Finalscenen när åttonde upplagan av NHLGamers European Championship League avgjordes i mars. …
Nyheter

Inför svenska mästerskapen i ehockey: ”En av de mest begåvade spelarna i världen”

ANNONS

Hockeysverige har tidigare berättat om svenska mästerskapen i ehockey 2019. Nu börjar det dra ihop sig till finalspel och först ut är tävlingsgrenen ”Versus” – spel en mot en. Vi tog pulsen på turneringen genom att be regerande världsmästaren i NHL, finländske Erik ”I_EKI_I” Tammenpää, dela med sig av sina tankar gällande de 16 finalisterna:
– Det finns en spelare där som jag anser vara en av de mest begåvade i världen, säger Tammenpää till Hockeysverige.se.

Om en dryg månad anordnar National Hockey League sitt andra officiella världsmästerskap i ehockey. Turneringen gjorde debut 2018 under namnet NHL GWC – NHL Gaming World Championships – och vanns då av finske Erik Tammenpää. Nu är det alltså dags för upplaga två i vad som förväntas bli ett årligt återkommande evenemang för tävlingssugna NHL-gamers att samlas kring.

Turneringen, som involverar såväl onlinekval som regionsfinaler (Europa, USA och Kanada) samt ett stort finalevent i Las Vegas, kommer i år gå av stapeln utan svenskt deltagande. Förra året tog sig Darko ”darkic01” Micic till regionsfinalen i Stockholm som en av åtta spelare, men slogs ut på vägen av Tammenpää. I år dominerades den europeiska regionsfinalen åter av NHL-spelandets absoluta stormakt Finland (sju spelare på plats), men istället för en representant från Sverige hade en spelare från Österrike kvalat in som åttonde tävlande.

Vilka som slutligen kvalificerade sig till VM-final? Omutlige Tammenpää, såklart, i sällskap med trefaldige finske NHL-mästaren Hannes ”Hansulinho” Kettunen.

Innan VM-finalen spelas ska dock en svensk NHL-mästare koras. För även om den svenska tävlingsinriktade communityn kring NHL 19 ännu inte kan mäta sig med den finska på internationell nivå, betyder inte det att det saknas talang.

– Det finns en spelare [i svenska mästerskapen] som jag anser vara en av de mest begåvade spelarna i världen, säger Tammenpää.

FÖRSTA MÄSTERSKAPET SEDAN 2016 – MED EN TRIO FAVORITER I SPETSEN

Senaste gången ett svenskt mästerskap i ehockey (en-mot-en) anordnades var 2016, då av Webhallen. Den gången avgick Johan ”juniorzalaz” Nilsson med segern efter att ha besegrat Jonas ”Supremski” Söderlund i finalen. Förstapriset då var en NHL-resa till Nordamerika tillsammans med en vän.

2019 års upplaga anordnas av NHLGamer.com under namnet SCL (Swedish Championship League) 1v1 och har, istället för en resa, en prispott på 15 000 kronor.

– Vi strävar alltid efter att ge vårt community nya möjligheter att tävla i NHL-spelande, säger Kenneth Lehtinen, grundare av NHLGamer.

– Den svenska marknaden har varit vilande här ett par år vilket gett Finland ett litet försprång. Vi har inväntat rätt tillfälle att kunna ge även svenska gamers möjligheten att satsa på och nå framgång i sitt NHL-spelande.

Finalspelet går av stapeln på klassiska Birdie LAN-festival i Uppsala den 30 maj, men kvalspelet har redan genomförts online och 16 finalister står redo att slåss om titeln. Bland dem Darko Micic samt spelaren som Erik Tammenpää håller som favorit: Henrik ”eken45jr” Eklund.

– Han dök upp från ingenstans här under NHL 19 och spelade fantastiskt, säger Tammenpää. Han kvalificerade sig för Capitals egen NHL-turnering under våren precis som mig. Vi åkte över och spelade mot varandra i Washington så jag lärde känna honom väl.


Erik ”Eki” Tammenpää (längst till vänster) och Henrik ”eken45jr” Eklund (längst till höger) vid Washington Capitals NHL-turnering. Foto: NHL.com/Capitals

– Dessutom var han väldigt nära att nå regionsfinalen i årets NHL GWC.

Själv ser Henrik Eklund, 19, SCL-finalen som en utomordentlig möjlighet att ta revansch för att ha missat kvalificeringen till NHL GWC, men också att få träffa många av de motståndare han tidigare bara stött på online.

– Upplevelsen av SCL-turneringen hittills har varit riktigt bra, kul att vi äntligen har ett svenskt mästerskap att tävla i igen, säger Eklund till Hockeysverige.se

– Jag har höga förväntningar inför finalspelet och det känns som jag har goda möjligheter att slåss om titeln, men framförallt ska det bli kul att träffa flera svenska tävlingsspelare.

På frågan om vilka hans främsta konkurrenter till segern är vill han först inte svara, men efter lite betänketid nämner han två namn: Johan ”Lehmannens” Lehmann och Darko Micic.

”NOLL TID ATT FÖRBEREDA MIG”

Den betydligt mer rutinerade Micic, 33, är snabb med att återgälda hyllningen till talangen Eklund när Hockeysverige får tag på honom.

– Eken är en ny, ung stjärna på NHL-himlen. Även Lehmann är en framtida världsspelare som många kanske inte känner till riktigt.

Micic erkänner dock att omständigheterna inte varit de bästa för den egna uppladdningen.


Darko Micic. Foto: Privat.

– Själv är jag som bäst när jag får träna ordentligt inför en turnering. Nu har jag varit på hockey-VM i Slovakien så jag kommer ha i princip noll tid att förbereda mig inför finalspelet på Birdie. Målet blir att ta mig vidare från gruppspelet så får vi se vad som händer.

Finalspelet i SCL 1v1 mellan de 16 kvalificerade finalisterna går av stapeln torsdagen den 30 maj, live på plats vid Birdie LAN i Uppsala. Matcherna sänds även på NHLGamers officiella Twitch-kanal: https://twitch.tv/NHLGamer.

Finalspelet i SCL 6v6 går också av stapeln på Birdie, fredag 31 maj – lördag 1 juni, mellan finallagen Northern Ascendancy, Vesa Pompa HC, Bucketeers och AIK Ehockey. En mer utförlig preview inför den turneringen kommer senare i veckan.

FINALISTERNA I SCL 1V1

Darko ”darkic01” Micic
Henrik ”eken45jr” Eklund
Johan ”Lehmannens” Lehmann
Adam ”esdor15” Ericson
Joel ”jtorro_” Tourunen
Sebastian ”JaromirSniper68” Nagel
Anton ”antoniomannen004” Svensander
Fredric ”Edhoolm97” Edholm
Edvin ”Thunborg5” Thunborg
William ”Dercie” Boutelje
Andreas ”Ohrstedt07” Öhrstedt
Robin ”Rubituss” Söderqvist
Amadeus ”amadee21” Carlsson
Sebastian ”SebbeLarsen99” Larsen
Johannes ”Hockeyjohannes” Hultmark
Timmy ”Tmybror” Eriksson

För mer information finns NHLGamers officiella SCL-sajt att tillgå.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL