Sök
Nyheter
KARLSSON: Det är klart han måste gå etta – eller?

Kaapo Kakko gör kaoz med motståndet i VM och då kommer förstås den givna frågan: Det är väl klart han kommer gå etta i sommarens draft? Men svaret är lika givet: Nej. Nix. Njet. Ei. Det är långt ifrån säkert.

Vi minns VM 2016. Patrik Laine hade vunnit den första VM-duellen mot Auston Matthews redan kring årsskiftet 15/16 då Finland vann JVM-guld och Laines 7+4 överglänste Matthews 7+6. Väl i VM blev Laine utsedd till turneringens MVP efter att som nybliven 18-åring gjort 7+5 på tio matcher. Auston Matthews gjorde 6+3 på lika många matcher. Ändå var det Matthews som gick etta i draften och ingen kan väl påstå att det var fel även om många då ville säga att det var det. Laine har haft en ruggigt fin start på sin NHL-karriär men än så länge håller jag Matthews högre.

Nu spolar vi fram klockan tre år. Kaapo Kakko vann den första VM-duellen mot Jack Hughes. Kakko gjorde 2+3 på sju JVM-matcher och avgjorde finalen mot Hughes USA. Hughes hade en skadefylld turnering men gjorde i alla fall 0+4 på fyra matcher. Men Kakko blev den store hjälten. I senior-VM har Kakko varit brutalt överlägsen Hughes med smått bisarra 6+1 på fyra matcher. Hughes har varit blek, haft stolparna emot sig, och är ännu poänglös. En homerun för Kakko. Nu, precis som i fallet Laine vs Matthews, höjer allt fler rösterna för att Kakko ska väljas som nummer ett i draften. Men är det verkligen så givet? Nej.

GLÖM NUET

Jag utesluter inte att Kakko kommer väljas först, bara en dåre skulle göra det, men faktum är att det är än mer dåraktigt att redan nu slå fast att den 18-årige finländaren måste väljas som nummer ett. Det finns en hel del argument som talar för att Hughes ska gå som nummer ett och en hel del argument som säger att det är stört omöjligt att redan nu slå fast vem som ”borde” gå som etta.

Det viktigaste som vi måste komma ihåg innan vi sveps med av den Kakko-mani som nu råder i hockeyvärlden, är att NHL-klubbarna draftar spelare för framtiden. Inte för nuet. Det är klart att ingen NHL-klubb skulle tacka nej om en rookie klev in och gjorde 40 mål eller en poäng per match, men det är inte heller någon missräkning om den inte gör det. NHL-klubbarnas förstarundeval (framför allt) handlar om att hitta en spelare som kan spela i klubben i 15 år framöver. En spelare som kan göra skillnad på sikt snarare än nu. Och det gäller i synnerhet när det handlar om de allra tidigaste valen. Det är väldigt få klubbar som väljer bland de fem, tio första som redan kommande säsong ses som Stanley Cup-utmanare tack vare en bra draft.

Därför är det egentligen ganska ointressant vem som är bäst av Jack Hughes och Kaapo Kakko just idag. NHL-klubbarna draftar för framtiden. Vem är bäst om fem år? Eller om tio? Vem gör vårt lagbygge bäst på sikt? Den som är bäst som 18-åring behöver inte vara bäst om fem eller tio år och hur bra en spelare är idag behöver inte avgöra vem som draftas först, helt enkelt. Minns bara hur Columbus, med en finsk GM och en finsk chefsscout, nobbade Jesse Puljujärvi i draften 2016. Detta bara månader efter att han dominerat JVM totalt, som 17-åring. De gick på skrällen Pierre-Luc Dubois och fick då in sin framtida förstacenter. De såg något oroande i Puljujärvi, som inte Edmonton senare såg, och hittills har Columbus val visat sig vara korrekt.

FOKUSERA INTE PÅ VM

Om man ska argumentera för Kaapo Kakko ska man dessutom inte göra det genom att titta på vad han gör i VM utan i så fall vad han har gjort under säsongen och hur han utvecklats under densamma. Om han gör drömmål mot Danmark medan Jack Hughes skjuter i stolpen mot Storbritannien ska inte spela någon som helst roll. I hockey talar vi ofta om ”Small sample size” och det är onekligen fyra matcher på ett VM. Däremot råder det ju förstås inget som helst tvivel om att Kakko varit fruktansvärt bra i VM och att det vattnas även i min mun när jag ser honom. Han har överträffat alla mina förväntningar. Det känns som att han har hela paketet, även mot seniorer.

Är VM-insatserna ett bevis för att finländaren är en bättre spelare idag än Jack Hughes? Kanske inte. Hughes spelar i ett extremt stjärntätt USA och då är det svårt för coachen Jeff Blashill att matcha in sin store talang. USA går för VM-guld och då är det inte säkert att det finns plats för Jack. I synnerhet inte högt upp i hierarkin. Kaapo Kakko får däremot spela i Finlands, på pappret, sämsta lag på decennier och kan därför få en betydligt mer framstående roll. Sen får man säga att han tagit vara på den rollen helt okej, också…

HUGHES ÄR CENTER – DET VÄGER TUNGT

Det kanske allra tyngsta argumentet för Jack Hughes är dock att han är nordamerik…skoja. Det är att han är center. I slutändan var det nog det som vägde över för Auston Matthews i duellen mot Laine och det kan nog bli samma sak här, även om det känns som att skillnaden i grunden är mindre mellan Hughes och Kakko. Centrar är den mest värdefulla positionen, i synnerhet i drafter, och ingen klubb tackar nej till en möjlig franchise-center. Nu har New Jersey, som väljer etta, även Nico Hischier i klubben men det behöver inte vara en nackdel för Hughes del heller. Jag menar, kollar vi på klubbarna som vunnit Stanley Cup har de ofta haft minst två riktiga klasscentrar. Crosby/Malkin, Bäckström/Kuznetsov och så vidare. Hischier/Hughes är en helt okej tandem att ställa upp med på sikt där. Dessutom är ju Nico Hischier ingen given superstar i NHL heller, även om han inlett NHL-karriären lovande.

Det faktum att Jack Hughes är center kommer alltid vägas in i den här typen av diskussioner. Rätt eller fel? Det är jag inte rätt man att bedöma, men så är det helt enkelt. Centrar värderas alltid högst. Skulle Devils välja Hughes av den anledningen skulle jag inte döma dem och jag skulle heller inte säga att de valde ”fel” om det skulle visa sig att Kakko blir en 50-målsskytt medan Hughes ”bara” blir en riktigt bra spelare men ingen superstjärna.

Det här kan vara argument värda att komma ihåg när alla finländare slår näven i bordet och hävdar att Kakko ratas av Devils för att han inte är nordamerikan. De ska inte drafta spelare för ett U18-lag. Spelarna ska draftas för att kunna bära upp en NHL-organisation i ett drygt decennium.

GLAD ATT JAG SLIPPER VÄLJA

Så, vem kommer gå etta? Jag är glad att jag inte behöver göra det valet och i nuläget skulle jag nästan föredra att heta New York Rangers än New Jersey Devils. Rangers får spelaren som ”blir över” och kommer aldrig kritiseras för sitt val. Det kommer Devils göra om de väljer ”fel”, i den mån det går att välja fel mellan två stora löften av det här slaget.

Men när det kommer till kritan skulle jag också vara tråkig och gå på centern. Jack Hughes är min etta. Kaapo Kakko har sannerligen gjort allt han kan för att bevisa att han är bäst. Tyvärr för hans del är jag inte säker på att det kommer räcka.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten