SHL
KARLSSON: Om det är något jag lärt mig – ifrågasätt aldrig en spelares val

Henrik Persson lade av med hockeyn, fick tillbaka suget, och är nu i AIK. Jesper Persson lämnade Modo och drog hem till Fagersta – men är nu tillbaka i HockeyAllsvenskan. Vägarna man kan så sig fram på nu är så många att det inte finns någon anledning att ifrågasätta valen spelarna gör.

En klassiker som vi ofta tenderar att tycka till om är ju när spelare drar över till Nordamerika. ”Han sticker för tidigt! Han skulle må bättre av att utvecklas här hemma!”, är det vi oftast hör. När spelare som Jacob Nilsson eller Joel Kellman får en chans att sticka över muttras det också och om spelaren i fråga. ”Han kommer aldrig slå sig in ändå!”.

Eric Martinsson är också en sån kille som kritiserats för val han gjort. När han gick från Rögle till Växjö, efter ett sensationellt genombrott i Kvalserien, sades det ha gått för snabbt. Men det gick ju helt okej för honom även i SHL. När han drog över till Nordamerika inför förra säsongen och misslyckades där anser vi gärna att han ”vänder hem med svansen mellan benen”. Men ärligt talat borde vi kanske se det tvärtom. Han gav det en chans. Den kanske enda chansen han får att slå sig in i NHL. Han kanske behövde en nytändning i karriären efter några år i samma klubb. Dessutom finns det ekonomiska fördelar, och jag tror personligen man kan mogna som person av att lämna tryggheten i Sverige också – även om det bara rör sig om några månader. Men nu ska vi inte snöa in på just Eric.

I Gävle, där jag bor, används alltid samma argument när en spelare lämnar Sverige för Nordamerika. ”Kolla på Jakob Silfverberg! Han stannade kvar ett år extra och det gick ju ganska bra”. Och så var det förstås. Han vann Guldhjälmen, slog alla tiders målrekord i slutspelet, sköt Brynäs guldmål och fick lyfta LeMat-pokalen som lagkapten. En skaplig utdelning. Men samma argument används aldrig om motsatta fall. Som Elias Lindholm, exempelvis.

Även om Elias, fram till den här säsongen, inte hade fått en NHL-karriär som många av oss hade trott har han ändå varit minst lika framstående som Jakob Silfverberg ”over there”. Men medan Silfverbergs drag att stanna hemma i Sverige nämns som ett genidrag (vilket det ju också var) får vi aldrig höra om genialiteten att Elias Lindholm drog direkt efter draften och lämnade Sverige som 18-åring.

Det är som att det finns en mall som spelare ska följa och när den inte gör det sticker det i folks ögon. Man får känslan att folk utifrån tror att alla hockeyspelare är en och samma person, som fungerar likadant och borde tänka likadant. Så är det förstås inte. För vissa fungerar det bäst att dra över till college och spela hockey där. För andra är det bäst att spela i HockeyAllsvenskan fast man är alldeles för bra (som Carl Söderberg) och sen sticka till Nordamerika när man verkligen, verkligen, verkligen känner sig redo. Och för vissa är det till och med bäst att lägga av med ishockeyn.

Idag värvade AIK Henrik Persson och han slutade alltså spela hockey under några år, började om i Hockeytrean och får nu chansen att spela sig till ett allsvenskt kontrakt. Tänk om han hade spelat hela tiden – då hade han kanske varit i SHL nu. Eller så hade han ledsnat idag i stället – och lagt av som 25-åring. Då hade det varit kört att komma tillbaka igen. Eller hans namne Jesper Persson, som var extremt bra som ung, åkte på ett par skador, inte fick det att lossna i Modo, flyttade hem till Fagersta i Hockeytvåan och där hade lekstuga. Nu är han tillbaka i HockeyAllsvenskan, i Karlskrona. Som en bättre spelare.
– Konstigt nog tycker jag faktiskt det, även om jag spelat i division 2. Jag känner mig mer förberedd både fysiskt och mentalt för vad som komma skall. Dessutom har jag varit uppe och känt lite på det också och lärt mig av mina misstag, så jag ska försöka att inte göra dem igen, sade han i en intervju med mig häromveckan.

Emil Wahlberg gör SHL-debut i höst, som 30-åring. Detta efter en karriär där han spelat i Hockeytrean, hockeytvåan, hockeyettan och HockeyAllsvenskan. För honom hade det kanske inte fungerat lika bra om han hade spelat i Djurgårdens J20-lag som 18-åring och sen försökt jobba sig till en SHL-plats den vägen. Det får vi aldrig veta.

Det är egentligen först när spelarna själva ifrågasätter sina val som det finns anledning för oss att göra det. Som Christopher Bengtsson, som i en intervju med kollega Ronnie Rönnkvist själv säger att han gjorde fel när han valde Rögle. Han var för stressad i sitt beslut och det blev pannkaka av alltihop.

Vägarna idag är så många. Du kan spela i TV-pucken, juniorlandslagen, spela dig upp från juniorleden upp i SHL och sen dra till NHL som 18-åring. Men du kan också jobba extra som jordgubbsplockare på somrarna och bli en SHL-spelare som 25-åring. Och vem vet, kanske kan Henrik Persson eller Jesper Persson bli nästa sensationsspelare i HockeyAllsvenskan. Kanske står dom där med ett SHL-kontrakt om ett år. Kanske kommer Joel Kellman hem ”med svansen mellan benen” men som en bättre spelare och ännu mer mogen människa. Det som kan se ut som ett misslyckande för oss – kanske egentligen är något helt annat för spelaren själv.

Oavsett vilket kommer jag inte ifrågasätta att de resonerade som de gjorde. Det har jag lärt mig.

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten