Tyler Ennis och Mikael Ahlén
WHL

Tog fajten för Torontospelaren – blev bjuden på mat av föräldrarna

ANNONS

Nu spelar Tyler Ennis i Toronto, men en gång i tiden var han lagkompis med Mikael Ahlén i Medicine Hat Tigers i WHL. De båda blev bra vänner – och efter en speciell händelse blev Ahlén populär hos Ennis föräldrar.
–  Han blev tacklad fult en match. Då tog jag fighten för honom så hans föräldrar bjöd mig på mat dagen efter, säger Ahlén till hockeysverige.se.

Mikael Ahlén har valt att lägga skridskorna på hyllan. Under flera säsonger personifierade han epitetet Järnkamin i Djurgården. På söndag kommer ni få ta del av hans karriär i intervjuform, men ni ska redan idag få ett smakprov där han berättar om sin säsong i Medicine Hat Tigers som spelade i WHL. Där var han bland annat lagkamrat med NHL-stjärnan Tyler Ennis.
– Det var många polare som redan var där över och körde. Bland annat var ”Figge” (Robin Figren) där liksom Viktor Sjödin, ”Gibbs”. Jag fick höra mycket och jag tyckte att det verkade vara så häftigt.

Ahlén fortsätter:
– Det var mycket för upplevelsen jag åkte över, spel på små rinkar och bo i ett annat land. Vi bestämde under säsongen att jag skulle åka över och det var jätte ”hysch, hysch”. Jag tänkte ändå att skulle jag fått ett A-lagskontrakt så hade jag stannat i Djurgården.
– Jag hade möte med K-G Stoppel, men dom kunde inte erbjuda mig det. Vi hade dessutom ”Peppe” Lundh som gick jättebra då och var nästa på tur att flyttas upp.

Hur var tiden i Kanada?
– Det var svinroligt. Alla i laget bodde i värdfamiljer och jag tror att det bara var två som var från Medicine Hat (Jerrid Sauer och Kevin Undershute). Alla blev jättetajta och vi hängde tillsammans hela tiden.

”DET BLEV NÅGRA FIGHTER”

Ahlén fortsatte även där sin spelstil där och backade aldrig oavsett vad som väntade honom. 
– Jag slogs inte så jättemycket i alla fall, men det blev några riktiga fighter. Sådan fighter hade jag inte haft här hemma på samma sätt så jag fick en del stryk, skrattar Mikael Ahlén och fortsätter:
– I en av fighterna fick jag in några bra träffar, men jag fick aldrig ner honom. Min första fight var i min första träningsmatch. Då stötte jag på deras lags fighter. Han frågade ”ska vi gå?” ”Ja, vi kör”. Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra. Det bara small i tinningen och jag slog huvudet i isen. Idag hade det konstaterats att det var uppenbart en hjärnskakning, men det var inget snack om det då.
– Dom fick leda mig till båset. Jag spelade inget mer den matchen, men jag tränade dagen efter.

Får man en viss respekt med sig då man ger sig in i dom här fighterna?
– Ja, absolut. Man slåss med knogarna vilket det inte finns någon annan sport i världen du gör det i. Det är ganska tufft.

Här i slagsmål med Alexander Hellström i Örebro. Foto: Bildbyrån

Hur klarade du dig hockeymässigt?
– Det gick bra, men jag spelade inte så mycket på våren eftersom jag var mycket bänkad. Dom gångerna på våren jag spelade gick det hur bra som helst, men jag vet inte varför jag inte fick spela mer. Dom sa att dom skulle föryngra laget så jag var blev lite frågande varför dom tog dit mig överhuvudtaget, men jag har aldrig varit någon som ger upp i första taget.
– Jag var hemma över jul och tränaren har sagt till mig i efterhand att dom inte trodde att jag skulle komma tillbaka (skratt). Sedan fick jag spela slutspelet, men jag utvecklades nog inte mycket hockeymässigt mer än att jag fick en del slutspelsrutin.
– Det mer att jag utvecklades på personliga planet. Exempelvis snackade jag inte speciellt bra engelska då jag åkte över dit, men efter att jag varit där blev den jättebra även om jag kanske tappat lite igen.

UPPSKATTADES AV STORSTJÄRNANS FÖRÄDLRAR

En som Mikael Ahlén spelade med i Medicine Hat Tigers var NHL-spelaren Tyler Ennis.
– Han var vansinnigt bra, teknisk och kunde vända på en femöring. Jag är inte förvånad över att han haft en bra karriär efter det även om det varit lite upp och ner i NHL för honom.
– Vi var jättetajta eftersom vi bodde nära varandra och jag åkte med honom till och från hallen varje dag. Tyler är ödmjuk, väldigt rolig och skämtar mycket.
– Vi spelade nog en del i samma kedja på campen, men sedan spelade inte jag så mycket. Kontakten med honom har trappats av, men vi hade mycket kontakt med varandra i början.

Ahlén minns också tillbaka på en väldigt speciell händelse där Tyler Ennis var inblandad.
– Han blev tacklad fult en match. Då tog jag fighten för honom så hans föräldrar bjöd mig på mat dagen efter (skratt). Dom var mycket och tittade så vi blev tajta med föräldrarna och dom uppskattade det jag gjorde eftersom han var stjärnan i hela serien.

Hela intervjun med Mikael Ahlén kommer på söndag i OLD SCHOOL HOCKEY på hockeysverige.se. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch