Emil Johansson är tillbaka i svensk ishockey
SHL

”Jag stod och stampade – jag kom ingenstans”

Han lämnar NHL-drömmen för nu och vänder hem till Sverige. Emil Johansson berättar om två lärorika men också påfrestande år i Providence Bruins.
– När man åkte över tänkte man att man skulle stanna där borta i 13 år, säger han till hockeysverige.se.

HV71 gjorde häromveckan klart med Emil Johansson. Trots att han varit med länge har han faktiskt bara hunnit bli 23 år. Trots den låga åldern är det en rutinerad backpjäs HV får hem. Johansson har redan gjort 134 matcher i SHL för HV och Djurgården och nästan lika många, 124, för Providence Bruins i AHL.

Johansson hade ett år kvar på sitt kontrakt med Bruins, men berättar nu varför han valde att flytta hem till HV71 igen efter två säsonger där han gjort totalt 20 poäng i farmarligan.
– Jag kände att jag stod och stampade lite. Jag kom ingenstans, liksom. Jag kände att jag ville ha lite bättre förutsättningar att utvecklas och det får jag här hemma. Jag vill bli bättre som spelare och spela efter mina kvalitéer. Där borta kände jag mig lite låst, berättar backen för hockeysverige.se.

”HAMNADE I ETT FACK FRÅN FÖRSTA DAGEN”

Förra veckan intervjuades Jens Lööke av hockeysverige.se. Han bröt sitt kontrakt med Arizona och flyttade hem till Timrå, för att han hade fastnat i en defensiv roll i AHL och ville ”hitta sig själv igen”. Johansson känner också han igen sig i den beskrivningen, även om han inte delar Löökes historia fullt ut.
– Jag känner både och där. När man är där borta får man en roll, men jag kände inte riktigt samma sak utan tänkte mer att jag fick ta den roll jag fick. Jag fick en roll och försökte bli så bra som möjligt på den. Däremot så fick jag också en defensivare roll än jag kanske var van vid också.

Vad är det som gjort att du stått och stampat?
– Oj, svårt att säga. Men det handlar en del om just att jag hamnade i ett fack från första dagen egentligen. Jag krigade på dag ut och dag in men fick aldrig någon riktig språngbräda framåt utan i stället stod man och tragglade lite. Det blev inte så motiverande till slut och därför behövde jag något nytt. Det känns jäkligt kul att komma tillbaka till HV igen.

I Djurgårdens tröja. FOTO: Bildbyrån

”ÅNGRAR INGENTING”

Trots att sejouren blev kortare än väntat ser Emil Johansson tillbaka på tiden i Providence som en bra erfarenhet som trots allt ändå tagit honom i rätt riktning inför den fortsatta ishockeykarriären.
– Jag ångrar inte att jag åkte över. När man åker över så…man söker lyckan där borta liksom och vill in i den bästa ligan i världen. Så enkelt är det ju, det är allas dröm. Sen kan man bara spekulera i om det var bra eller dåligt att jag åkte över, men jag ångrar ingenting. Jag är glad att jag tog chansen, säger smålänningen.
– Jag har lärt mig fruktansvärt mycket under de här åren, så är det ju. Jag känner mig betydligt mer redo att ta en ledande roll nu och bidra till att vi kan vinna, än jag gjorde förut när jag var yngre och mindre erfaren. Det ger mycket att få komma iväg och se andra klubbar och få vara med om nya saker.

Så det finns ingen del av dig som ser det som ett misslyckande att du flyttar hem?
– Alltså, när man åkte över tänkte man att man skulle vara där borta i 13 år och få spela i NHL. Men jag ser det inte som ett misslyckande att jag kommer tillbaka nu. Det blir så här i bland. Allt kan inte gå spikrakt uppåt hela tiden utan man får hitta sin egen väg till framgång.

”BEHÖVDE BÖRJA OM”

Det blev inget NHL-spel under Emil Johansson – och det går det knappast att kritisera honom för. Att slå sig in i laget som just nu förbereder sig för Stanley Cup-final är inte direkt det lättaste. Även förra säsongen var Boston ett av NHL:s bästa lag även om slutspelsresan då blev kortare.

Emil Johansson & Lawrence Pilut.

Kände du någon gång att du var nära NHL-spel?
– Det är svårt att säga. Jag har haft matcher där jag kände att allt klaffar och att allt går bra. Men samtidigt fanns inte förutsättningarna för mig för att ta några kliv uppåt heller. Det kändes som att jag behövde börja om och bli ännu bättre innan jag förhoppningsvis kan få en chans till där borta i framtiden.
– Men som vi ser har de många duktiga spelare, många duktiga prospects och höga draftval i klubben. Det är klart att det är stenhård konkurrens.

DÄRFÖR VALDE HAN HV71

Emil Johansson har varit hemma och kört med HV i ett par veckor och säger att HV var ett perfekt alternativ för honom i nuläget. Han valde att skriva på ett treårskontrakt med mästarna från 2017.
– Jag hade en del att välja på, det fanns andra alternativ…men när allting lades fram så kände jag att jag trivdes bra här senast, jag har alltid gillat att få spela inför bra fans, Jönköping är en jättefin stad och en hockeytokig stad. Det kändes helt enkelt fruktansvärt kul när HV hörde av sig. Jag hoppas jag gjorde rätt val.

Det blev spel i Tre Kronor senast det begav sig i SHL. Foto: Bildbyrån.

Finns det någon del i dig som tycker det ska bli kul att få återvända till rampljuset? Man blir alltid lite bortglömd i AHL.
– Det är ingenting jag tänkt på, men det är klart att det är mindre media och uppmärksamhet i AHL. Folk tittar på mig och ser bara att jag gjorde tio poäng båda säsongerna, men det är inte så många som vet hur bra det gick under andra året. Då gick det ganska hyfsat ändå. Men det har folk inte koll på. De vet inte hur tufft det är att spela där och vilka situationer man spelar i, och så vidare.

DRÖMMER OM NHL

Men tillbaka i rampljuset är 23-åringen onekligen. Och om han får drömma fritt hoppas han alltjämt på att få uppfylla NHL-drömmen i framtiden.
– Ja, så är det. Det finns ingen anledning att ändra de målen. Jag vet samtidigt att det är betydligt svårare att ta sig tillbaka dit nu, än när jag skrev ett rookieavtal. För mig handlar det bara om att bli bättre och bättre varje dag, för är du bara tillräckligt bra kommer det alltid finnas ett intresse.

Om man vill utvecklas som spelare borde HV71 vara en ganska bra klubb att spela för.
– Ja, det är så jag känner också. De har utvecklats mycket som organisation sedan jag lämnade senast. Det känns stabilt, lugnt och tryggt nu. Det finns ingen stress. De känns väldigt noggranna med allting, avslutar återvändaren.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 17 maj
15:20 Tjeckien - Österrike VM
15:20 Italien - Danmark VM
19:20 Sverige - Storbritannien VM
19:20 Schweiz - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 18 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Norge - Österrike VM
15:20 Frankrike - Italien VM
19:20 Finland - Sverige VM
19:20 Schweiz - Slovakien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
torsdag 19 maj
03:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
15:20 Storbritannien - USA VM
15:20 Tyskland - Danmark VM
19:20 Tjeckien - Lettland VM
19:20 Kanada - Kazakstan VM
01:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
fredag 20 maj
03:30 Colorado Avalanche - St. Louis Blues NHL
15:20 Tyskland - Italien VM
15:20 Storbritannien - Finland VM
19:20 Lettland - Österrike VM
19:20 Kazakstan - Slovakien VM
lördag 21 maj
02:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
04:30 Calgary Flames - Edmonton Oilers NHL
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 22 maj
02:00 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
15:20 Storbritannien - Lettland VM
15:20 Kazakstan - Tyskland VM
19:20 Sverige - Norge VM
19:20 Schweiz - Frankrike VM
19:30 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
21:30 New York Rangers - Carolina Hurricanes NHL
måndag 23 maj
02:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
15:20 USA - Tjeckien VM
15:20 Kazakstan - Italien VM
19:20 Österrike - Storbritannien VM
19:20 Kanada - Danmark VM
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
tisdag 24 maj
03:30 St. Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
11:20 Sverige - Lettland VM
11:20 Tyskland - Schweiz VM
15:20 USA - Norge VM
15:20 Slovakien - Danmark VM
19:20 Finland - Tjeckien VM
19:20 Kanada - Frankrike VM

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten