Sök
SHL
KARLSSON: De tio tyngsta spelartappen i SHL

Många stjärnor har återvänt till svensk hockey. Dessvärre har många också lämnat. Här listar hockeysverige.se’s Måns Karlsson de tio tyngsta spelartappen för SHL-klubbarna.

Notera att spelare som Emil Bemström och Jesper Boqvist, som det inte är klart kring huruvida de kommer spela i SHL eller inte nästa säsong, inte är med. Dessutom avstår jag från att plocka med Jhonas Enroth och Kris Versteeg som anslöt sent och där det i princip kändes klart på förhand att det bara skulle bli en blixtvisit i Sverige. Jag har också tagit en viss hänsyn till huruvida klubbarna som tappade en viss spelare kan ersätta dem eller inte, också.

Under listan presenteras också fem bubblare som kunde kommit med. Men tro mig, det fanns ungefär 30 kandidater från början så det fanns gott om spelare att välja bland.

10. Joel Kellman, Brynäs till San Jose Sharks

Trots att han under flera år varit en toppcenter i SHL var det först när han lämnade de ganska undanskymda Karlskrona som han verkligen blev uppmärksammad. Brynäs sajnade honom på ett tvåårskontrakt vilket sågs som ett kap av Stefan Bengtzén – men det blir bara ett år i Gävle. Joel Kellman kommer till hösten försöka slå sig in i San Jose Sharks i NHL. Om han slår sig in är tveksamt, men inte omöjligt, men det känns rimligt att tro att Kellman kan komma att bli kvar i Nordamerika ett par tre år.

Att ha en svensk 25-årig förstacenter är en dröm för alla SHL-lag. Därför är det här ett enormt tungt tapp för Brynäs. Hittills är han inte ersatt utifrån men det talas om att Linus Ölund är på väg in.

9. Joel Persson, Växjö till Edmonton Oilers

Redan inför förra säsongen visste vi att han skulle lämna Växjö. Men ett tungt tapp är det alldeles oavsett. Han lyckades kanske inte motsvara de enorma förväntningarna till den andra säsongen men det är fortfarande en av SHL:s allra bästa backar som nu lämnar ligan. Ser vi till hans poängskörd låg den på ungefär samma höga nivå som under dundersuccén säsongen innan. Det säger egentligen allt.

Det är bara att lyfta på hatten och applådera Joel Perssons två magnifika säsonger i den svenska högstaligan.

8. Mattias Tedenby, HV71 till Davos

Spoiler alert: Det kommer fler HV-spelare på den här listan. Mattias Tedenby är i min mening inte en av SHL:s allra bästa spelare utan håller till på nivån precis under. Men ser vi till vilka andra spelare HV också tappar, och till vilken symbolspelare han är för hela klubben, är det fortfarande ett ruskigt tapp för Johan Hults och Johan Davidssons lagbygge.

Mattias Tedenby är en sådan spelare som det inte riktigt går att ersätta rakt av. Man får liksom hela paketet. Han är en spelare som dessutom kan göra väldigt mycket på egen hand om laget har en tung dag. Därför tar han plats på den här listan, även om han ”bara” gjorde tolv mål förra säsongen.

7. Aaron Palushaj, Örebro till Davos

Det finns dem som tycker att Rodrigo Abols är ett större tapp för Örebro men jag håller inte med. En del av dessa åsikter grundar sig säkerligen i att det är ganska enkelt att tycka illa om Aaron Palushaj, och faktumet att Örebro faktiskt lyfte sig när han blev skadad. Det finns säkert ett visst samband däremellan men jag tror också att Niklas Eriksson och Jhonas Enroth hade en stor del i att ÖHK helt plötsligt reste sig ur askan och blev ett slutspelslag, på något märkligt vis.

Hur som helst! Få spelare har haft ett bättre poängsnitt i SHL de senaste två säsongerna. Den 29-årige amerikanen har samlat ihop 73 poäng på 82 matcher i två lag som huserat i botten av tabellen under båda åren. Han hade med största sannolikhet slutat i toppen av SHL:s poängliga den senaste säsongen om han hade varit skadefri. Det här är ett större tapp för Örebro än många vill erkänna, tror jag.

6. Markus Ljungh, HV71 till Admiral Vladivostok

Markus Ljungh hamnar i ungefär samma fack som Joel Kellman. Han är dock några år äldre och en centertyp som faller mig lite mer i smaken. Det kändes som att Ljungh verkligen mådde bra av flytten till Jönköping och han kunde där ta ett nytt steg i sin utveckling även om han hunnit bli 28 år.

Lite i skymundan slutade Markus Ljungh femma i SHL:s poängliga, tvåa bland svenskarna efter Joakim Lindström. Dessutom gjorde han det i ett HV71 som inte levde upp till förväntningarna. En klasspelare som känns närmast omöjlig att ersätta för HV71:s del.

5. Mikko Lehtonen, HV71 till Jokerit

En av VM:s bästa backar och en odödlig guldhjälte i Finland. Mikko Lehtonen hade en strålande säsong i SHL och lyfte sedan sin nivå ytterligare i världsmästerskapet. Det här blir ett jättetapp för HV, som alltså har tre spelare med på listan. HV har dock gjort vad de kan för att ersätta Lehtonen, med Emil Johansson, Eric Martinsson och Johannes Kinnvall som tre mycket starka namn.

Här har Hult/Davidsson verkligen gjort vad de kan för att inte tappet av den här toppbacken ska bli så stort som man kan tro vid en första anblick.

4. Joakim Nygård, Färjestad till Edmonton Oilers

Det känns sjukt konstigt att inte ha Joakim Nygård högre upp på den här listan eftersom han under flera år varit en av SHL:s allra bästa spelare. Med sina 21 mål slutade han dessutom tvåa i skytteligan. Men det finns ett par aspekter som gör att jag ändå nöjer mig med att sätta honom på en fjärdeplats.

Dels var det mer eller mindre klart redan innan säsongen att det skulle bli NHL-spel säsongen 19/20 för Nygård. Med andra ord har Färjestad kunnat förbereda sig på bortfallet en lång tid. Dessutom hade de redan Michael Lindqvist i truppen under fjolårssäsongen, vilket är en spelare som jag tror kan vinna skytteligan nästa säsong. Och slutligen: De har redan värvat Victor Ejdsell också som mer än väl kommer kunna täcka upp Nygårds målskytte om han har en bra säsong. Därför väljer jag tre andra namn på pallplatserna.

Men med det sagt: OJ, vilket jättetapp Joakim Nygård är för Färjestad och hela SHL. Han var i min mening ligans kanske mest underhållande spelare.

3. Jesse Virtanen, Färjestad till Traktor Tjeljabinsk

I min värld var Jesse Virtanen SHL:s bästa back förra säsongen. Han vann backarnas poängliga och slutade fyra i den totala. Det här är en spelare som Färjestad helt enkelt inte kommer kunna ersätta. Det är en offensiv toppback på Europanivå.

Vi snackar alltså om en back som gjorde 30 respektive 41 poäng under sina två år i SHL. En supervärvning som man inte kan räkna med att en klubb lyckas med speciellt ofta. Den nivån har Jesse Virtanen faktiskt varit på och således kommer det märkas på Färjestads blålinje att den elegante finländaren inte står där och levererar sina pricksäkra skott och läckra passningar.

2. Ryan Gunderson, Brynäs till Fribourg-Gottèron

Vi snackade om symbolspelare tidigare, med Mattias Tedenby, och det ordet kan förstås användas även här. Ryan Gunderson har varit i Brynäs i sex år och har varit en av lagets bästa spelare alla år. Den allra bästa spelaren under de flesta säsongerna. I ett Brynäs som  gick uruselt under våren växlade Ryan Gunderson upp och snittade, från sin backplats, över en poäng per match under säsongens sista fjärdedel. Så lämnar man ett lag med stil.

Brynäs har inte ersatt Ryan Gunderson med något tungt namn utifrån utan siktar på en jämnare leverans på sina backar. Den amerikanske stjärnbackens frånvaro kommer onekligen saknas till hösten, precis som hans ständige ”partner in crime”, Simon Bertilsson.

1. Adam Reideborn, Djurgården till Ak Bars Kazan

Att ofrivilligt tappa sin förstemålvakt är tufft. Om den målvakten dessutom råkar vara en av de bästa, kanske den allra bästa, i SHL blir slaget förstås ännu hårdare. Så pass hårt att det inte går att resa sig och vara lika stark som innan. Den nivån är Adam Reideborn på. Jag har otroligt svårt att se att Djurgården ska kunna ersätta honom på ett femstjärnigt vis. Det talas om Niklas Svedberg och det tror jag vore en bra värvning, eftersom han då skulle få spela i ett lag som har mer än typ två backar av SHL-klass och som har ett spelsystem som fungerar även i egen zon. Den lyxen hade han inte i Timrå. Men med tanke på den tunga säsongen Svedberg ändå hade kan det bli svårt att kliva in och ersätta Reideborn.

Att Adam Reideborn dessutom får chansen i en av KHL:s allra bästa klubbar, 2018 års mästare, säger också en hel del om nivån han trots allt legat på i SHL de senaste åren. Därför är han ligans tyngsta spelartapp, så här långt, till nästa säsong.

Bubblare: Lukas Bengtsson, Linköping, Oskar Steen, Färjestad, Rodigo Abols, Örebro, Chay Genoway, Frölunda, Simon Bertilsson, Brynäs

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten