Sök
MÄKTIGT GENOMBROTT. På ett år har Erik Gustafsson gått från en i mängden till backstjärna i NHL.
VM 2019

VM-svenskens förvandling – från AHL-spelare till firad NHL-stjärna

För ett och ett halvt år sedan var han fast i AHL. I dag är Erik Gustafson en av blott åtta svenska backar som har gjort 60 poäng eller fler – i NHL. Nu hoppas 27-åringen att hans succésäsong ska krönas med ett ogipsat VM-guld.
– Att sitta på läktaren var inte kul. Jävlar vad nervöst det var, säger han till hockeysverige.se apropå fjolårets snöpliga VM-upplevelse.

LÄS ÄVEN: BODIN – Ett historiskt starkt svenskt NHL-genombrott

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Börje Salming.
Stefan Persson.
Fredrik Olausson.
Nicklas Lidström.
Erik Karlsson.
Victor Hedman.
John Klingberg.
Och nu senast Erik Gustafsson.

Det är de åtta svenska backar som har mäktat med att göra 60 poäng eller fler under en och samma NHL-säsong. En exklusiv skara spelare med enorma meritlistor, och både Stanley Cup-vinster och Norris-troféer på CV:et.

Att Erik Gustafsson numera är en av dem är inget annat än en stor sensation. Speciellt när man betänker vilken resa 27-åringen har gjort.

För bara ett och ett halvt år sedan var han en back som såg ut att ha kört fast i AHL och innan dess har han varit med om en hel del andra bakslag som skulle ha kunnat skicka hans karriär i en helt annan riktning.
* Draftad av Edmonton Oilers 2012 – men aldrig sajnad.
* Placerad på läktaren av Roger Rönnberg i Frölunda under hela SM-slutspelet 2014.
* Och sedan Inte uppkallad till NHL på ett och ett halvt år efter att ha spelat 41 NHL-matcher som rookie för Chicago 2015/16.


Foto: All Over Press

”INTE VARIT DEN LÄTTASTE VÄGEN”

Men nu alltså 17 mål och 60 poäng för Chicago Blackhawks i NHL:s grundserie. Med det slutade Erik Gustafsson på delad andraplats i målligan och sjätte plats i backarnas totala poängliga.
– Det är sjukt imponerande. Många av hans poäng kändes som de kom de sista 60 matcherna också, påpekar lagkamraten i både Chicago och Tre Kronor, Marcus Krüger, för hockeysverige.se.
– Det har inte varit den lättaste vägen för honom. Han har haft sina motgångar, men varit kvar därborta och kämpat på. Han har verkligen gjort sig förtjänt av all framgång, för det är en grym kille.

Tre Kronors backcoach Peter Popovic instämmer. Han spelade närmare 500 NHL-matcher själv under sin aktiva karriär och vet hur få förunnat att producera på den nivå som Erik Gustafsson har gjort.
– Jag tror jag gjorde 60 poäng på åtta säsonger totalt, skrattar Popovic.
– Men häftigt med ytterligare en back som klarar av att producera i en tuff liga och som har ett svenskt pass.

Själv konstaterar Gustafsson att det mer och mer börjar sjunka in vad han har ställt till med. Samtidigt är han sugen på att bevisa att han inte är en dagslända som hade en bra säsong.
– Efter säsongen kan man blicka tillbaka på det här och se att det är ganska stort. Det är bara att kolla på backarna som har varit där och se deras namn för att inse det. Jag har strävat efter det och nu har jag visat att jag kan det. Nu har man satt bra press på sig själv inför nästa säsong (skratt).

Känner du att du har ännu mer i dig?
– Ja, lite till.

ETT COACHBYTE FICK HONOM ATT VÄXA

I fallet Erik Gustafsson finns det ett före och ett efter. Han hade visserligen en stark avslutning på förra säsongen i Chicago när han slutligen fick chansen i NHL efter att ha harvat på i farmarlaget Rockford Icehogs länge och väl. Men det var när Sverige-bekantingen Jeremy Colliton klev in i båset efter att Joel Quenneville fått sparken som det verkligen tog fart.
– Jag hade en bra sommar och en bra camp. Men när Jeremy tog över fick jag hoppa in i första PP-uppställningen med en spelare som (Patrick) Kane. Det klickade direkt och det är en rolig kille att bygga kemi med. Det är klart att det blev ett stort lyft, konstaterar han.

Marcus Krüger har alltid sett att det funnits oändlig potential i Erik Gustafsson. Den här säsongen fick han den sista boosten som behövdes för att ta ett större kliv i sin utvecklingen.
– Det handlar om självförtroendet. Jag har känt Erik länge och sett honom sedan han var riktigt liten. Han har alltid riktigt skicklig med bra spelsinne och bra skridskoåkning. Han har blivit lite starkare senaste åren och förbättrat defensiven också, men jag tror den stora grejen är självförtroendet, poängterar han.
– Man kunde verkligen se skillnaden när Jeremy kom in som coach. Han växte några centimeter direkt av förtroendet han fick och tog verkligen till vara på chansen.

Fjolårets VM-turnering blev inte riktigt vad Erik Gustafsson hade hoppats på. Även om det blev guld för Tre Kronor i Köpenhamn tog hans egen turnering slut redan i gruppspelsmötet med Schweiz. En handskada tvingade honom att följa resten av turneringen från läktaren.
– Även fast man var med på guldfesten och allt så vill man vara med på finalen, man vill vara med och hjälpa grabbarna. Att sitta på läktaren var inte kul. Jävlar vad nervöst det var, skrattar han.


Gustafsson och Ekholm. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”FINT ATT SPELA MED EKHOLM”

Av just den anledningen var det en självklarhet för Erik Gustafsson att tacka ja till VM-spel. Han har ouppklarade affärer att ta itu med och känner själv att han har fått en bra start på turneringen.
– Det har känts bra. Det har varit fint att spela tillsammans med (Mattias) Ekholm. Han är lätt att spela med, rör sig bra och snackar därute. För min egen del känns det också bra. Jag hoppar med i anfallsspelet, men kan fortfarande få in lite mer målkänsla när jag skjuter pucken, säger backen från Nynäshamn som är poängbäst bland de svenska backarna med tre assist på Tre Kronors inledande tre matcher.

Han drömmer om ett nytt guldfirande med fansen i Stockholm. Den här gången utan gips kring handen och med ett helt finger med i spelet även i slutspel och framför allt final.
– Vi har laget för att ta guldet igen. Det handlar bara om att komma samman. Alla vet vad man ska göra, men ibland ser det ut som vi inte litar på varandra i försvarszonen. Kommer vi ihop och tillsammans där också kan det bli riktigt bra.

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten