Nyheter
MJÖRNBERG: Det blir inget nytt kontrollår
ANNONS

Det har varit en hel del spekulationer och diskussioner kring huruvida Kristianstad kommer att beviljas en ny dispens och ett nytt kontrollår eller inte nu när de sportsligt gjort det så bra och tagit klivet upp i Hockeyallsvenskan. Det har så att säga inte varit helt glasklart.

Idag la dock organisationen Hockeyettan ut frågor och svar om licensprövningen på sin webbsajt. Väldigt föredömligt med sådan information som gör allting väldigt mycket klarare för alla frågande fans.

Enligt denna info är det alltså följande som gäller:

Man får inte ett nytt kontrollår per automatik bara för att man tar klivet upp i seriehierarkin. Endast ett kontrollår beviljas under en femårsperiod och eftersom KIK bränt sitt i år kan de inte få ett nytt.

Med andra ord måste de kunna visa 1,5 miljoner (2018 års krav i Hockeyallsvenskan) i eget kapital för att beviljas elitlicens och spel i Hockeyallsvenskan.

Vidare framgår det att ett lag inte kan flyttas ner mer än en enskild serie på ekonomiska grunder. Skulle det alltså bli så att Kristianstad bommar kraven i Hockeyallsvenskan blir konsekvensen att de spelar i Hockeyettan igen nästa säsong. De kan alltså inte flyttas längre ner än så.

Det är i alla fall så jag tolkar Hockeyettans information.

Kristianstad lär med andra ord fortsatt ha ett digert arbete framför sig för att få njuta frukten av den plats i Hockeyallsvenskan man säkrat på isen.

To be continued…långt fram i sommar nån gång.

* * *

Efter några säsonger i den norra ettan väljer den kraftfulle forwarden Ludwig Niederbach att flytta söderut och har gjort klart med Hanhals inför kommande säsong.

Det är en väldigt intressant förstärkning för Kungsbacka-klubben som tappat många av sina spetsar (Robin Carlsson, Pontus Andreasson och så vidare) till Hockeyallsvenskan den här våren.

Under sin tid i Asplöven var Niederbach en oöm bulldozer som utnyttjade sin storlek och skapade en hel del yta i det offensiva spelet på det sättet. Den gångna vintern i Vännäs klev han dessutom fram som en potent målskytt.

Det är egenskaper som Hanhals är i behov av och det kommer bli oerhört intressant att se 23-åringen testa sina färdigheter i söderserien.

* * *

När vi snackar värvningar måste jag naturligtvis också passa på att plussa för Trojas värvning av Karl Olovsson.

En center som knappast får de största rubrikerna, men som gör sin omgivning bättre och hade en riktigt fin säsong i KRIF i vintras.

Det enda som håller honom borta från att vara gjuten i Hockeyallsvenskan är väl skridskoåkningen, men Olovsson kommer göra mycket nytta i Ljungby.

Det är ett lika tungt tapp för KRIF som det är en stor fjäder i hatten för Troja.

* * *

Igår släppte vi ett nytt podcast-avsnitt (#110 Säsongens stora överraskning), jag och maestro Skoglund.

Mustigt tugg om huruvida Kristianstad är värdiga att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan, om Almtuna kommer färga i Hockeyettan, en framtida serieindelning och givetvis en hel del silly season.

Ni lyssnar som vanligt i er poddapp eller här: http://www.mjornberg.se/2019/04/16/110-sasongens-stora-overraskning/

Den här artikeln handlar om: