Sök
Uffe Bodin
BODIN: Kaptenernas kapten trotsar naturlagarna

Ännu en tung titel på sitt redan glänsande CV.
Trots att han representerar en utdöende art fortsätter ”kaptenernas kapten” Joel Lundqvist att vara en naturkraft att räkna med vid 37 års ålder. Det är för hans enastående förmåga att anpassa sig som han är värd att hyllas efter Frölundas femte SM-guld.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Världsmästare 2006, 2013 och 2017.
Champions Hockey League-mästare 2016, 2017 och 2019.
Svensk mästare 2003, 2005, 2016 – och nu 2019.

Joel Lundqvist fortsätter att plocka mästerskapstitlar som om det vore den mest naturliga saken i världen. Han har i den bemärkelsen blivit sin generations svar på Jörgen Jönsson, en spelare som är med och formar en vinnande kultur. Men mer baserat på hårt jobb, inställning och framför allt, mer än någonting annat, en ständigt brinnande vilja att vinna än skicklighet.

Det som är mest imponerande med Joel Lundqvist och hans framgångar vid 37 års ålder är att han enligt all logik borde vara passé. Han är en ”throwback”, en old school-spelartyp som representerar en svunnen tid. Elakt skulle man kunna likna honom vid en dinosaurie, en tyrannosaurus rex i ett landskap fyllt av geparder. Men även i detta habitat har han visat att hans krafthockey fortfarande är gångbar.

För Joel Lundqvist har inte bara överlevt, han har frodats i SHL under den här övergångsperioden.

Det fanns en tid när han var skadedrabbad, producerade dåligt med poäng och såg ut att vara på väg utför. Men drivet, nyfikenheten och inte minst den där glöden han bär på gav honom förmågan att anpassa sig, att anamma nya träningsmetoder och återuppfinna sig själv som spelare.

Ryan Lasch inträde i Frölunda har också varit en viktig faktor. Plötsligt fick Joel Lundqvist en väldigt begåvad kedjekamrat som tog fram nya sidor hos honom, Han fick utrymme för sitt synnerligen underskattade spelsinne och kunde lämna ”brunkarrollen” som han alltför ofta  placerades i.

Nu står han här som svensk mästare igen – lika avskydd av motståndarna och deras supportrar som älskad i Göteborg. Det är lätt att förstå varför det blir så. Lundqvists tävlingsinstinkt, högljudd personlighet på isen och målen-helgar-medlen-inställning gör honom jobbig och frustrerande att spela mot – och en att avguda för dem som står på hans sida.

Flera gånger under finalserien har det framgått med all önskvärd tydlighet att Djurgårdens spelare lagt mer energi än vad som är hälsosamt på Frölundakaptenen. Någonstans är det också en egenskap som är värdefull. Förmågan att ta fokus från det som egentligen är väsentligt för motståndarna och placera en måltavla på sin egen rygg.

Det är en av alla anledningar till att han förtjänat epitetet ”Kaptenernas kapten”, den gamle dinosaurien.

*****

Jag vet inte hur han gör det, men Johan ”JG” Gustafsson har utvecklat en häftig förmåga att prestera sin bästa hockey med kniven mot strupen. Oavsett omständigheter. Precis som i slutspelet 2016 kastades han in i hetluften på grund av skador och har levererat, trots att han i övrigt haft en säsong som stundtals varit tung.

I den sjätte finalmatchen inledde han med en strålande räddning på Sebastian Strandbergs friläge. Mål där och vi kan ha haft en helt annan matchbild än den som framträdde.

”JG:s” sista (?) framträdande i Frölundatröjan blev tveklöst ett av hans mest minnesvärda.

*****

Patrik Carlsson.
Där har ni en spelare som inte får i närheten av tillräckligt med publicitet. Under radarn har han haft sin bästa SHL-säsong och framför allt ett slutspel värt att buga inför. ”Purre” är den där sortens spelare som aldrig tar ledigt ett byte. Han har en motor som aldrig växlar ned. Det gör honom till en pina att möta. I finalmatch sex tycker jag att han var isens kung.

*****

Tack till alla som hörde av sig efter förra krönikan om min ångest kring Stefan Liv Memorial Trophy-omröstningen. Jag la min röst på Ryan Lasch till sist och känner att jag kan leva med valet. Speciellt som han också vann priset.

*****

Jag ska inte säga att Djurgården var ett slaget lag redan på förhand. Men när varken Jacob Josefson eller Olle Alsing kom till spel kändes det som den slutliga spiken i kistan. Det blev inte bättre av att sjukdom rasat i laget de senaste dagarna. Det dröjde till tredje perioden innan gnistan riktigt infann sig – och då var det för sent.

Det ska inte förringa det de har lyckats åstadkomma i årets slutspel. Djurgården har överlevt tunga skador, brakförluster och tunga bakslag på sin väg mot SM-final. Att de ändå bjöd upp så bra i den här finalserien är hedervärt.

Och tänk vad som kunde hänt om de faktiskt fått någorlunda ordning på sitt anskrämliga boxplay…

Även om sommaren kommer att bjuda på en hel del jobbiga spelarförluster ser framtiden ljus ut för Djurgården. Det finns en tydlighet och struktur i hur föreningen jobbar samtidigt som man har, i mitt tycke, en av landets mest begåvade tränare i Robert Ohlsson..

Det bådar gott för framtiden.

Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Brynäs IF
1 2.15
X 4.25
2 3.05
Tisdag 19:00
HV 71 - Färjestads BK
1 2.30
X 4.20
2 2.80
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten