Sök
Nyheter
BJURMAN: Stanley Cup-slutspelets tio starkaste intryck

Vi har sedan några timmar ett finalpar och låt oss hoppas att buskapet på Frank Sinatras gravsten i Palm Springs stämmer: The best is yet to come.

ST. LOUIS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Bjässarna Boston Bruins och St. Louis Blues får gärna ställa till med sprakande hockeyfest.

För ärligt talat – fram till nu har årets Stanley Cup-slutspel som helhet varit om inte avslaget så i alla fall aningen mindre exalterande än vanligt.

Nä, antalet överraskningar kan vi inte klaga på. Det är fortfarande svårt att inte känna regelrätt chock över att Columbus slog ut Tampa i fyra raka. Att Islanders svepte Pittsburgh kan jag också stanna mitt i steget på stan och rynka pannan åt, liksom att Carolina knockade regerande mästarna – och att Calgary efter öppningsmatchen var mer eller mindre chanslösa mot Colorado.

På samma sätt har anomalierna i vissa grenar av slutspelsträdet manat till mer eftertanke än normalt. Att Carolina svepte ett lag som dessförinnan hade blivit svept och sedan blev svepta själva…det direkt mystiska händelseförloppet förtjänar en akademisk avhandling. Och helst bör Boston-björnarna läsa den innan finalen börjar…

Men om det spelats så särdeles upphetsande hockey vet jag inte om man kan påstå.

”DE STORA POJKARNA SÄTTER TONEN”

Ingen som helst skugga ska falla på Bruins och Blues. De har klättrat uppför nästan hela Mount Everest och under vägen mot toppen visat prov på otrolig styrka – mental såväl som fysisk – och stamina och vishet och allt annat som krävs när syret tunnas ut, underlaget smälter under fötterna och ursinniga motståndare hela tiden försöker knuffa en utför branta stup.

Men efter några år när den snabba, kreativa, tekniskt drivna possession-hockey som brukar kallas ”modern” varit mest vägvinnande känns det som det åter är de stora pojkarna som sätter tonen.

Som deprimerade Sharks-coachen Pete DeBoer konstaterade efter den avslutande 5–1-förlusten i det kokande St. Louis i natt:
– Alla pratar om speed och skills hela tiden, och jag påstår inte att det inte finns utrymme för småväxta spelare i den här ligan, men det är de två hårdaste och tuffaste lagen som ska spela Stanley Cup-final. 

Ja, Boston och St. Louis är inte Tampa. Eller Nashville. Eller Pittsburgh. Eller Vegas. Eller Washington. Eller Toronto –  det är ett som är säkert.

Mest oroande med det – om man nu ska använda ett sådant uttryck – är att de som har mest framgång i allmänhet influerar alla andra i ligan.

I så fall blir det snart 2012 i NHL-kalendern igen…

En Stanley Cup-final är dock alltid en Stanley Cup-final; veckorna som följer kommer garanterat vara magiska – och mycket minnesvärt har, trots allt, hänt på vägen fram.

Här är topplistan över det som gjort starkast intryck på mig, alla kategorier,  under resan fram till den ultimata avgörandet.

1. San Joses Game 7-vändning mot Vegas
Ja, det var ett totalt felaktigt domslut som utlöste den mest förbluffande sekvensen i hela slutspelet. Men det förtar inte chockvärdet i det som hände. I en emotionell virvelstorm vräkte hajarna in fyra sanslösa mål under ett och samma powerplay. Till slut stod jag upp på vardagsrumsparketten i den sena kvällen och skrek för mig själv: ”Vad är det som händer!?!”. Oförglömligt.

2. Matcherna i Nassau Coliseum
 Det blev bara två, men det orgiastiska trycket under kvällarna när Islanders körde över Penguins på sin sanna hemadress gick utanpå allt annat. Och med facit i hand är det omöjligt att inte fråga sig vad som hänt om de fått fortsätta spela på Long Island…

3. Tuukka Rask
Inte sedan hans föregångare på posten i Bruins-kassen, Tim Thomas, vann Conn Smythe 2011 har en målvakt dominerat som finske bjässen Tuukka från andra halvan av serien mot Columbus och framåt. Fortsätter det likadant kommer även han plocka hem det finaste individuella priset av dem alla.  

4. Gloria i St. Louis
Det är absurt att Laura Branigans stolpiga gamla 80-talshit blivit soundtracket till bästa våren i St. Louis på ett halvt sekel, men samtidigt väldigt roligt. Hela stan går de facto och nynnar på Blues osannolika segerhymn. 

5. Nathan MacKinnon
Avalanche var sista hoppet för oss som föredrar den mer underhållande, ”skills”-baserade Formel 1-hockeyn och särskilt mycket hopp fick vi kvällarna när unge MacKinnon satte  fyr på raketmotorn och visade att han just nu antagligen är världens skickligaste hockeyspelare. 

6. Folkfesterna i Raleigh
När ett decennium av ackumulerad längtan förlöses i en serie playoff-skrällar händer vackra saker, det blev vi varse under Hurricanes ystra dans genom de två första omgångarna. 

7. Bidragen från djupet hos Bruins
Det går inte att ta sig till Stanley Cup-final utan att de så kallade rollspelarna kliver fram och Bruins fick allt de behövde av Marcus Johansson, Charlie Coyle och Danton Heinen när de mer namnkunniga stjärnorna neutraliserades.

8. Bidragen från djupet hos Blues
Det går inte att ta sig till Stanley Cup-final utan att de så kallade rollspelarna kliver fram och Blues fick allt de behövde av Alex Steen, Oskar Sundqvist och Ivan Barbasjev när de mer namnkunniga stjärnorna neutraliserades

9. Rod Brind’Amour och John Tortorella
Lätt de två coacher som satt mest färg på festen. 

10. Logan Couture och Jaden Schwarz
Två sanna slutspelsartister. Bäst när det gäller. Alltid.

Per Bjurman blogg hos Sportbladet
https://bloggar.aftonbladet.se/perbjurman/

Per Bjurmans och Jonathan Ekeliws podcast hos Sportbladet
https://podcast.aftonbladet.se/p/nhl-podden-med-bjurman-och-ekeliw/

Tisdag 19:00
HV 71 - Linköping HC
1 1.62
X 4.50
2 5.20
Tisdag 19:00
Rögle BK - Skellefteå AIK
1 2.15
X 4.05
2 3.10
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten