sista träningsmatchen inför säsongen. Men Sundqvist repade sig på ett enastående sätt, gjorde fina 31 poäng i grundserien.

Nu har han satt sig i en synnerligen bra position inför den stundande löneförhandlingen i sommar.

*****

En som inte befinner sig i en bra situation är Zdeno Chára.

Han lämnade isen blödande i natt efter att ha fått en puck i ansiktet och är ett frågetecken inför finalmatch fem. Nu 42-årige Chára har haft ett smärtsamt slutspel. Han missade den sista matchen i konferensfinalserien mot Carolina Hurricanes med en ospecificerad skada och fick sedan Vladimir Tarasenkos handledsskott på armen i första finalmatchen.

Om han inte kan spela nästa match tvingas Bruins stoppa in Steven Kampfer i laguppställningen. En radikal försvagning av en backuppsättning som redan saknar Matt Grzelcyk efter Oskar Sundqvists tackling i finalmatch två.

*****

St. Louis Blues storvuxne forward Zach Sanford fick förnyat förtroende trots Oskar Sundqvists återinträde i laguppställningen i natt. Den store forwarden blev kvar på Robby Fabbris bekostnad och gjorde ytterligare en bra match.

Sanford, som kom till Blues från Washington Capitals i Kevin Shattenkirk-trejden 2017, kommer från New Hampshire ursprungligen men båda hans föräldrar hade rötterna i Massachusetts. Han spelade dessutom pojklagshockey i Bostonområdet och gjorde två säsonger för Boston College i den amerikanska collegehockeyn innan han blev proffs.

Det är med andra ord inte så konstigt att han växte upp som en stor Boston Bruins-supporter.

Störst skuld till det hade Zach Sanfords far Michael, som tog sonen till en hel del Bruinsmatcher under uppväxten.

Tyvärr får inte Michael Sanford möjligheten att se sonen spela en Stanley Cup-final i TD Garden natten mot fredag. I mitten av september, när Zach Sanford gjorde sig redo för säsongen, drabbades hans far av en hjärtattack. Läkarna hoppades initialt kunna rädda livet på honom, men deras insatser räckte inte till.

Sanford hann aldrig hem i tid för att ta farväl av sin far. Han avled blott 54 år gammal.

På frågan hur hans far skulle ha hanterat att se sin son spela mot hans älskade Bruins i en Stanley Cup-final skrockade Zach Sanford:
– Det hade nog gett honom en jäkla stress.

En som definitivt kommer att finnas på plats för att följa sonen i finalmatch fem i Boston är hans mamma Cindy. Och det är inte utan stress det heller.
– Hon har erkänt att hon satt och hejade lite på Bruins här och där i de andra matcherna. Jag var tvungen att åtgärda det, skrattade Sanford i en intervju med boston.com härom dagen.

Ett läsvärt reportage om Zach Sanford och hans familjs öde hittar ni hos The Athletic.

*****

Boston Bruins gjorde en rätt sval figur i natt. Ändå känner jag att de är favoriter till att reda ut det här. Först och främst för att Tuukka Rask fortsätter att vara slutspelets bästa spelare.

Även om det blev förlust i natt var finländaren en av isens främsta aktörer och höll ihop Bruins när de tappade spelet helt och hållet under andra halvan av matchen.

På det hela taget, fyra matcher in i serien, är känslan att Boston Bruins får enklare mål än St. Louis Blues. Mycket tack vare att de har den bättre målvakten.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten