Sök
SHL
SKOGLUND: Detta borde SHL-arenorna heta istället

Idag avhandlar vi ett viktigt ämne: Den långt skridna avidentifieringen av de svenska klubbarnas hem. Men det är inte bara gnäll – det bjuds även på lite konstruktivitet.

För er som de kommande minuterna kommer läsa nedan text och tycka att ni känner igen er: Ni har helt rätt. Jag skrev i stort sett samma text i början av 2018. Men den är värd att lyfta igen. Och igen. Och igen.

NKT? NHK? A3? ABB? Vad är det för namn på hockeyarenor? Hand upp, utan att tjuvkika, ni som på stört kan berätta vilka lag som spelar i dessa byggnader.

Tänkte väl det.

Svaren är: Karlskrona spelar i NKT Arena, Timrå spelar i NHK Arena, Björklöven spelar i A3 Arena och Västerås spelar i ABB Arena Nord. Jag vet att ABB har en stark koppling till Västerås, men det gör inte arenanamnet sexigare för det. Tyvärr. Det måste till något mer välklingande. Något som smakar som honung i gommen.

Hur kan man som ansvarig i en klubb gå med på denna avidentifiering av en av de viktigaste saker en förening har: Sitt hem.
Det går faktiskt över mitt förstånd.

Jag fattar ju själv att sköna slantar måste in till klubbarna och tyvärr är en försäljning av arenanamnet en helt okej inkomstkälla. Men håll med om att namnen ovan saknar färg och ton. Hur förknippade var inte exempelvis Västerås med Rocklunda innan? Vad förknippas de med nu?

Det är inte bara namnen ovan som får det att vända sig i magen på mig. Be-Ge Hockey Center? Nelson Garden Arena? Plivit Arena? Jalas Arena? Behrn Arena? Coop Norrbotten Arena?

Jag gillar det inte. Jag gillar det inte alls.

De senare arenanamnen jag knackade ner är sådana jag personligen skulle kunna rabbla i sömnen (De längre upp i inlägget är det inte), men det beror till stor del på att jag är en hockeynörd av rang, samt jobbar dagligen med att följa lagen i mitt jobb. Det blir rätt mycket lättare då. Men hur är det egentligen för genomsnittssupportern? De som hängt i sedan urminnes tider och vant sig vid klassiska namn som Dackehallen, Umeå ishall, Rocklundahallen, Rosenlundshallen, Leksands isstadion och så vidare, och så vidare…

Mitt i allt gnäll skänker jag en tacksamhetens tanke till Brynäs och Södertälje som en gång i tiden bytte till plastiga namn, men som på senare år bytt tillbaka till Gavlerinken och Scaniarinken.

Kudos till er.

I min värld ska ett arenanamn ha en koppling till området eller staden den ligger i.

Jag skulle även kunna tänka mig namn som hyllar historiska spelare som rönt framgångar i klubben genom åren. Jag skulle inte tycka att det vore helt fel om Kinnarps Arena bytte namn till Stefan Liv Arena till exempel. Eller varför inte Tore Öqvist Center i Umeå?

SPONTANA FÖRSLAG PÅ ARENANAMN (Vissa seriösare än andra):

Brynäs: Gavlerinken behöver inte ändras. Bra som det är
Djurgården: Hovet behöver inte heller ändras. Det är så inrotat.
Färjestad: Löfbergs Arena funkar det också. Men vill man skoja till det med lite Göteborgshumor (Varför man nu skulle vilja göra det i Karlstad) så kan man ju döpa om arenan till Glooben. Men Färjestads ishall skulle såklart också funka.
Frölunda: Det finns absolut ingen anledning att byta ut namnet Scandinavium.
HV71: Kinnarps Arena funkar. Men som jag skriver ovan så skulle jag inte ha något emot att man ändrar till Stefan Liv Arena. Eller det gamla namnet Rosenlundshallen.
Leksand: Tegera Arena går bort. Varför inte Siljan Arena? Eller anspelning till de klassiska stjärnorna: Stjärnhov. Eller liknande.
Luleå: Stryk COOP och kör något i stil med Luleå Arena, Norrbotten Arena. Eller varför inte bara behålla anknytningen till mataffären, men nöja sig med Forum? Men det bästa är såklart det gamla namnet Delfinen.
Oskarshamn: Be-Ge Hockey Center? Nej. Hette inte denna Oskarshamn Arena förr? Antingen det, eller bara Oskarshamns Ishall om ni frågar mig.
Malmö: Malmö Arena går hem i alla väder.
Rögle: Heter numera Catena Arena och det går naturligtvis inte för sig. Varför inte hylla bröderna Jönsson (Kenny och Jörgen) med att döpa om hallen till Jönsson Arena?
Örebro: Behrn Arena skulle ju naturligtvis ha funkat om arenan nu skulle legat i den schweiziska huvudstaden Bern. Nu gör den inte det och här skulle det kanske smaka med en rejäl historisk återkoppling: Hertig Karls Arena?
Skellefteå: Skellefteå Kraft Arena? Nej tack. Skellefteå Isstadion skulle sitta bättre.
Växjö: Är väldigt förknippade med Vida Arena. Men visst skulle det vara snyggare med Lakerdome?
Linköping: Saab Arena. Cloetta Center smakade bättre faktiskt.

DE TIO VACKRASTE ARENANAMNEN I SVERIGE JUST NU:

1. Tyrs Hov
Namnet på Tyringes hemmaarena är så vackert så en gammal man som mig nästan får tårar i ögonen. Knyter an till orten, klubben och nostalgiradarn slår i taket direkt så klart när man tänker på alla de gamla storspelare som passerat revy i den skånska orten. Ivan HansenGlenn JohanssonHåkan Algotsson

2. Björkängshallen
Nostalgi så det förslår. Huddinges hemmaarena har genom åren fostrat många storspelare och många är de tillfällen när man som knodd satt och lyssnade på sportradion och kastades in till ishallen när något hade hänt i en av alla de viktiga kvalmatcher mot elitserien klubben spelade på 90-talet.

3. Scandinavium
Namnet på Frölundas hemmaborg har hängt i sedan den byggdes 1971 och det känns tryggt att det är så. Arenan är inte vacker, men namnet smakar som honung i munnen.

4. Hovet
En sanning med modifikation. Jag gillade egentligen namnet Johanneshovs isstadion bättre. Det var tryck i det. Men Hovet är inte dåligt det heller och går i takt med att arenan ligger i vår kungliga huvudstad.

5. Nobelhallen
Klass och stil rakt av. Namnet har hängt i sedan uppförandet 1972 och kopplade under ett bra tag ihop staden, laget och hallen på ett underbart sätt. Egentligen var det rätt onödigt att klubben bytte namn från Bofors till Karlskoga med tanke på det.

6. Scaniarinken
Staden Södertälje är känd för Scanias lastbilstillverkning och kringlor och har varit så sedan urminnes tider. Därför är det briljant att lastbilstillverkaren finns med i namnet, samt att underbara, underbara försäsongsturneringen Kringel Cup avgjordes i hallen under flera år.

7. Malmö Arena
Percy Nilssons skrytbygge ligger i Malmö och är en arena. Då är namnet rätt givet och det är inga som helst tveksamheter.

8. Gavlerinken
Så klassikt och så rätt att knyta an till staden på detta sätt. Jag känner doften från kafferosterierna ända hit.

9. Himmelstalundshallen
Starkt förknippat med hockeylaget Vita Hästen och har så varit sedan byggnationen 1979. Ligger på området Himmelstalund i Norrköping och det smakar mumma att uttala detta namn på platsen där general Rickard Rauge under flera år chefade på isen. Numera chefar han i styrelserummet.

10. Höglandsrinken
En så kallad ”dark horse” har smugit sig in på listan. Men namnet på Nässjö HC:s hall för tankarna till en klassisk utematch på en månskensrink. Låter så fruktansvärt vackert.

 

Idag 15:15
Timrå IK - Västerviks IK
1 1.31
X 6.20
2 6.70
Idag 15:15
Brynäs IF - Frölunda Indians
1 2.80
X 4.25
2 2.30
Idag 15:15
Luleå HF - Färjestads BK
1 1.95
X 4.40
2 3.50
Idag 15:15
HV 71 - IF Malmö Redhawks
1 1.95
X 4.25
2 3.45
Idag 18:00
Västerås IK - Almtuna IS
1 1.59
X 4.55
2 4.60
Idag 18:00
Örebro HK - Djurgårdens IF
1 2.45
X 4.15
2 2.60
Idag 18:00
Leksands IF - IK Oskarshamn
1 2.10
X 4.30
2 3.15
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten