Jussi Salo började tränarkarriären redan som 15-åring. …
Nyheter

Hockeyallsvenskans meste tränare ska leda AIK – tränade sitt första lag när han var 15 år

Jussi Salo inledde tränarkarriären som 15-åring. I år ledde han AIK:s J20-lag – nu ska han leda AIK i Hockeyallsvenskan. För Hockeysverige.se berättar tränaren om första tränaruppdraget i Finland, hockeykulturen i USA och att träna svenska NHL-stjärnor. 

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

För många är AIK:s nya tränare, Jussi Salo, ett oskrivet blad. Eller som klubbens sportchef, Anders Gozzi, säger ”Han har gått under radarn här i Sverige”. Men när vi tittar på 42-åringens CV förstår vi snabbt att han är en av Hockeyallsvenskans mest erfarna tränare. Det visar sig att han bland annat varit med och hjälpt USA:s juniorlandslag.
– Jag är uppväxt i ishallen och min farsa (Olavi Salo) var tränare hemma i Varkaus när jag var liten. Varkaus ligger på östra sidan av Finland, nära Kuopio, berättar Jussi Salo när hockeysverige.se träffar honom för en längre intervju i AIK:s fikarum på Hovet.
– Själv spelade jag fram till det jag var 14-15 år. Sedan fick jag en knäskada och orkade inte riktigt rehaba mig tillbaka som spelare. Jag stannade ändå kvar i hallen och började som tränare.

”I FINLAND KOM JAG LITE FRÅN DEN RYSKA STILEN”

Pappa Olavi Salo var med som hjälptränare i finska ungdomslandslagen i början av 1980-talet, men även Jussi har varit med som tränare i olika finska juniorlandslag.
– Som tränare har jag jobbat med Finlands J17 och J18-landslag. Sedan var jag med Team USA under en säsong. Lite har jag fått vara med i alla fall.

Vad finns kvar i grunden av ditt ledarskap från det du började som tränare för snart 30 år sedan?
– Viljan att vinna finns kvar, säger Jussi Salo utan att tveka och med ett leende innan han fortsätter:
– Den har aldrig försvunnit. Det är en speciell och härlig känsla när man lyckas med laget. Sedan har det här med hur jag jobbar och hela den biten självklart förändrats.

Vad är den största kontrasten som du ser det?
– Nuförtiden vill jag ha delaktiga spelare och ha mycket dialog med alla. Jag vill skapa en väldigt öppen, ärlig och rak arbetsmiljö.
– Tidigare i Finland kom jag lite från den ryska stilen där tränaren bestämmer och spelaren gör det tränaren säger (skratt). Så var det i början, men nu är jag mycket mer öppen med dialog och så vidare. Samtidigt är det fortfarande jag som bestämmer, men jag vill ha mycket dialog med spelarna och ta intryck utifrån.

Första seniorlaget tränade Jussi Salo redan som 19-åring.
– Det var Warkis i min hemstad. Vi låg i Division 3, men gick upp till Division 2. Det var en utmaning. Jag fick prata mycket om varför vi gör det vi gör. Varför jag hade rätt och dom fel, skrattar Jussi Salo som inledningsvis fick slita för att vinna respekt hos spelarna i laget som var betydligt äldre än honom själv.
– Det tog lite tid i början, men det gick faktiskt bra till slut.

Jussi Salo.

LÄRDE SIG OM HOCKEYKULTUREN I USA

Runt 2005 fick Jussi Salo även vara med om att coacha i USA och lära sig den hockeykultur som råder där.
– Jag jobbade på ett ställe, Kuortane, som nästan är lite som Bosön här i Sverige. Vi hade en turnering i det området med Team USA, Ryssland, Schweiz, Sverige och Finland eller något sådant. I alla fall var det J18-landslag.
– Eftersom jag jobbade där blev jag involverad i hela turneringen. Bland annat hjälpte jag Team USA ganska mycket under den tvåveckorsperiod dom var i Finland. Jag lärde känna ledarna där. Samtidigt var jag ganska ung fortfarande, 28 år eller något sådant, och ville ha ett lite äventyr.
– Jag började prata med dom ledarna om det skulle vara möjligt för mig att komma över dit för att se hur dom jobbar. Först var jag där under en tvåveckorsperiod som gick riktigt bra. Sedan fick jag en inbjudan att flyga över till Albany och vara med på deras ”personal development program”. Deras U18 och U17 var ihop hela säsongen. På den tiden spelade dom i NAHL, ”North America Hockey Leauge”.
– Efter det året tänkte jag att det skulle vara kul att ha ett eget lag i USA och se deras hockeykultur från klubbnivå. Då lyckades jag få ett J20-lag där, Albany River Rats. Deras A-lag spelade i AHL den säsongen och hade ett samarbete med Carolina Hurricanes.

Jussi Salo utvecklades också mycket som tränare under sin tid i USA.
– Ja, det var en väldigt utvecklande upplevelse att få se en helt annan hockeykultur och hur stort det är i USA.

Har det lockat att komma tillbaka till USA och coacha någon gång i framtiden?
– Visst, självklart om jag skulle få en bra chans. Det är inte så enkelt nu då jag har fru och två barn. Nu är jag lite fast här.

TOG ÖVER LAG I HOCKEYETTAN ”MIN SVENSKA VAR INTE BRA”

Efter tiden i USA var Jussi Salo totalt sex säsonger i Norge och Finland innan han inför säsongen 2012/13 flyttade till Sverige. Ny klubbadress blev Boro/Vetlanda i ettan.
– Vi var i Norge när frugan blev gravid första gången. Hon ville hem till Finland det året för att ha familjen runt om sig och allt sådant. Vår dotter föddes sedan i Imatra 2011. Sedan började vi prata om att barnen var små och frugan mammaledig. Vi kände att vi nu kunde göra vår sista utomlandsresa om vi ville.
– Jag visste att hockeyn var bra i Sverige så jag ville komma hit för att se hur den var, utvecklas som tränare och få lite influenser härifrån när det gällde ledarskapsstilen. Jag visste redan innan lite hur det var eftersom jag hade varit en säsong i Norge.
– Varje gång man byter land är man tvungen att börja på en lite lägre nivå eftersom ingen känner dig och du inte har gjort dig ett namn där ännu. Så för mig blev det Landsbro och Boro/Vetlanda.

Kunde du språket då?
– Nej, inte min fru heller. Jag hade varit i Norge och alla i Finland måste plugga svenska i skolan så jag hade en liten grund, men min svenska var inte bra (skratt).
– Jag bestämde då vi flyttade hit att ”okej, nu kör vi på svenska”. Annars hade det varit engelska hela vägen och jag hade aldrig lärt mig svenska. Första två, tre månaderna var det svårt, men sedan började det bli bättre.

Tänker du idag på svenska?
– Ja, det gör jag.

TRÄNADE SVENSKA NHL-PROFFSEN

Två spelare som Jussi Salo hade med på några träningar i Boro/Vetlanda var NHL-stjärnorna Johan Franzén och Erik Karlsson.
– Första säsongen jag var där var det ett lockout-år i NHL. Då hade jag både Johan Franzén och Erik Karlsson i träning med oss under två veckor innan dom flög över till USA.
– Det var kul att dom ville vara med på mina träningar och det visade att vi gjorde något rätt i alla fall. Samtidigt var det inte mer än så. Dom är spelare och människor som alla andra så det var inga konstigheter på så vis.

Erik Karlsson.

Det blir tre säsonger i Boro/Vetlanda och lika många i Lindlöven innan Jussi Salo inför förra säsongen flyttade till Stockholm för att ta över AIK:s J20-lag.
– Det var en ganska lång process. Anders och jag träffades för två år sedan och pratade lite om det. Efter sista säsongen i Lindesberg och Lindlöven, när det gick ganska bra där, hade jag många alternativ att välja emellan.
– För mig har AIK alltid varit en storklubb. En anrik klubb med mycket historik samtidigt som det är en stockholmsklubb. I slutändan blev det ändå ett ganska lätt val för mig.

AIK:s sportchef och assisterande tränare, Anders Gozzi, ställer sig hos oss i fikarummet och berättar hur Jussi Salos namn dök upp.
– Det var en gemensam bekant som introducerade oss. Det måste ha varit två år sedan. På den vägen var det.
– Jag visste väl inte mycket om Jussi då. Om vi ser till Lindesberg och den klubben så är inte det mest centrala i Sverige. Fram till dess har han gått under radarn, men jag är absolut nöjd med att han valde att komma hit. Det har fungerat väldigt bra sedan han skrev på för J20 och vi har fått lära känna varandra.

Jussi, hur har steget in i AIK och Ritorp varit?
– Det har fungerat bra. I Lindlöven var jag den enda anställda och jag fick göra allt själv. Från åtta till 16 sålde jag reklam, samlade in pengar och satt på kansliet. Sedan fick jag mellan fyra till nio på kvällen göra det jag ville göra. Det var annorlunda på det sättet.
– Jag tycker ändå att det har gått överraskande bra att komma in i en stor organisation. Det svåraste för mig i början var att släppa och låta alla gör sitt. Jag behöver kanske inte vara medveten om precis allt som händer utan lita på andra som jobbar.

Du har även flyttat till en relativt stor stad…
– Det är en väldig kontrast. Landsbro har 1100 invånare och Lindesberg 10 000 i tätorten. Det har absolut varit annorlunda och omställning på det sättet.
– Jag bor i stan så jag fick lära mig åka tunnelbanan och pendeltåget, men det gick också överraskande fort att komma in i. Det tog några veckor, men det var egentligen inte så svårt.
– Sedan är Stockholm en jättefin stad och jag trivs jätte-väl här. Jag har bara positivt att säga om den här staden.

Har du hunnit få något favoritställe i Stockholm?
– Kanske Ritorp eftersom det är där jag varit mest (skratt). Vi får hoppas att här på Hovet kommer bli min favoritplats framöver.

NY SÄSONG I AIK ”VILL ATT VI SPELAR FARTFYLLD HOCKEY”

Förra säsongen var Tomas Mitell tränare för ett AIK med ganska stora förväntningar på sig. Nu grusade förhoppningarna om SHL-spel kommande säsong. Dessutom lämnade Tomas Mitell tränarjobbet i klubben. Då fick klubbens J20-tränare, Jussi Salo från Varkaus frågan av Anders Gozzi om han ville ta över efter Mitell.
– Det var stort. Anders visste att jag ville det, vilket jag varit öppen med och sagt att jag någon gång vill göra. Samtidigt har jag sagt att det inte är bråttom och jag hade kunnat stannat i J20 några säsonger till. Det hade inte varit några problem för mig.
– Självklart har jag alltid haft som mål att vara i A-laget och seniorverksamheten. Frågan kom kanske lite tidigare än vad jag hade tänkt mig, men när jag fick frågan kändes det jättestort, jättekul och jättebra. Det tog några dagar att smälta allt och fick tänka ”är det här på riktigt nu?”

AIK är en speciell klubb där både spelare och tränare har en speciell press på sig att prestera, men det är inger Jussi Salo ser som något negativt.
– Jag tänker att det är kul. Jag älskar hockey, vill träna och vara i den här miljön. När det blir lite press och vi lyckas känner jag att jag lever på riktigt. Finns det ingen press kan det kännas att det vi gör inte är så viktigt.

Hur delaktig är du i lagbygget?
– Anders och jag pratar varje dag. Vi har en väldigt öppen dialog. Sedan är det Anders som är ansvarig för lagbygget och till sist bestämmer.

Är det skönt att veta vad du kan förvänta dig av killarna ni plockar upp från juniorlaget?
– Jo, det är en jättefördel. Jag känner alla J20 och J18-spelare från förra säsongen och vet hur dom är som spelare samtidigt som jag känner dom som personer.

Vilka förväntningar har du på er prestation den här säsongen?
– Nu är inte lagbygget klart ännu och på det sättet är det svårt att svara på din fråga, men jag vill att vi spelar men fartfylld hockey med en bra puckkontroll. Vi vill också vara det bäst tränade laget i Hockeyallsvenskan, både fysiskt och spelmässigt.
– Vi vill också få fram nya stjärnor till Hockeyallsvenskan och hoppas att några av våra spelare kan slå igenom och ta nästa steg i karriären. Vi kommer ha ett ganska ungt lag och vi har många juniorer på try-out och som slåss om en plats i laget.

Jussi Salo och Anders Gozzi.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten