Sök
Fredrik Söderström gläds åt både Leksands och Oskarshamns SHL-avancemang.
SHL

Söderströms dubbla SHL-lycka: ”Full av beundran – den är smått sensationell”

Med goda resultat tränar han sin hockey i Norge för tillfället, men det betyder inte att Fredrik Söderström släppt kontakten med svensk hockey. Den här säsongen fick 41-åringen från Leksand se två klubbar som betyder mycket för honom ta klivet upp till svensk ishockeys finrum.
– Jag var stolt och väldigt glad. Jag känner absolut inget ”varför skedde inte det här då jag var där?” säger Söderström till hockeysverige.se.

ULLVI/LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Under våren har SHL-kartan ritas om. Ett helt nytt lag och ett nygammalt har tagit klivet upp i vår högsta serie. Som bekant pratar vi om Oskarshamn och Leksand. En som känner klubbarna ganska väl är Storhamars guldtränare förra säsongen, Fredrik Söderström. Han coachade Oskarshamn under sex säsonger. Dessutom är han fostrad och uppväxt Leksand.

Hans pappa Dan Söderströms tröja hänger i taket på Tegera Arena. Brodern Johan har spelat drygt 20 elitseriematcher för klubben. Lägg därtill att om vi drar ut släktbanden rejält åt olika håll så kan vi få till att han är släkt med båda Leksandbackarna, Axel Bergkvist och Mattias Nilsson.

Hockeysverige.se träffade Fredrik Söderström i påsksolen i utkanten av Leksand för en längre intervju. Men den längre intervjun får ni vänta några dagar på, men redan idag ska ni få ta del av Herr Söderströms (som han kallar sig på Twitter) tankar om sina tidigare klubbars avancemang till SHL.
– Oskarshamns insats är jag full av beundran över – den är smått sensationell, vilket jag tror att jag delar med alla som tycker och tänker, säger Fredrik Söderström med ett leende som visar att han är riktigt stolt och ärligt glad över sin tidigare klubbs prestation.
– Samtidigt finns det en rimlighet i det. Jag var tidigt med att hylla Oskarshamn för det klubben har gjort, men jag är noga att understryka att jag inte tar någon ära och heder av dom.

OSKARSHAMNS RESA GER HOPP

Fredrik Söderström kom själv till Oskarshamn 2011 från Olofström och lämnade klubben 2017.
– Det jag fick vara med om i Oskarshamn var att komma till en klubb som var instabil. Det hade varit turbulenta år och man hade förbrukat väldigt många sportchefer, tränare och spelare.
– Under åren jag och Roger Jönsson var där blev det en mer solid klubb. Vi fick vara med om att stabilisera det spelmässiga lite grann och stoppa flödet lite grann även om vi då också hade många spelare ut och in.
– Det som jag menar är Oskarshamns styrka och fördel som gett betalt nu är människorna runtomkring. Man har haft en klubbledning som varit den samma under många år. Om vi var i tuffa eller svåra situationer satte dom aldrig press på mig. I stället frågade dom ”hur kan vi hjälpa till”.
– Över tid föder den kulturen trygghet som gjort att man den här säsongen, med väldigt kompetenta tränare och duktiga spelare, hittade ett sätt att ta sig hela vägen och blir odödliga.

Förre Oskarshamns-tränaren tycker också att det är kul för svensk hockey att klubben tagit sig upp SHL.
– Jag tycker att det är extra kul när det rörs om i grytan. Oskarshamn är inte det lag som drar på bortaplan eller får dom stora rubrikerna, men dom har bevisat att det är möjligt i en tid då många gärna pratar om att det är stängda dörrar.
– Det är inga stängda dörrar och jag förstår inte att vi hamnat där igen, att vi tror det. Det måste vara samma människor som drar igång det snacket varje säsong. Det räcker att titta på facit för det sker nästan alltid förflyttningar. Att det nu är två lag som gått upp är lite ovanligare.
– Jag tror Oskarshamns resa den här säsongen skänker lycka till så många klubbar, spelare och tränare. Man ser att det är möjligt.


Fredrik Söderström tror att Oskarshamns resa kan skänka hopp till andra klubbar i jakten på SHL-glansen. FOTO: Ronnie Rönnkvist

”FASCINERAD ÖVER ATT OSKARSHAMN HAR LYCKATS”

Hur känns Oskarshamns avancemang i ditt hjärta?
– Jag var stolt och väldigt glad. Jag känner absolut inget ”varför skedde inte det här då jag var där?” Då var vi inte nära på något sätt och vi hade inte heller rätta sportsliga förutsättningarna. I alla fall inte som jag upplevde det.
– Nu har det stabiliserats och jag är fascinerad över att Oskarshamn har lyckats. Jag ska resa ner dit under våren och krama om en himla massa människor eftersom jag tycker att det är kul och att dom gjort det imponerande på alla sätt.

Fredrik Söderström tror Oskarshamn kommer göra ett bra jobb i SHL, men också att det kommer också bli en riktigt tuff resa för smålänningarna.
– Nu kommer problemen. Det ska man också vara ärlig med. Jag vet att det är, i sammanhanget, liten organisation, men samtidigt är den väldigt tajt.
– Jag tror att det finns, som jag ser det, förutsättningar för att faktiskt klara av det här. Bakom det här lilla finns det också skickligt folk som kommer klara det. Jag vet också hur den sportsliga verksamheten påverkas. Plötsligt ska Oskarshamn vara med i en miljö och slåss mot lag som man tidigare bara drömt om att spela mot. Det ska upp med juniorverksamheten och så vidare.
– Oskarshamn måste, från mitt lilla perspektiv, våga tänka mer är en säsong framåt. Det är inte bara att sätta sig, spänna fast säkerhetsbältet och hoppas att man överlever nästa säsong. Man måste också våga titta vad det här gör med klubben.
– Sedan är det befriande att man slipper arenakraven och det här som hade kunnat bli klubbens fall. Alltså det helvetet som Karlskrona och andra klubbar har fått gå igenom.

Det finns också andra viktiga varningsklockor som ringer enligt Fredrik Söderström.
– Först och främst är det med stor nyfikenhet jag ska följa Oskarshamn. Sedan ser vi, vilket är viktigt att poängtera, att Jonas Engström, som jag var med om att ta dit och som är en fantastisk person och solid ledare på isen, väljer Växjö. Det här högst sannolikt inte för pengar och glamour.
– Även om Oskarshamn och Växjö är i samma liga pratar vi förutsättningar som är enormt skilda. Man måste förstå att dom som var med och gick upp inte för evigt kommer stå där med mössan i handen och vara tacksamma. Så ser idrotten ut idag och det kommer slå lite mot Oskarshamn.

BEHÖVER INTE SKÄMMAS FÖR KLUBBSYMPATIERNA

Fredrik Söderströms så kallade moderklubb är Leksand, vilket var den andra klubben som tog steget upp i SHL.
– Jag behöver inte skämmas längre för att säga att jag har sympatier för Leksand. Det har jag alltid stått för och det vore konstigt om jag inte hade sådana sympatier då vi sitter här i vackraste av miljöer och pratar om alla hockeymänniskor som bor i gårdarna runt om här.
– Avancemanget var framförallt för alla andra människor här upp. Jag har en familj och bekanta som var oerhört lyckliga. Alla här gläds åt det.
– Sedan har Leksand alla förutsättningar sett till arena, supportrar och hela paketet som gör att dom kanske har lättare över tid att hitta en etablering. Men Leksand ska nog också fortsätta vara ödmjuka för det kommer att bli tufft.
– På så vis är det en fascinerande säsong, vilket jag fick till mig på slutet i norsk hockey och i media där, att det var häftigt för Oskarshamn och Leksand. Nu var det bara guldet Norge kvar, vilket var det viktigaste för mig. Nu tog vi inte det den här gången, men det förtar inte glädjen för Leksand och Oskarshamn.

Trots att, eller tack vare, Fredrik Söderströms stora hockeyhjärta sved det hos honom att se förlorarna i matchserien mellan Leksand och Mora.
– När jag såg bilderna från Leksands avgörande kunde jag känna med Mora. Jag har sett det på nära håll här i Leksand och vet hur förödande det kan vara.
– Människorna som där och då stred för Mora, trots det som sker, ska man ha respekt för även om jag är leksing. Jag tycker det var fint att Jon Knuts och dom här var så att säga stora stunden och skänkte en tanke till Mora.

Vi kommer få se matcher mellan Oskarshamn och Leksand nästa säsong, men vilket lag kommer du hålla på då?
– (Skratt) När jag var i Oskarshamn var det såklart dom som gällde. Det är ganska skönt att få vara neutral. Ibland får jag försöka förklara för folk att när jag går på hockey kan jag ha sympatier, men jag står sällan med matchtröja på och jag rycks inte heller med.
– Jag brukar svara, för att göra lätt för mig, att jag håller på det lag jag jobbar för. Det är mitt enkla svar.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten