Fabian Ilestdt har minst sagt ett imponerande släktträd.
Nyheter

Ett blomstrande släktträd fyllt med ädla medaljer: ”Det är mycket idrott”

För de allra flesta av oss finns det alltid någon släkting som har satt avtryck i den lokala gärdsgårds-serien inom lagidrotten. För AIK:s Fabian Ilestedt är det inte riktigt så. I hans släkt späckas VM- och OS-framgångarna samt fotbollslandskamperna i hög. Det är ett imponerande släktträd 23-åringen från Blekinge har.

OS-spelaren från 1972, Kenneth Ekmans dotter Madelene är gift med Fredrick Ilestedt, som i sin tur är son till Sven Tumbas bror Nils. Madelene spelade allsvensk fotboll för Öster. Deras söner är Zebastian Ilestedt och Fabian Ilestedt, som spelar eller har spelat hockey och dottern Amanda Ilestedt spelar fotboll för Bayern München och landslaget.

ETT IMPONERANDE SLÄKTTRÄD

Kenneth Ekmans dotter Annika, som gick bort 2017, spelade också fotboll i Allsvenskan för Öster. Hennes sambo, Patric Larsson, har spelat ishockey för bland annat Karlskrona där han nu är sportchef. Kenneth är därmed morfar till Oliver och Kevin Ekman-Larsson som spelar i Arizonas organisation, men även till dom tre syskorna Ilestedt.

Kenneth Ekman. Arkivbild

Sedan har vi Kenneths bror, Gösta Ekman, som lämnade Troja för två allsvenska säsonger med Västra Frölunda mellan 1960-62. Lägg därtill att Gösta och Kenneths kusiner är de framgångsrika cykelbröderna Fåglum som bland annat vann OS-guld i México City 1968. Kenneths pappa var bror med cykelbrödernas mamma Lilly.
– Jag har morfar på mammas sida och Sven Tumba på farsans sida, skrattar Fabian Ilestedt då vi slår oss ner för en intervju på slitna Ritorp i Solna där han just nu är på try-out hos AIK.
– Det är mycket idrott och alla spelar eller har spelat, Kevin, Oliver, Amanda, Zebastian… På farsans sida är det lite mer blandat och en del musik också. Sedan har vi Sven Tumba-släkten som också spelar hockey, men också har golfen och grejer.
– Min farfars bror är alltså Sven Tumba. Både Sven och farfar hette först Johansson. Sedan bytte Sven till Tumba och farfar till Ilestedt.

Hann du träffa Sven Tumba innan han gick bort 2011?
– O, ja. Bland annat då både jag och min bror var på läger i Norrtälje. Då övernattade vi hos dom i Viggbyholm. Det är riktigt kul att ha lärt känna dom på det sättet. Sven var en riktigt skön och rolig person, säger Fabian Ilestedt med ett leende.

SYRRAN SPELAR FÖR BAYERN MÜNCHEN

Ilestedts förknippar vi annars med fotboll.
– Ja, genom syrran. Jag spelade själv fotboll till det jag var 12 år. När det inte blev något mer hockey med min årskull i Sölvesborg fick jag istället åka till Tingsryd för att träna. Jag var där i tre säsonger och då kunde jag inte spela fotboll längre eftersom jag pendlade. Det var skola och sedan var det bara att åka till träningen.

Amanada Ilestest lirar fotboll med framgång. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Fabian Ilestedt följer Amanda Ilestedts framfart i fotbollen så mycket han kan och är möjligt.
– Det är lite dumt med tyska ligan. Jag tycker att dom borde sända varje match i högsta ligan, men det gör dom inte konstigt nog. Det är bara vissa toppmöten dom visar. Landskamperna där hon spelat har jag däremot kollat på.

Har du varit nere i Tyskland och besökt henne?
– I år har jag inte hunnit, men förra året var jag ner en sväng då jag var skadad. När då farsan fyllde 50 år drog vi dit. Det var riktigt fint i Potsdam där hon bodde då och jag hann även med att se en av hennes matcher.

Vad tror du om hennes flytt till Bayern München?
– Det tror jag kommer passa henne bra. Jag tror att det blir lite annorlunda för henne. Bayern München är en stor organisation tack vare att herrfotbollen är så bra där.
– Hon säger själv att det är sjukt proffsigt och jag tror att hon kan ta ytterligare ett kliv i utvecklingen där. Det är Bayern München och Wolfsburg som krigar om topplaceringen så det är ett bra lag hon kommer till. Nu blir det även spel i Champions Leuage för henne igen, vilket hon sett fram emot.

Fabian Ilestedt har genom åren även varit väldigt tajt med NHL-stjärnan Oliver Ekman-Larsson och hans bror Kevin.
– Det är dom i släkten jag har umgåtts mest med i och med hockeyn såklart. ”Zebbe” är lika gammal som Oliver och jag som Kevin. Vi har alltid träffat vid jul och sådana tillfällen. Sedan har vi mormor och morfar som vi brukar vara hos i Tingsryd. Då blir det alltid att vi träffas.

Bröderna Oliver och Kevin Ekman Larsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Fabian Ilestedt är inte förvånad över att Oliver Ekman-Larsson utsetts till lagkapten i Tre Kronor under VM.
– Det är häftigt och känns likadant som då han blev lagkapten i Arizona. Jag tror det kommer bli riktigt bra och det är kul för honom.

KOMMER NÄRMAST FRÅN NYBRO

Nu är alltså Fabian Ilestedt på try out med AIK. Närmast kommer han från tre säsongen med Division 1-laget Nybro, som faktiskt låg i högsta serien under säsongen 1969/70. Då hette stjärnorna i laget Björn ”Böna” Johansson, Sverker Torstensson, Sven-Åke Rudby och Finn Lundström.
– Det har varit en väldigt skadedrabbad tid för mig i Nybro. Jag blev skadad i höften första månaden jag var där. Jag visste inte heller under första säsongen vad det var för fel. Det blev att jag spelade, fick vila, spela, vila… Man kan säga att det blev en ganska flängig säsong.
– Jag satsade på att bli bra i höften sommaren efter, tränade och körde rehab i Ronneby. Jag tyckte att jag blev bättre, men när jag skulle köra hårda träningspass tog det bara två veckor till det att jag fick bakslag i höften.
– Den månaden skulle jag dessutom på en camp i Riga. Jag träffade där en annan fys-tränare och nämnde för honom vad jag hade för problem med min höft. Han sa direkt att jag borde röntga, vilket jag inte hade gjort tidigare. I september eller oktober fick jag så veta att jag behövde opera eftersom jag hade pålagringar i höften.

Trots att det var i början av en säsong tyckte han att det var bra att få ett besked vad han hade för fel i höften.
– Då visste jag vad det var och visste hur jag skulle träna och vad jag inte skulle göra fys-mässigt. Jag lade all fokus på isen medan fysen kom i andra hand.
– Det gick i alla fall bra den säsongen, men efter säsongen var jag tvungen att operera mig. Tråkiga bitar som jag var tvungen att göra annars hade jag nog inte varit återställd ännu.

Tappade du mycket hockeymässigt i och med operationen?
– Visst, jag var borta ett år från spel. Det vore konstigt om jag inte tappade något där, men jag tycker ändå jag kom tillbaka fys-mässigt där jag var innan operationen ganska fort.
– Det var lite mer is-biten och spelet som tog lite längre tid att komma in i. Jag försökte även vara på is då jag var skadad i höften. Däremot, konditionsmässigt, var jag ganska trött redan efter ett byte (skratt) och jag lutade mig mot sargen för att vila när jag kom ut till båset, skrattar Fabian Ilestedt.

KÄNNER INTE AV PROBLEMEN

Idag känner AIK-forwarden inte av några problem med höften.
– Dom sa att det skulle ta sex till nio månader. Direkt när det slog om till nio månader försvann min värk. Tidigare hade jag haft ont och det hade huggit som satan på kvällarna. När jag satt ner eller skulle resa mig upp var det som om någon satte en kniv i höften, men det blev alltid bättre dagen efter.
– Nu har jag inte haft problemet och direkt efter säsongen körde jag igång med sommarträningen.

Fabian Ilestedt. Foto: Ronnie Rönnkvist

Då var det värt att operera dig för ett år sedan?
– Absolut. Ett tag var jag inne på att skjuta på operationen i och med att jag och tränade med Oskarshamn innan säsongen. Jag kände ändå ”varför ska jag skjuta fram det då jag ändå måste göra operationen förr eller senare”.
– Idag är jag väldigt glad att jag fick göra den och att det gick så pass bra.

Efter säsongen fick Fabian Ilestedt ett meddelande från AIK:s sportchef, Anders Gozzi, som undrade om han ville komma på try-out i klubben.
– Han hade pratat med min agent, Rickard Kimby. Han, alltså min agent, ringde mig och berättade vad som gällde, att dom var sugna på en try-out och så vidare.
– Det var aldrig något snack om saken i fall jag ville eller inte. AIK är ett topplag i Hockeyallsvenskan och vill uppåt så jag behövde inte tänka så jäkla mycket (skratt). Den här chansen ville jag bara ta och jag har en sommar framför mig där jag verkligen har möjligheten att träna upp mig på ett sätt som jag inte har kunnat göra innan.

Det är en viss skillnad på Nybro och Stockholm…
– O, ja…

Hur har du upplevt första tiden här?
– Det är helt annorlunda, som natt och dag. Jag hade nog inte klarat mig själv (skratt), men jag är tacksam att jag har två i laget som bor bredvid mig, ”Höken” (Joakim Lilliehöök) och (Oscar) Nord. Dom visar mig vägen här i början.
– Däremot har jag lärt mig tunnelbanesystemet nu. Det kändes som det viktigaste. Sedan kan jag lära mig det andra sinom tid.

Blir det bilkörning i Stockholm?
– Nej (Svaret kommer blixtsnabbt), bilkörning blir det absolut inte. Jag håller mig till att åka kommunalt, säger Fabian Ilestedt som också berättar att han verkligen trivs så här långt i AIK.
– Det känns bra och bättre för varje dag som går. Det ska bli väldigt kul och jag har fått ett bra intryck av alla i föreningen och laget, avslutar 23-åringen från Sölvesborg.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten