Sök
FYRA FAJTER: Marcus Pettersson kastade handskarna flera gånger den här säsongen.
VM 2019

En ofrivillig svensk slagskämpe: ”Det ser lite roligt ut”

Han trejdades från Anaheim Ducks till Pittsburgh Penguins – och fick en större roll i NHL. Men inte bara det. Marcus Pettersson hamnade ofrivilligt i en hel del slagsmål också.
– Det är lägen som bara har kommit av sig själv, säger Pettersson till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre Kronor ställer ånyo upp med ett på pappret väldigt starkt och till stora delar erfaret lag i årets VM. Samtidigt är det en landslagsdebutant på isen i eftermiddag då Sverige möter Ryssland i Globen. Den handlar om den 22-åriga NHL-backen Marcus Pettersson med Skellefteå som moderklubb.
– Det är jätteroligt att vara här och få förtroende. Jag känner att det är en frukt av flytten borta i Nordamerika när jag fick komma till Pittsburgh där jag fick mycket förtroende, berättar Marcus Pettersson då hockeysverige.se träffar honom för en intervju efter VM-lagets första gemensamma träning.
– Pittsburgh är ett bra lag och när man får mycket förtroende så syns man mer också. Det är nog också därför jag får den här chansen.

Det var Peter Popovic som hörde av sig och frågade om han ville komma till VM.
– ”Poppe” ringde, men ”Garpen” (Johan Garpenlöv) var över tidigare för att kolla på mig och (Patric) Hörnqvist i Pittsburgh. Då frågade han om jag var sugen på VM om vi skulle åka ur tidigt.
– Sedan blev det lite mer konkret när vi åkte ur, men lite överraskad blev jag ändå.

Var du svår att övertala?
– Nej, nej… Det enda är att jag har ett utgående kontrakt. Då var det en försäkringsfråga som skulle lösas, vilket gjordes.
– Då var det inget att fundera över. Får man chansen så tycker jag att man ska ta den.

Vilka förväntningar har du på VM?
– Jag hoppas på att komma med dit. Det är därför jag åkte över, men man vet aldrig vad som kan komma in där bortifrån.
– Jag försöker bara ta det dag för dag här och vi har tre viktiga matcher innan VM där jag får visa framfötterna och komma in i gänget. Det ska bli riktigt roligt och jag ser verkligen fram emot turneringen.


Foto: Jasen Vinlove-USA TODAY Sports

STÖRRE ROLL I PITTSBURGH

Det har varit en brokig säsong för Marcus Pettersson. Han inledde den i Anaheim men i början av december fick han lämna solen och värmen i Anaheim för att flytta till Pittsburgh i utbyte för den nederländske forwarden Daniel Sprong.
– Det har varit en lång och bra säsong. Som du säger så blev den uppdelad i två delar eftersom jag blev trejdad. Jag kände ändå att jag fick en nytändning då jag kom till Pittsburgh.
– Livsstilsmässigt var det ändå en liten omställning. Hockeymässigt var det en jättebra omställning för mig. Jag fick spela ett spel jag trivs med och ledningen där tror på mig.

Den förre Skellefteåbacken fick också en lite större roll på isen i Pittsburgh.
– Ja, jag skulle säga att jag fick en lite större roll, lite mer istid och mer förtroende i olika situationer. Sedan hade vi ett par skador i Pittsburgh så jag fick mycket istid tack vare det också. Sammantaget blev det, som sagt var, en jättebra omställning för mig.
– Jag hade en jättebra tid i Anaheim, men eftersom säsongen blev uppdelad i två fick jag stanna upp lite grann efter trejden och fundera på vad jag kunde göra bättre och så vidare.

Inledningsvis var det också en stor besvikelse för 22-åringen att tvingas lämna Anaheim.
– Ja, så klart var det så. Det är två olika delar i det där. Först Pittsburgh som vill ha mig sedan är det Anaheim som inte vill ha mig.
– Jag visste inte hur det var i Pittsburgh innan jag kom dit även om jag hört att dom har en grym organisation och allt det där, men klubben har inte vunnit så mycket på sistone. Besvikelsen varade inte så länge eftersom jag spelade med Pittsburgh redan dagen efter trejden. Det var bara på det igen.
– Direkt när jag kom dit och hade fått några timmar att tänka på vad jag kom till så var jag jättenöjd.

”I ANAHEIM ÄR FANSEN INTE LIKA INVOLVERADE”

Marcus Pettersson lyfte sitt spel ytterligare en nivå när han kom till Pittsburgh. På 57 matcher svarar han för två mål och totalt 19 poäng. En del i det är givetvis att det fungerade bra för honom även utanför isen.
– Det är mycket fokus på hockeyn i Pittsburgh. Det är riktig hockeystad och mycket tryck på laget. Jag tycker om Pittsburgh och trivs jättebra med att bo där.
– I Anaheim är inte fansen runt omkring lika involverade i laget och hockeyn. Lite så var skillnaden

Har du familj med dig i USA?
– Flickvän, men inga barn. Hund har jag däremot (skratt). Nu vet jag inte hur det är att bli trejdad då man har barn, hus och allt sådant men jag tänka mig att det är svårare. Jag är glad att det inte var så nu då jag trejdades.


Foto: Philip G. Pavely-USA TODAY Sports

”NÅGRA ONÖDIGA LÄGEN DÄR JAG TACKLAT EN KILLE”

Pittsburghs-backen har inte bara visat upp sin spelskicklighet på isen den här säsongen. Han hade även fyra fighter på sitt konto.
– Ja, det stämmer…, skrockar Pettersson.

För att sätta det i perspektiv ska man veta att de spelare som slogs mest ligan hade sex fajter.

Det är ganska ovanligt för en svensk spelare.
– Ja, för mig också skulle jag säga. Jag är inte den största där ute och det är lägen som bara har kommit av sig själv lite grann. Det har varit några onödiga lägen där jag har tacklat en kille och av det direkt blivit något gruff, men det är inget jag har sökt.

Har du blivit utmanad?
– Utmanad skulle jag inte säga. Det är mer att fighterna har hänt i stundens hetta och inget jag sökt.

Marcus Pettersson var också den som markerade då William Nylander blev söndertacklad av Schweiz Chris Egli vid JVM i Helsingfors 2016.
– Det skulle man kunna säga, men det hann inte bli så mycket där. Det är lite annorlunda spel i NHL där man får slänga handskarna.
– Lägena jag hamnat i är att dom droppade först. Sedan var det bara för mig att också droppa och försöka skydda mig (skratt). Det ser lite roligt ut med fyra fighter, men det är inga riktiga fighter. Jag hade inte heller några då jag spelade i SHL.

Förhoppningsvis blir det inga i VM heller.

Nästa fredag startar turneringen i Slovakien. Tre Kronor möter Tjeckien i premiären.

MARCUS PETTERSSONS FYRA NHL-FAJTER 2018/19

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten