Sök
Hampus Gustafsson. …
Nyheter

AHL-svensken: ”Jag är öppen för andra alternativ – Europa också”

Efter åtta hela säsonger i USA är Hampus Gustafssons fortsatta hockeykarriär nu ett tomt blad. Kontraktet med Washington Capitals löper ut och det är inte säkert att det blir en fortsättning där.
– Just nu väntar man ju på besked från Washington, men jag är öppen för andra alternativ, avslöjar han för hockeysverige.se.

Av de många svenskar som haft NHL-kontrakt de senaste åren är Hampus Gustafsson förmodligen den mest anonyma. Han har aldrig spelat seniorhockey i Sverige utan har stångat sig fram i USA, via High School-hockey, collegehockey och de senaste åren: AHL-hockey. Gustafsson fick 2017 kontrakt av självaste Washington Capitals och har gjort 83 AHL-matcher sedan dess.

LÄS ÄVEN: Okända svenskens märkliga bana – till kontrakt med Stanley Cup-mästaren

Nu är den 25-årige svensken hemma i Sverige och väntar på besked om sin hockeyframtid. Om en knapp månad löper nämligen kontraktet med Washington ut.
– De har pratat med min agent, men de väntar ju lite innan de lämnar besked, så vi får se vad de säger. Jag är öppen för alternativ, berättar han för hockeysverige.se.
– Just nu tränar jag på hemma i Sverige, på egen hand, men jag ska faktiskt tillbaka till USA om ett par veckor. Där har jag en grupp som jag kör med.

Säsongen som gick innehöll både höga toppar och djupa dalar, för att uttrycka det milt. Den blev till sist inte vad vare sig Hampus Gustafsson eller hans Hershey Bears ville.
– Det har varit mest ned och upp, om man kan säga så. Det började så dåligt för laget. Efter jul låg vi sist i hela ligan, till och med. Sen gick det riktigt bra under en tid och vi slog faktiskt klubbrekord med flest raka matcher med poäng. Vi tog poäng i 18 raka matcher och vann 17 av dem. Det var ju det som gjorde att vi i alla fall kunde ta oss till slutspel.

MISSNÖJD MED SÄSONGEN

Väl där vann Hershey en slutspelsserie innan de blev svepta av Charlotte Checkers i andrarundan. Checkers är nu i final mot Chicago Wolves.
– Klubben är absolut inte nöjd. Det ses som en stor besvikelse. Hershey har en historia av att vinna så det är alltid deras mål. Visst, de vill utveckla spelare också men det är en klubb som verkligen vill vinna, konstaterar Gustafsson.

För svensken själv blev det också en påfrestande säsong. På de 44 matcher han spelade noterade han 0+3.
– Självklart är jag inte nöjd sett till det stora hela. Samtidigt får man också tänka på att jag gjorde det jag blev tillsagd och det tränarna ville. Man måste köpa sin roll och göra så gott det går och försöka utvecklas så mycket man kan.

Tycker du att du gjort det?
– Ja, det har jag gjort! Även om man kanske inte alltid får spela så mycket som man vill så får man försöka se till att utvecklas och jobba på andra saker, så man ändå blir så bra man kan.

Är det svårt att utvecklas fullt ut när du har en så tydlig roll som du har?
– Det är lite både och. Jag vet ju om att om jag ska kunna ta steget till NHL så är det den rollen jag kommer ha där med, så det handlar om att bli så bra så att man klarar av att spela samma roll i NHL. Du måste alltid göra det så bra du kan på en nivå för att få chansen på nästa nivå.
– Det är klart att det kan bli lite frustrerande ibland, men det är mitt jobb. Säger min arbetsgivare att jag ska göra en sak så gör jag det.

”OMÖJLIGT ATT FÅ BORT TANKARNA HELT”

Den offensiva produktionen uteblev som sagt under säsongen. Då blev det en ständig kamp inom Hampus Gustafsson för att försöka få bort hjärnspökena.
– Jag känner mer press från mig själv att jag ska göra mål, snarare än från laget. Även om jag har den roll jag har haft så vill man ju göra mål och producera. Det är det roligaste som finns, att få hjälpa laget, bidra och göra mål. Så…det är tråkig att det blev så här.

Hampus Gustafsson under collegetiden.

Går det att få bort tankarna som säger ”Nu måste jag göra mål”?
– Det är omöjligt att få bort dem helt, skulle jag säga. Men jag har gjort så bra jag kunnat. Jag har kollat videos och analyserat vad jag gjort, utifrån vad laget och tränarna vill. I slutändan handlar det om att göra detaljerna rätt så laget litar på en, att de vet att jag gör det de vill att jag ska göra. Men jag har kollat mycket själv på vad jag hade kunnat göra offensivt.

Men nu kan en oviss sommar alltså vänta. Efter många år i USA är det för första gången på länge inte klart att Hampus Gustafsson blir kvar på andra sidan atlanten.
– Jag försöka släppa det där fram tills dess att jag fått besked från Washington. Just nu väntar jag fortfarande på besked från dem, men jag är öppen för andra alternativ. Europa också. Jag är öppen för mycket just nu.

SVERIGE ETT ALTERNATIV

När hockeysverige.se intervjuade smålänningen i oktober var målet tydligt: Att få stanna i Nordamerika. Det kan ha förändrats nu.
– Egentligen var jag nog öppen för att testa något annat redan då, men jag ville fokusera så mycket jag kunde på det här året först. Det var mitt fokus då. Jag har aldrig varit främmande för att komma tillbaka till Europa. Det finns jättemånga bra lag här.

Hampus Gustafsson.

Är du öppen för AHL-kontrakt eller är det NHL-avtal som gäller om du ska stanna i Nordamerika?
– Självklart är det i NHL man vill spela. Men jag vet också att det handlar om att jag ska fortsätta utvecklas och bli en bättre spelare, och det har jag blivit under de här åren. Skulle ett AHL-kontrakt vara min bästa chans att nå NHL är jag inte främmande för det. Men om det bästa är att spela någon annanstans så är jag öppen för det.

Sverige?
– Absolut, det kan vara ett alternativ. Om det blir så att jag testar på något nytt så får jag kolla vilka alternativ jag har och avgöra var jag kan utvecklas mest. Målet är förstås fortfarande att få spela i NHL en dag.

Nu fokuserar Hampus Gustafsson på att bli så bra förberedd som han kan bli till kommande säsong – samtidigt som han inte vet var karriären forsätter.
– Om jag fick önska fritt så hade jag velat vara klar för en klubb i morgon! Ovissheten är ju som den här. Helst vill man veta så snabbt som möjligt men jag vet hur det funkar i den här branschen. Det är bara att lägga det åt sidan och fokusera på träningen för gör jag inte det kommer jag inte vara så bra jag kan när säsongen väl börjar.
– Det kommer lösa sig. Det händer när det händer. Men det är klart: Ju tidigare desto bättre.

 

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten