Sök
Markus Ljungh
SHL

Lämnar HV för ett KHL-äventyr: ”Det var inget lätt beslut – det måste jag erkänna”

Han kom, han såg, han gjorde succé – och fick ett KHL-kontrakt. Markus Ljungh berättar för hockeysverige.se om tankarna att lämna HV71 för ett äventyr i Vladivostok.
– Det är lite blandade känslor, faktiskt.

Med sina 40 poäng gjorde Markus Ljungh karriärens bästa SHL-säsong. Han slutade femma i poängligan och hade bara Joakim Lindström före sig av de inhemska spelarna. Som så ofta annars när en spelare gör succé av Markus Ljunghs mått hopar sig då de utländska klubbarna och jobbar för att säkra upp spelarens signatur. I HV-stjärnans fall var det Admiral Vladivostok som vann kampen.

Vladivostok är en stad i den absoluta östern av Ryssland, nära den kinesiska och koreanska gränsen. Det blir med andra ord en viss skillnad för Markus Ljungh, som tidigare varit länge i både Västerås och Djurgården. Nu väntar ett helt nytt äventyr.
– Det blir en lång flytt, kan man lugnt säga, skrattar 28-åringen.
– Jag har inte varit någon som velat hoppa runt mellan klubbarna utan jag har velat känna stabilitet i hockeyn och utvecklas på mitt sätt. Men nu kände jag att jag hade en bra säsong och att jag var redo. Det kom med en bra tajming med familjen och sådana saker. Det kommer bli ett äventyr och det finns en stor ovisshet men…man får ta det som det kommer.

Samtidigt som Markus Ljungh skrivit på ett kontrakt som förmodligen säkrar hans ekonomiska framtid för flera år framöver medger han att det var ett jobbigt beslut att behöva fatta.
– Det var inget lätt beslut, det måste jag erkänna. Man har liksom vänt på alla frågor runt det och försökt göra sig så förberedd som man bara kan bli. I slutändan kände jag att jag ville ta chansen när den väl kom och i efterhand känns det bra.
– Men det är lite blandat. Å ena sidan måste jag lämna HV, där jag trivdes bra och hade ett bra år, för att skriva på för ett lag utomlands, men å andra sidan är det kul att få chansen i en storliga som KHL. Det är något jag känner mig stolt över.

”FÅR JAG CHANSEN FLER GÅNGER?”

Han berättar att det fanns en bra dialog med HV71 och att han ville lämna på ett snyggt sätt.
– Det var lite snack med agenten till och från och han sa att det fanns intresse. Då sa jag väl mer eller mindre att om rätt erbjudande kommer så skulle jag vilja testa på att spela utomlands, och det var jag varit öppen och ärlig med mot HV också. Jag har velat ha en bra kommunikation med dem också, så man lämnar på ett bra och schysst sätt.

Du är 28 år och kommer från din bästa säsong. Fanns det några tankar kring att det här kanske skulle kunna vara ”sista chansen” att få spela i en storliga i Europa?
– Ja, det är klart man går i de tankarna. ”Om jag inte tar chansen nu, kommer jag få den fler gånger?”. Men det är också svårt att fundera på sådana saker. Framtiden är alltid oviss och man har ingen aning om vad som väntar. Nu kom chansen, det kändes bra, och då tänkte jag bara: ”Vi kör på det”.

PRATADE MED TIDIGARE LAGKOMPISEN

Niclas Bergfors har spelat i Admiral Vladivostok.

Markus Ljungh berättar att han pratade med Admiral Vladivostoks bästa poängplockare under deras hittills korta KHL-historia, Niclas Bergfors, innan han skrev på. Bergfors och Ljungh var lagkamrater i Djurgården.
– Det är en ny klubb i KHL, men jag snackade med Bergfors som var där i tre år och han sa att det var en fin stad i alla fall. Men ska jag vara ärlig vet jag väl inte supermycket om staden eller laget utan jag får försöka läsa på lite.
– Det är en lång flytt och det är okänd mark för mig men jag vet samtidigt att jag kommer få vara med om nya saker och att jag kommer växa som människa av det.

Just med tanke på ovissheten vågar västeråsaren inte heller blicka allt för långt in i framtiden. Han drömmer inte på lång sikt utan försöker leva för dagen.
– Just nu känner jag att jag vill leva i nuet. Framtiden får tala för sig själv på något sätt. Nu ska jag bara förbereda mig så bra jag kan för säsongen som kommer för det är helt nya saker jag kommer bli testad på. Jag kommer få möta nya lag, spela en helt ny hockey, det är nya människor man ska lära känna…Det ska bli intressant att se hur jag tar mig an den utmaningen. Det är ett mål i sig för mig, att jag ska klara av det.
– Men det är klart att jag vill få in en fot i ligan. Gör jag det bra nästa år så kanske jag får vara kvar. Om inte – ja, då får vi se vad som händer.

VAR NÄRA ATT SLÅ UT SERIEVINNAREN

Medan HV71 hade en säsong som får Balder att framstå som en ytterst blek berg- och dalbana hade Ljungh en ypperlig debutsäsong i klubben.
– Ska jag vara ärlig vet jag inte riktigt vad det var som gjorde att det flöt på som det gjorde. Jag hade en bra försäsong, fick en lite tuffare start på säsongen, men sen började det rulla på. Och det gjorde det hela tiden. Jag hamnade rätt med både kedja och spelidé, säger Ljungh och fortsätter:
– Det är svårt att sätta fingret på det och förklara vad som fungerade. Det kändes bra helt enkelt.

Martin Thörnberg och Markus Ljungh jublar. Foto: Bildbyrån.

Men laget då – ni fick inte till det över tid av någon anledning.
– Vi hade för låga dalar. Vi hade en hög högstanivå men en alldeles för låg lägstanivå. Vi blandade och gav alldeles för mycket.

Känns det bittert att ni inte fick ihop det i slutspelet?
– Jag kände så här: När det gick som det gick i början av säsongen, vi bytte tränare, vi gick bra, sen började det gå tungt, då var det bara ”går vi till slutspel så kan allt hända”. Jag tycker vi hade ett slutspelslag, som man brukar säga om vissa lag. Vi fick möta serieettan Färjestad men vi hade en väldigt bra chans att slå ut dem. Tyvärr tog vi inte tillvara på bortavinsterna tillräckligt bra och det känns såklart surt nu, eftersom vi var så nära.

Nu får HV71 jaga revansch nästa säsong. Men då gör de det utan sin bästa poängplockare i laget.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten