Sök
SUCCÉMAN. Samuel Ersson har en fantastisk säsong bakom sig.
Västerås IK

”Det är helt galet egentligen – verkligen ingenting jag hade förväntat mig inför säsongen”

En framgångssaga.
Så skulle man kunna beskriva Samuel Erssons säsong 2018/19. Den 19-årige burväktaren gick från att vara en relativt okänd juniormålvakt till en av hockey-Sveriges hetaste målvaktstalanger. I en lång intervju med hockeysverige.se berättar Ersson om succén i Västerås, JVM-besvikelsen, Tre Kronor-chansen och återkomsten till Brynäs.

– Det är helt galet egentligen…
Orden är 19-årige Samuel Erssons. Målvaktstalangen har precis avslutat dagens första pass med Tre Kronor under landslagslägret i Östersund när hockeysverige.se får en pratstund med den nyblivna a-landslagsmålvakten.

Hade du frågat Samuel Ersson inför säsongen om chanserna att han skulle avsluta denna säsong med dubbla Tre Kronor-läger hade han förmodligen gett dig en förvånad min. Men att den Falunfostrade målvakten står där han gör i dag är ingen slump.

Samuel Erssons säsong har varit en enda stor framgångssaga. Efter att ha lämnat Brynäs juniorverksamhet för en hockeyallsvensk chans i nykomlingarna Västerås har  utvecklingskurvan gått spikrakt uppåt.
– Anledningen till att jag skrev på (för Västerås) var för att jag skulle få möjligheten att konkurrera med (Marcus) Dahlbom om förstaspaden. Det var den chansen jag ville ha. Här fanns en möjlighet för mig att få speltid, men sen var det ju upp till mig också att ta chansen när den väl dök upp. Det tycker jag väl också att jag lyckades göra, säger Samuel Ersson.

DRÖMDE OM JVM

Att han tog chansen, ja, det måste man säga att han gjorde. När Ersson väl fick förtroendet som förstamålvakt av Thomas Paananen tog han den – och tittade aldrig tillbaka.
– Det var en höst där jag visste att jag behövde bevisa mig, eller vad man ska säga. Jag visste att jag behövde kriga till mig den speltid jag skulle få. Inför säsongen visste jag inte riktigt hur mycket istid jag skulle få, men det visade sig bli en hel del och det tycker jag Västerås ska ha en eloge för. Det är inte alldeles självklart att man vågar satsa på en oprövad juniormålvakt, säger Ersson.

Erssons imponerande spel mellan de svartgula stolparna tog honom raka vägen in i Tomas Monténs JVM-trupp till turneringen i Vancouver och Victoria. Att få representera Juniorkronorna i den prestigefyllda turneringen var ett av burväktarens stora mål när han gick in till denna säsong.
– Det är klart att man haft målet och drömmen om att vara med i JVM väldigt länge. Jag kom in i landslaget lite senare, det var väl först i U19 som jag var med på riktigt, men jag hade alltid haft JVM som huvudmål. Det var då jag skulle vara bra och vara med och spela. Inför säsongen visste jag att jag verkligen skulle behöva kriga för att ta mig dit, säger Ersson.

– Sen när laget väl togs ut visste jag att det skulle vara jättejämnt mellan mig, Adam (Åhman) och Olle (Eriksson Ek) om förstaspaden. Vem som helst hade egentligen kunnat bli förstamålvakt. Samtidigt åkte jag inte dit för att sitta på sidan, utan jag åkte dit för att spela. Jag fick chansen vilket jag så klart är tacksam för, men sen handlade det återigen om att ta chansen när den dök upp. Det tycker jag att jag gjorde även här.


FÖRSTAVALET. Samuel Ersson stod fyra av de fem matcherna i JVM. FOTO: Bildbyrån/Joel Marklund

”BITTERHETEN KOMMER NOG ALLTID ATT SITTA KVAR”

Ersson fick förtroendet mellan stolparna i fyra av de fem matcherna som Juniorkronorna spelade i turneringen. Efter ett starkt gruppspel stod laget för ett ordentligt magplask när man åkte ut redan i kvartsfinalen mot Schweiz.
– Man hade kanske kunnat se tendenserna att det var mot de ”sämre” lagen som vi gjorde våra dåliga matcher. Vi hade en liten oförmåga att föra matcher i kombination med känslan att vi som lag var lite för rädda för att förlora, förklarar Ersson.
– I slutändan blev det helt enkelt så att vi inte riktigt fick till det. Det var så klart jättetråkigt, speciellt med tanke på att vi slog samtliga lag som slutade topp tre. Finland och USA slog vi i gruppen, medan vi vann över Ryssland i en träningsmatch precis innan turneringen. Det känns fortfarande riktigt surt, det känns som att det fanns mycket mer att hämta ur det här laget.

Hur lång tid tog det att komma över den besvikelsen?
– På ett sätt tror jag väl att man aldrig riktigt kommer att komma över det helt. Man kommer alltid att vara lite bitter då det känns som att… Det är svårt att förklara.
– Vi hade bara så himla mycket mer i oss, så den där bitterheten kommer nog alltid att sitta kvar. Samtidigt blev det så att jag fick komma hem till Västerås och spela matcher direkt. Då hade jag inte råd att sitta och tycka synd om mig själv, utan jag kastades direkt in i hetluften. Det var nog väldigt bra för mig.

”KUL ATT KOMMA TILL JOBBET VARJE DAG”

Väl hemma i Västerås fortsatte Ersson sitt enastående spel i målet. När grundserien skulle summeras hade 19-åringen stoppat 93,3 procent av skotten han ställts mot och endast släppt in 1,95 mål per match under de 36 matcher han spelade för Västerås. Ersson var således en stor anledning till att de hockeyallsvenska nykomlingarna kunde sluta på en tredjeplats när grundserien var färdigspelad.
– Vi hade ett lag som verkligen jobbade för varandra. Vi satte verkligen laget i första hand i alla lägen. Det ledde till att nästan alla i laget gjorde personbästa säsonger. Där måste jag hylla ”Zäta” (Patrik Zetterberg) och ”Pannan” (Thomas Paananen) för hur de satte ihop laget, säger Ersson.

– De byggde upp en miljö i Västerås där det var kul att komma till jobbet varje dag, vilket hjälpte oss i de perioder där vi kanske hamnade i lite svackor. Det är lätt att vända sig mot varandra när det går tungt, men det gjorde vi verkligen aldrig. Det var en ”vi mot världen”-känsla och jag tror att alla framgångsrika lag har den mentaliteten i någon grad.


POPULÄR. Samuel Ersson tar emot Västeråssupportrarnas hyllningar efter en match. FOTO: Maxim Thoré/Bildbyrån

REDO FÖR NÄSTA STEG: ”EN SJÄLVKLARHET”

Inför grundseriens sista hemmamatch prisades Ersson också för sina fina insatser på isen. Sedan 2010 har C More tillsammans med Hockeyallsvenskan delat ut Guldgallret – priset som går till ligans bästa junior – och den här säsongen fick Samuel Ersson äran att ta emot priset.
– Det är så klart att det är en jättestor ära att ta emot ett sånt pris. Samtidigt vet jag om att jag inte kommer dit utan sina lagkamrater. Det är verkligen så. Lagets framgångar plöjde liksom vägen för mig och min individuella framgång.

Bland de tidigare pristagarna finns bland andra William Karlsson och Filip Forsberg. Samuel Ersson blev den första målvakten sedan Fredrik Pettersson Wentzel, som vann priset första gången det delades ut 2010, att vinna priset.
– Det är många bra spelare som har fått priset tidigare och det är ett tecken på att man gjort någonting bra. Det triggar en också att jobba vidare. Nu när jag ska ta ett snäpp upp till SHL vet jag att jag kommer att vara i samma position som inför den här säsongen. Det är ett steg upp och jag kommer att behöva bevisa mig själv och bevisa att jag förtjänar speltid. Att ha med ett sånt här pris i ryggen stärker en så klart inför den utmaningen.

Nästa steg, ja.

Häromveckan blev det klart att Ersson lämnar Västerås för en återkomst till Gävle och Brynäs. Ett naturligt steg för 19-åringen, med tanke på den fina utvecklingen han haft under säsongen. Det var en del andra klubbar som visade intresse, men när Brynäs visade intresse fanns det egentligen bara ett mål i sikte för Ersson.
– Det var Brynäs som gällde, först och främst. För mig kändes det bara helt rätt att få komma hem igen. Det är precis så det känns, en ”komma hem”-känsla. Det var en självklarhet att återvända.

KOMMER TILL ETT HUNGRIGT LAG

Ersson spelade tre säsonger i Brynäs juniorverksamhet innan han lämnade klubben inför denna säsong. Förutom ”komma hem”-känslan så var det framtidsoptimismen som lockade med Gävleklubben.
– Det är någonting bra på gång i Brynäs. Det är en riktigt bra känsla i föreningen just nu, ungefär samma som när jag kom till Västerås inför den här säsongen. Jag har känslan av att det är ett hungrigt lag där alla vill framåt. Det var en framgångsfaktor för oss i Västerås och jag får samma känsla här i Brynäs. Den viljan att jobba sig uppåt och det hårda jobbet vi kommer lägga ner kommer att skörda framgångar för oss.

Ersson kommer att dela målvaktsjobbet i Brynäs med Joacim Eriksson den kommande säsongen. 19-åringen ser måna likheter mellan förutsättningarna inför årets säsong med Västerås och den kommande säsongen med Brynäs.
– Jag vet att inget kommer att komma gratis, utan jag lär jobba stenhårt för bevisa att jag ska få spela matcher. Jag vill vara en vinnande målvakt och verkligen vara en bidragande orsak till att vi vinner matcher. Det viktigaste för mig är att jag hjälper laget att vinna och det är det jag ser framemot till nästa säsong.


TILLBAKA. Efter säsongen stod det klart att Samuel Ersson återvänder till Brynäs. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån

”INGENTING JAG HADE FÖRVÄNTAT MIG”

Burväktaren ser framemot utmaningen som väntar honom till hösten.
– Det finns saker i mitt spel som jag vill bygga vidare på. SHL är så klart ett snäpp upp och spelarna i SHL är bättre, så då gäller det för mig att jag höjer mitt spel några snäpp till så att jag klarar av att hantera det. Det känns ändå som att det är en väldigt härlig utmaning som jag har framför mig och det är något som jag verkligen ser framemot.

Men innan Samuel Ersson stänger ner den här säsongen och fokuserar på nästa så har han fått möjligheten att avsluta säsongen med Tre Kronor. Förra veckan vann Ersson sin a-landslagsdebut (4–3 mot Ungern) och burväktaren själv har lite svårt att förstå att han nu är en del av Tre Kronor.
– Det är helt galet egentligen – verkligen ingenting jag hade förväntat mig inför säsongen. Det har varit grymt kul att vara med här med Tre Kronor de här veckorna, avslutar han.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten