Sök
Nyheter
BJURMAN: Topp-10 – NHL:s bästa slutspelsarenor

Det är ju tidernas mest vrickade Stanley Cup-slutspel som pågår.
Så naturligtvis har en av ligans sömnigaste hallar förvandlats till den roligaste att besöka också.  

DENVER (HOCKEYSVERIGE.SE)
Carolina Hurricanes hemvist PNC Arena 2019 går faktiskt rakt in på min topptiolista över ladorna med galnast playoff-feber under de fjorton vårar jag haft ynnesten att få följa det här skådespelet.

Därmed är det en gång för alla bevisat att framgångar är nyckeln överallt. Det spelar egentligen ingen roll var ett NHL-lag spelar och hur ointresserad publiken på vissa platser kan verka till vardags: Vinner laget kommer fansen – och fortsätter laget dessutom vinna i playoff får de fnatt.

Det finns ju en anledning till att det senaste decenniet varit nästan lika dött i PNC – ett slags amerikanskt Gavlerinken, och låt inte mig hindra någon från att uppfatta det som ett positivt omdöme – som i Florida Panthers bygge i det där träsket väster om Fort Lauderdale. De har varit klappkassa och missat slutspel tio år i rad. Varför ska någon då bry sig?

Intresset har dock sjudit under ytan, latent, och väntat på att explodera – och när Rod Brind’Amours tätt sammansvetsade skvadron av passionerade och hungriga kids nu plötsligt chockar alla med en mirakulös säsong som aldrig tycks sluta har alla fördämningar brustit.

Jag hade turen att få närvara vid första matchen i inledningsrundan mot Washington – det vill säga den första playoff-matchen i PNC sedan 2009 – och kontrasten mot hur hopplöst det känts att sitta där under vissa iskalla grundserieföreställningar när varannan stol gapat tom kunde inte varit mer bjärt. Vid blott några få tillfällen har jag upplevt lika sprakande, högljudd ramalama.

Här är hela listan över arenorna där jag varit med om bäst slutspelstryck sedan 2006:

1. Bridgestone Arena, Nashville, 2017

– Redan i förstarundan det året var stämningen i den rustika ladan på nedre Broadway så extatisk att vi bara satt och gapade på pressläktaren. Sedan bara stegrade den i nära två månader och när Predators till slut nådde final liknade det ingenting. Hela bredbenta gamla countrymekkat förvandlades till ett orgiastiskt hockeyparty, med 50 000 på gatorna i centrum på matchdagarna och och ljudstyrka inne i hallen som till och med AC/DC hade applåderat. Största upplevelsen någonsin, alla kategorier. 


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

2. Nassau Coliseum, Long Island New York, 2019

– ”Det känns som man har publiken på sig”, sa en lätt omtumlad Pittsburgh-pingvin efter den första, av fyra raka, förluster mot Islanders när årets slutspel började. Ja, närheten och det exceptionellt tajta i det gamla rucklet på Long Island genererar verkligen en unikt påträngande, nästan skrämmande atmosfär. Och de ”karaktärsdragen” har förstärkts under den tillfälliga återkomsten i år, antagligen både av nostalgiska skäl och för att Barry Trotz mannar varit så lysande. Att Isles av ekonomiska tvingades flytta till betydligt mindre charmiga Barclays inför andrarundan är verkligen bedrövligt. De berövades en sann favör i det ögonblicket.

3. Rogers Arena, Vancouver, 2011

– Vad för slags känslor som sattes i rörelse i British Columbia under finalen 2011 framgick väl om inte annat av vad som hände när Canucks förlorade Game 7. Regelrätta upplopp utbröt och halva stan höll på att brännas ner. Dessförinnan hade fansen i landets vackraste stad använt mer civiliserade metoder för att visa hur mycket hockey verkligen betyder i Kanada. Allsången till “O Canada” i de fyra matcher som spelades i Roger torde fortfarande eka i bildsköna North Shore Mountains. 

4. United Center, Chicago 2010, 2013 och 2015.

– Varför den väldiga klumpen på Madison Avenue kallas ”Madhouse on Avenue” blev vi påminda om gång på gång under den senaste storhetsepoken. Mest står förstås ”nationalsångsvrålet” ut i minnet. Så fort den lätt pompöse Jim Cornelison tog första tonen i ”Star-Spangled banner! på isen steg ett mullrande vrål från de branta läktarsektionen. Det vrålet stegrade sedan i volymstyrka för varje sekund och till slut stod Cornelison där och rörde på läpparna utan att vare sig han eller någon annan hörde ett skvatt. I sanning häftigt. Och en enorm boost för Blackhawks.

5. Joe Louis Arena, Detroit, 2008

– Vid det laget i tideräkningen, efter tre Stanley Cup-triumfer på elva år, var publiken i Hockeytown lite kräsen och bortskämd. Det krävdes något alldeles extra för att den skulle bli exalterad. Och något extra fick den i Game 5 i finalen ’08. Henrik Zetterberg har flera gånger beskrivit matchen som den roligaste han spelat. Då slutade det ändå med förlust för Red Wings, efter ett Petr Sykora-mål i mitten av tredje (!) övertidsperioden. Innan dess var det dock som att gamla kantstötta The Joe glödde i sommarkvällen. Det blev liksom kaos av spänningen, ingen kunde sitta ner; 20 000 stod istället upp och skrek rakt ut i en timme i sträck medan kondensen droppade från taket. För det var hett i bokstavlig mening också, och dåligt med syre. På pressläktaren tuppade Maria Nordström från Sundsvalls Tidning, utsänd för att bevaka just ”Zäta”,  av i en halvminut. Ah, ett heligt minne. 

6. Bell Centre, Montreal, 2014

– Även i Nordamerikas mäktigaste hockeykatedral behövs happenings utöver det vanliga för att driva upp pulsen. 24 Stanley Cup-titlar kan få den effekten. I konferensfinalen mot New York Rangers för fem år sedan kittlades dock den lokala nerven rejält och hela Montreal samlade sig åter till en exempellös urladdning för Les Habitants. Trycket var tidvis direkt fysiskt, det kändes som de dånande ramsorna fick en vind att blåsa genom arenan. Med facit i hand är det otroligt att Rangers faktiskt vann två matcher i Bell den gången 

7. T-Mobile Arena, Vegas, 2018

– Det mest otroliga är egentligen inte att Golden Knights tog sig till final redan under sitt första levnadsår. Det allra mest otroliga är att de omedelbart blev en sådan brottar-hit på sin jungfruliga hemmamarknad att varje match som någonsin spelats i T-Mobile varit en sanslös folkfest.

8. Madison Square Garden, New York, 2014

– Den höga andelen turister och företagskunder på bjudning ser dessvärre till att stämningen i ”the world’s most famous arena” för det mesta är rätt förströdd och själlös. Men i stora ögonblick tar The Garden Faithful över showen och då kan det bli desto mer chockerande drag.


Foto: Bildbyrån/Ray Stubblebine

9. PNC Arena, Raleigh

– Se ovan. Efter tio års dvala har ett monster vaknat i North Carolina. 

10. Scotiabank Place/Canadien Tire Center, Ottawa, 2007

– Det var först när Senators tog sig final ’07 jag verkligen förstod hur stora vissa svenska stjärnor kunde bli i NHL. För det var ”Alfie” – Daniel Alfredsson – det handlade om i den kanadensiska huvudstaden den där förtrollade våren för tolv år sedan. Match efter match, vecka efter vecka, månad efter månad ekade ramsan: ”Alfie, Alfie, Alfie” i. Om de bara vunnit hade de döpt om hela stan till just Alfie.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten