Sök
Nyheter
SKOGLUND: Bra för hockeyn om de lyckas i VM

Om drygt två veckor drar hockey-VM igång. Sverige kan ta sin tredje raka guldmedalj. Men det finns något som nästan är mer spännande enligt Henrik Skoglund. Nämligen hur Storbritannien kommer stå sig i turneringen – och vad Liam Kirk kan göra på den här nivån.

Jag tillhör den skara av människor som tycker mångfald är bra och utvecklande. Det vill säga: Jag applåderar CHL och jag skulle även vilja se en slag Svenska cupen i ishockey där mindre bemedlade klubbar får mäta sina krafter mot drakarna. På sikt ger det utveckling av sporten vi älskar.

Till VM är jag paradoxalt lite kluven till om det ska vara 16 lag med i turneringen. Någonstans känner jag att ett världsmästerskap bara ska innehålla det absolut bästa hockeyvärlden har att erbjuda och sporten som spelas med klubba och puck är tyvärr inte tillräckligt stor för att kunna bjussa på rakbladsvass kvalité när så många lag är med.

Samtidigt så ser jag såklart värdet i att blåbären får vara med och leka med bjässarna. Sakta men säkert ger det en utveckling och det finns hela tiden något att sträva emot för de hockeymässigt mindre nationerna. Kolla bara utvecklingen Schweiz och Tyskland har haft på senare år. Tyskland var sekunder ifrån OS-guld ifjol och Schweiz föll i straffläggning mot Tre Kronor i en rafflande VM-final. Trots förlusten togs det emot som hjältar i hemlandet när de kom hem.

Schweiz har förövrigt två silvermedaljer i VM-sammanhang på de sex senaste turneringarna. Hade man sagt det för 10-15 år sedan så hade man väl förmodligen blivit inspärrad på någon psykiatrisk klinik.

I år har Storbritannien kvalificerat sig för A-VM för första gången på 25 år och jag är sprängfylld av förväntan på vad de kan tänkas prestera. Inte för att jag för en sekund tror att de kommer göra succé, laget känns lite för ihåligt för det. Utan mer för att jag tror att det kan vara rätt viktigt för hockeyn överlag att en av världens stormakter på sikt kan etablera sig i toppdivisionen. Landslaget har redan en stor skara anhängare, men några år där de får mäta sina krafter mot motstånd av världsklass lär spä på följarskaran. Jag har varit på brittisk ligahockey och det är inte tu tal om annat än att vissa klubbars fans bjuder på rejält bra stämning. Om jag har förstått det hela rätt så kommer en hel del britter också resa ner till Kosice och de lär färga gatorna i den slovakiska staden.

Kan hockeyn växa ännu mer i popularitet på brittiska öarna så finns det all potential i världen att ligan, EIHL, också ökar i status och blir mer poppis bland spelare. Det ena ger det andra om ni förstår vad jag menar och en höjning av EIHL:s status i hockeyvärlden lär nog inte skada hockeyn. Snarare tvärtom, det är bra att sporten växer till exotiska platser.

Klubbarna i den inhemska ligan är privatägda och det gödslas en hel del pengar på en del avv klubbarna. Tyvärr verkar inte ungdomsverksamheten tilldra sig lika mycket uppmärksamhet från de penningstinna krösusarna. Men successiva framflyttningar av landslagets prestationer bör kunna ändra på det. Det krävs bara att någon eller några ska få upp ögonen för att det hela hänger ihop. Stark ungdomsverksamhet ger på sikt starkare klubbar och landslag. Ett starkt landslag och starkare klubbar kommer på sikt ge en starkare ungdomsverksamhet.

Som jag skrev ovan så bör vi nog inte förvänta oss stordåd av det här gänget. De har klättrat två VM-divisioner på två år. Men de borde ha chans att plocka poäng och till och med slå Frankrike och Danmark och gör de det så lär de kunna kirra en plats i nästa års VM också.

Liam Kirk är en 19-årig engelsk talang som förra sommaren draftades av Arizona Coyotes. Förra säsongen spelade han för Sheffield Steelers i den brittiska ligan. Dessutom var han med om att plocka upp både U18-landslaget och a-landslaget i VM-hierarkin. Jag träffade honom i Sheffield innan han draftades.
— Det är spännande. Det är rätt ovanligt att få chansen att spela i NHL när man är från Storbritannien, berättade han då.

Efter att han draftades av Arizona i den sjunde rundan så har det blivit juniorhockey i OHL för Peterborough Petes.
— Det kommer att bli mycket svårt, men jag kommer att ha mycket tålamod med honom och mycket tid för honom. Han måste sätta sig in arbetet, men det är något som jag är övertygad om att han ska göra, sa lagets tränare Rob Wilson till Yorkshire Post i juni.

Det blev också en lite trögare start för Kirk i OHL. Men efter ett tag fick han upp ångan och tillslut blev det 26 mål och 21 assist vilket gav honom en femte plats i lagets interna poängliga. Rätt imponerande om man betänker vad han berättade för mig apropå hans knappa möjligheter hemma i England som barn:
— Du spelar 19 matcher per säsong och tränar en gång i veckan. Så det är lite svårt att utvecklas.

Andra spelare att hålla koll på i Storbritanniens lag är den före detta Leksands-backen Ben O’Connor och den före detta Troja-forwarden Robert Dowd.

Jag kommer definitivt följa det här gänget lite extra i den kommande VM-turneringen.

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten