Sök
SUCCÉSÄSONG. Philip Broberg kan blicka tillbaka på en framgångsrik säsong.
Skellefteå AIK

Efter genombrottet – nu väntar större utmaningar för jättetalangen: ”Ett bra val av mig”

Han lämnar en fantastisk genombrottssäsong bakom sig. Nästa säsong väntar nya, större utmaningar för backtalangen Philip Broberg som förra veckan skrev på ett ettårskontrakt med Skellefteå AIK.
– Det ska bli skönt att få komma upp, det verkar rätt härligt att bo däruppe och det ska bli kul att få gå och bli lite norrlänning, skrattar Broberg.

Inför säsongen hoppades Philip Broberg på att få göra ett par matcher med AIK:s a-lag.

Det blev betydligt mer än så.

Drygt två månader efter att säsongen fick ett hjärtskärande slut i Leksand kan den 17-årige backtalangen titta tillbaka på säsongen med stolthet. Den skridskoskicklige backen växte ut till en bjässe på ”Gnagets” blålinje och hade noterats för nio poäng (2+7) på 43 matcher med a-laget. Lite mer än ”ett par matcher”.
– Överlag var det en väldigt bra säsong, både för mig och för laget. Tyvärr kunde vi inte gå hela vägen, men det var ändå en rolig säsong, säger Broberg till hockeysverige.se.
– Jag skulle egentligen inleda säsongen med J20-laget, men det blev lite skador uppe i a-laget. Då fick jag chansen att visa vad jag gick för och jag fick spela mer och mer. Till slut tog jag en ordinarie backplats och det riktigt kul att få chansen med ett stort förtroende.

”DET VAR HELT MAGISKT”

Brobergs imponerande backspel tog honom hela vägen in i Tomas Monténs backbesättning till JVM-turneringen i Vancouver och Victoria under jul- och nyårshelgerna.

Var det något du hade förväntat dig inför säsongen?
– (skratt) Nej, att spela JVM var absolut ingenting jag trodde att jag skulle få göra inför säsongen.

Broberg, som var två år yngre än de flesta i det svenska laget, stod för en passningspoäng på de fyra matcherna han hann spela innan turneringen tog slut i kvartsfinalen mot Schweiz. Trots att uttåget kom lite tidigare än både Broberg och Juniorkronorna kan backtalangen titta tillbaka på en turnering som han sent kommer att glömma.
– Det var helt magiskt. Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Det är inte många svenska spelare som får chansen att spela JVM och att jag fick göra det i år var helt sjukt. JVM var verkligen ett minne för livet.


UNGTUPP. Philip Broberg var Juniorkronornas yngste spelare i JVM-turneringen i Vancouver och Victoria. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån

BÄSTA BACK I U18-VM

I slutet av april fick Broberg återigen dra på sig landslagströjan, den gången med Småkronorna i U18-VM på hemmaplan i Örnsköldsvik.

17-åringen fick en betydligt mer framskjuten roll i Magnus Hävelids landslag och noterades för sex poäng (2+4) på sju matcher när Småkronorna bärgade Sveriges första U18-VM-guld genom tiderna.
– Jag tycker jag spelade bra de allra flesta matcherna, men samtidigt spelade vi väldigt bra som lag vilket gör att det blir lite lättare. Det gäller bara att följa med i ”flowet”.

Broberg menar att gruppdynamiken var avgörande för lagets stora framgångar.
– Vi var sjukt tajta som lag och alla trodde och litade på varandra. Vi hade väldigt kul också, både på och utanför isen och både på träningar och matcher. Det var väldigt viktigt. Att vi var en så stark grupp var nog den stora anledningen till att vi kunde gå hela vägen, säger Broberg.

Brobergs imponerade insatser på Småkronornas blålinje gjorde att han utsågs till turneringens bästa back och gav honom även en plats i turneringens All Star-lag.
– Det var så klart kul att få komma med där. Det är någonting som är väldigt hedrande, men precis som jag sade inför turneringen så var det enda vi brydde oss om var att vinna guld…
– Och det gjorde vi ju.

”VERKAR RÄTT HÄRLIGT ATT BO DÄRUPPE”

Nästa säsong väntar nya utmaningar för Broberg. Tack vare sina imponerande insatser i AIK-tröjan och med landslagen så kommer 17-åringen att spela i SHL till hösten. Skellefteå AIK blev till slut SHL-klubben som vann dragkampen om backtalangen.
– Det kommer att vara bra för mig. Det ska bli skönt att få komma upp, det verkar rätt härligt att bo däruppe och det ska bli kul att få gå och bli lite norrlänning, skrattar Broberg.
– Jag kände att jag var mogen att ta nästa kliv, och då är det ju SHL-spel som gäller. Jag tyckte att Skellefteå var rätt klubb att komma till. Det var ett bra val av mig och jag ser verkligen framemot att starta upp säsongen, säger Broberg.

Den Örebrofostrade backen kommer till en klubb som de senaste åren fostrat NHL-spelare som Adam Larsson, Viktor Arvidsson, Melker Karlsson och Marcus Pettersson. Västerbottningarna har också förädlat talanger som kört fast en aning, som exempelvis John Klingberg och Tim Heed hade gjort innan de kom till klubben.

Skellefteås historik att fostra och utveckla spelare spelade in när Broberg skulle välja sin nya klubbadress.
– Så är det absolut. Det är bara att kolla på namnen som de varit med och tagit fram de senaste åren. Samtidigt har ju klubben varit väldigt framgångsrik och det är klart att det också var viktigt. Men det är klart, att klubben utvecklat så många bra spelare och att det spelade in i mitt val. Det är många spelare som vill komma till klubben tack vare att man är så bra på att ta hand om unga spelare, menar Broberg.


I SAMMA FOTSPÅR? Philip Broberg vill gå i samma fotspår som Adam Larsson och Viktor Arvidsson – från Skellefteå till NHL. FOTO: Bildbyrån

SPÄNNANDE LAGBYGGE

Broberg är en i raden av unga och utvecklingsbara spelare som Skellefteå plockat in till kommande säsong. Bland de andra namnen finns Brobergs lagkamrater från vinterns JVM-turnering, Rickard Hugg och Jacob Olofsson.
– Jag tycker att vi har en väldigt spännande trupp med många unga, bra spelare. Nu har jag inte varit uppe och träffat grabbarna ännu, men jag tror att vi kommer att få ihop ett riktigt bra gäng och jag tror att det kommer att hjälpa oss att vara bra i serien också.

Tvåvägsbacken hoppas kunna fylla en stor och viktig roll i Skellefteås lagbygge till hösten.
– Jag vill vara en spelare som spelar många minuter och hjälper laget att vinna matcher. Jag vill hjälpa laget att bli bättre på alla sätt jag kan, så det är väl de förväntningarna på mig själv som jag går in till säsongen med.

”KOMMER ATT ÅKA DIT OCH NJUTA AV STUNDEN”

Men innan Broberg drar på sig västerbottningarnas svartgula tröja till hösten väntar en spännande vår och sommar för 17-åringen. Till att börja med väntar nästa vecka NHL Scouting Combine i Buffalo, där de hetaste talangerna inför NHL-draften testas i en rad fystester samtidigt som klubbarna får lära känna spelarna lite bättre genom intervjuer.
– Det kommer att bli extremt kul att få åka över dit. Det kommer att vara en väldigt lärorik resa och jag ser framemot att få åka över, säger Broberg kort om vad som väntar.

Under midsommarhelgen väntar sedan sommarens höjdpunkt för Broberg – NHL-draften i Vancouver. Backen tippas gå allt från tidigt i förstarundan till som 21:a spelare, beroende på vilken ranking man kollar på. TSN:s draftguru Bob McKenzie sade i sin draftranking som han släppte i januari att Broberg är den enda spelaren som kan hota kanadensaren Bowen Byram om att gå som första back i draften. McKenzie menar att Brobergs fantastiska skridskoåkning och offensiva uppsida gör honom till en stark kandidat.

Broberg själv går in i draftcirkusen med ett öppet sinne.
– Jag går in utan några som helst förväntningar, egentligen. Jag menar, det är NHL – världens bästa hockeyliga. Det finns bara bra organisationer, så oavsett vilken klubb som väljer mig kommer jag att bli glad att få tillhöra deras organisation. Att bli draftad är hur stort som helst. Jag kommer att åka dit och njuta av stunden.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten