Sök
Nyheter
Från världsmålvakt till ratad av alla – nu kan han ta sitt lag till Stanley Cup

Redan som 24-åring var han en av världens bästa målvakter. Sen gick gick det utför. Rejält. Petr Mrázek gick från lovande målvaktsetta till att inte vara önskad någonstans. Nu är han ett av Carolinas stora slutspelshopp.

Om någon för några år sedan hade sagt att Jimmy Howard forfarande skulle vara förstemålvakt i Detroit, medan Petr Mrázek hade skeppats bort och nu tjänade blott 1,5 miljoner dollar per år, hade ingen trott på det. Tanken var ju att den tjeckiske målvakten skulle ta över förstaspaden och leda in Red Wings i en ny storhetsperiod. Sanningen, resultatet, blev något helt annat.

Den HC Vitkovice-fostade målvakten tog färjan över Atlanten redan som 17-åring och började spela i OHL. Han draftades år 2010 i femterundan och tog sedan kliv för kliv i sin kamp att nå NHL. Han utsågs till JVM:s bästa målvakt 2012 och redan säsongen därpå kom debuten i världens bästa hockeyliga. Två år senare slog han sig in i NHL på riktigt och redan som 23-åring blev han förstemålvakt i Detroit. Den stora frågan handlade om hur general manager Ken Holland skulle hantera Jimmy Howard, trotjänaren, som tjänade 5,3 miljoner dollar om året. De skulle ju behöva göra plats åt Petr Mrázek och hans nya, förmodat dyra, kontrakt.

NOBBADES I EXPANSIONSDRAFTEN

Det stora genombrottet kom säsongen 2015/2016. Om Vezina Trophy hade delats ut i februari finns det argument för att Mrázek skulle ha vunnit den. Han bar Detroit på sina axlar, stod 54 matcher, räddade drygt 92 procent av skotten och såg än mer ut som klubbens långsiktiga förstemålvakt. Han gjorde dessutom ett lysande slutspel och räddade drygt 94 procent av skotten på de tre matcher han stod.

Dessutom kom genombrottet i samma veva som han skulle få ett nytt kontrakt. Situationen i Detroit såg ut att bli närmast ohållbar, eftersom Jimmy Howard alltjämt var kvar.

Mrázek skrev på ett tvåårskontrakt värt fyra miljoner dollar per säsong. Ett fynd, för en målvakt som då sågs som en möjlig Vezina Trophy-vinnare. Men det var ungefär då allting började skita sig. Målvaktslöftet var visserligen förstemålvakt även säsongen därpå och stod 50 matcher. Men räddningsprocenten orkade knappt upp till 90. Han släppte in fler än tre mål per match. Mrázek följde upp det genom att göra ett mycket svagt VM där han överglänstes av KHL-målisen Pavel Francouz.

Det visade sig att det bara var början på motgångarna.

Från att ha setts som Detroits framtid, den givne målvaktsettan, blev han snabbt oönskad. Sommaren 2017 meddelade general manager Ken Holland att Deroit inte tänkte skydda honom i expansionsdraften, utan att de i stället ville behålla Jimmy Howard. Detta trots att Mrázek är åtta år yngre och tjänade 1,5 miljoner dollar mindre per år. Det framkom uppgifter om attitydsproblem och att tjecken helt enkelt var kaxig och inte någon bra lagspelare. Kanske var det dessa uppgifter som gjorde att Vegas Golden Knights också struntade i att plocka upp den tidigare så hyllade målvakten.

FIASKO I FLYERS

Som 25-åring hade Petr Mrázek redan hunnit gå från en världsmålvakt, världens kanske största målvaktstalang, till en målvakt som varken Detroit eller Vegas ville ha. Från att det setts som givet att Jimmy Howard skulle bli den som skulle tvingas bort från klubben var det helt plötsligt bara en tidsfråga innan Red Wings skulle göra sig av med den tidigare hajpade keepern.

I februari 2018 kom sedan beskedet att Philadelphia gjort klart med tjecken, i utbyte mot ett par draftval i mellanrundorna.  Både lagets förstekeeper Brian Elliott och hans backup Michal Neuvirth var skadade och Mrázek fick det som många trodde kunde vara en sista chans att bevisa sig på NHL-nivå. Men det sket sig i Philadelphia också. Målvakten mer eller mindre kastade in puckarna i eget mål. Han landade på drygt 3,2 insläppta per match och en räddningsprocent på usla 89,1 på 17 matcher. När de tidigare skadade målvakterna kom tillbaka var han tredjemålvakt, i ett av ligans sämsta målvaktslag. Detta bara två år efter att han setts som en världsmålvakt.

Sen var karriären i Flyers över.

Och det där kontraktet han skrev på med Detroit två år tidigare, som då såg så bra ut, gick ut. Nu var frågan om någon klubb ville satsa på honom igen.

FICK CHANSEN AV CAROLINA

Detroit ville inte ha kvar honom, Vegas nobbade honom och Philadelphia var nog beredda att släppa av Mrázek på en valfri flygplats i USA och sen aldrig hämta upp honom. Men en klubb var beredd att satsa på den forne världsmålvakten till den här säsongen. Carolinas general manager Don Waddell valde att ge tjecken ett ettårskontrakt med en lönetaksträff på blygsamma 1,5 miljoner dollar.  Ett tydligt andremålvaktskontrakt till en spelare som var ifrågasatt av all och alla.

Att kalla Petr Mrázeks tid i Carolina för en fullträff kanske är att ta i. Men det är tydligt att han i alla fall hittat tillbaka till en nivå som är närmare det vi hade förväntat oss och att Hurricanes chansning gick hem.

Han stod 40 matcher under NHL-säsongen och när slutspelet inleddes var det han som var förstemålvakt. Det var han som överglänste Washingtons stjärnmålvakt Braden Holtby och såg till att Carolina vann en slutspelsrunda för första gången sedan 2009. Hade det inte varit för en olycklig skada i upptakten av serien mot New York Islanders hade han stått för succélaget även nu. Nu har en annan osannolik målvaktsstory, med 35-årige Curtis McElhinney i huvudrollen, i stället inletts men frågan är om inte Petr Mrázek återtar förstaspaden när han är tillbaka efter sin skada.

RÄDDAT KARRIÄREN

Men när Petr Mrázeks kontrakt går ut i sommar råder det i alla fall inga tvivel om att han ska få en ny NHL-chans. Han kommer återigen kunna skriva på ett ganska lukrativt kontrakt. 27-åringen kanske aldrig blir den där världsmålvakten vi förväntade oss men han har i alla fall räddat sin karriär – och visat att han kan stå även för ett lag med toppambitioner.

Han är född 1992 men har redan gått igenom en kometresa både uppåt och nedåt. Nu är han återigen hyllad – och det är faktiskt inte helt omöjligt att Petr Mrázek kommer stå där med Stanley Cup-pokalen höjd över huvudet i juni.  

Det skulle vara ytterligare ett bevis för att en målvakts karriär är smått omöjlig att förutspå. Kolla exempelvis på Scott Darling som värvades som tänkt förstemålvakt i just Carolina. Han är nere i AHL och tog till och med en paus från hockeyn under säsongen. Den tidigare nämnde Curtis McElhinney gjorde häromdagen sin första slutspelsstart i NHL-karriären – som 35-åring!

Samtidigt brottas Philadelphia fortfarande med målvaktsproblem. Och i Detroit är det förstås Jimmy Howard som är givet förstaval även nu. I en förändelig värld med många snabba karriärsvängar är det skönt att veta att några saker åtminstone är som de alltid har varit.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten