Jakten på Cupen kan börja
Winnipeg

GUIDE: Inför starten av Stanley Cup-slutspelet

I natt börjar slutspelet i NHL och jakten på Stanley Cup. 16 lag kommer kämpa om den åtråvärda bucklan som kommer lyftas till skyarna någon gång i juni. 

Stanley Cup räknas som en av de svåraste hockeytitlarna att vinna. För att gå hela vägen måste det kommande mästarlaget passera fyra slutspelsomgångar och vinna totalt 16 matcher. Stanley Cup-slutspelet spelas i bäst av sju matcher och inleds med fem matcher under natten mellan onsdag och torsdag.

Förra säsongen fick Washington Capitals lyfta pokalen efter att de slagit sensationslaget Vegas Golden Knights i Stanley Cup-finalen. Capitals har chansen att försvara sin titel i år, och nog kan vi vara säkra på att Alex Ovechkin, Nicklas Bäckström och de andra kommer göra allt för att göra det.

Men det kommer bli tufft. Mest favorittippat är nämligen Eastern Conference-konkurrenten Tamp Bay Lightning som har Presidents Trophy och överlägsen ligaseger i ryggen. Men allt kan hända, vilket också är en del av tjusningen med Stanley Cup.

Hockeysverige.se’s Peter Ekholm (@ekholmpeter) har kollat läget i de åtta slutspelsserierna:

EASTERN CONFERENCE

Tampa Bay Lightning – Columbus Blue Jackets

Tampa kommer till slutspelet som överlägsen ligasegrare. De tangerade rekord i antalet vinster (62) och har dessutom ligans poängkung i Nikita Kucherov (128 poäng). Tampa ska nu bygga vidare på den framgången och är storfavoriter inför runda 1.

Columbus säkrade sin slutspelsplats i den näst sista omgången, och är på gång efter sju segrar på grundseriens sista åtta matcher. De värvade hårt inför deadline day, en satsning som gått hem än så länge.

Analys: Tampa är bra, ruskigt bra, och kan något lag ens rå på dem? Självklart. Blue Jackets kanske till och med är det lag som kan göra det. Slutspel är inte grundserie och även om Tampa är favoriter har Blue Jackets ett riktigt spännande lag på pappret.

Duellen: Kucherov mot Artemi Panarin. Lagens båda poängkungar måste fortsätta driva offensivt. Den som lyckas bäst har stor chans att dra det längsta strået. 


Kucherov var glödhet under grundserien: FOTO: TT/Nyhetsbyrån

Boston Bruins – Toronto Maple Leafs 

Tvåan mot trean i Atlantic Division. De här två lagen bjuder allt som oftast på klassiska matcher, och vi förväntar oss inget annat nu. Boston höll undan för Toronto under hela grundserien, och har ett starkt lag från Tuukka Rask i målet till Brad Marchand längs fram. Bruins är ett tungt lag vilket de kommer försöka dra nytta av.

Toronto har haft en händelserik säsong. Den började med värvningen av John Tavares, fortsatte med de sega kontraktsförhandlingarna med William Nylander och avslutades med ett läckande försvarsspel. Coach Mike Babcock måste ha fått ordning på försvaret – då kan Maple Leafs bli farliga.

Analys: På förhand den kanske mest ovissa serien? Offensiverna är minst lika vassa, även om Toronto kanske har mer utpräglade poängmakare. De sitter båda med breda trupper och bra målvakter. Bostons defensiv är dock bättre – blir det tungan på vågen?

Duellen: Tavares/Auston Matthews mot Patrice Bergeron. Bergerons kedja kan stänga ner vilken motståndare som helst, och dessutom äga matcherna. Det gäller att Babcock matchar sina centrar rätt för att få stopp på dem, och dessutom vinna matchen i matchen. Då kan Toronto bli farliga. 

Washington Capitals – Carolina Hurricanes

Washington gick länge en hård kamp om divisionstiteln med Pittsburgh Penguins och New York Islanders. De vann till slut, och säkrade hemmafördel och en stor dos självförtroende.

Carolina gör sitt första slutspel på nio år och kommer som en rejäl underdog. Det finns talang i laget i Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen, men räcker det?

Analys: Är Washington en given favorit? Ja. De regerande mästarna avslutade grundserien i fin form, och har erfarenheten, poängmarkarna och tyngden. Carolina ska göra sitt första slutspel på nio år, och kommer som underdog. Capitals vann dessutom alla fyra grundseriemötena med Canes. 

Duellen: Nicklas Bäckström mot Aho. Två poängmakare, två smarta lirare som gärna bjuder på fina passningar. En duell för hockeyälskare. 

New York Islanders – Pittsburgh Penguins

Islanders har överraskat den här säsongen. Coach Barry Trotz har gjort laget till en utmanare. Robin Lehner och Thomas Greiss är täta mellan stolparna och försvarsspelet fungerar nästintill fläckfritt. 

Penguins då? En lång kamp innan slutspelsplatsen var klar. Men till slut blev de trea i Metro Division. Sidney Crosby, Evgeni Malkin, Phil Kessel, Patric Hörnqvist, Kris Letang, Matt Murray. Det finns gott om slutspelsrutin att ta av när det gäller Penguins. 

Analys: Islanders har kanske fått den mest otäcka motståndaren i hela slutspelets första runda? För vem vill möta ett hungrigt Penguins? 

Duellen: Lehner mot Crosby. Lehner måste fortsätta storspela och stoppa Crosby i anfallszon. Crosby gjorde 100 poäng under säsongen och hotar både med sitt skott och sina passningar. En rutinerad slutspelsspelare. 


Robin Lehner bjuder på en räddning. FOTO: Bildbyrån

WESTERN CONFERENCE

Calgary Flames – Colorado Avalanche

Flames vann Western Conference efter en imponerade grundserie. Satsningen med Bill Peters som tränare och flera nyförvärv under sommaren föll väl in. Har dessutom en Norris Trophy-kandidat i lagkapten Mark Giordano.

Colorado säkrade sin slutspelsplats alldeles i slutet av grundserien. En stor anledning till det, att laget lyckades studsa tillbaka efter en svacka kring jul och nyår. Gör sitt andra raka slutspel. 

Analys: Flames tappade lite mot slutet, men grundserieinsatsen ger dem favoritskapet – men hur är det ställt på målvaktssidan?

Duellen: Johnny Gaudreau, Elias Lindholm och Sean Monahan i Flames mot Gabriel Landeskog, Mikko Rantanen och Nathan MacKinnon i Avalanche. Vilken kedja levererar när det gäller som mest?

San Jose Sharks – Vegas Golden Knights

Sharks låg ganska tidigt på säker slutspelsplats och kunde lyxa med låta skadade spelare ta god tid på sig att komma tillbaka. San Jose har varit en utmanare länge och spås kunna gå långt i år om allting klaffar. 

Golden Knights hade inte en lika bra säsong som den förra året, men spelade ändå till sig en slutspelsplats. Rustade med Mark Stone under deadline day, en värvning som kan bli värdefull nu under slutspelet. 

Analys: Repris på förra årets förstarunda. Då vann Vegas. Sharks har haft problem med skador hela året – senast Erik Karlsson – men ska vara fullt friska inför Slutspels-starten. Kan Sharks nå sin fulla potential kan de mycket väl gå hela vägen. Vegas är dock ett ovisst lag. 

Duellen: Karlsson mot Karlsson. William mot Erik. Vem blir egentligen Westerns bästa Karlsson?


E. Karlsson jagar Stanley Cup med San Jose Sharks. FOTO: Bildbyrån

Nashville Predators – Dallas Stars 

Predators plockade till slut hem Central Division. En kamp de gick med Winnipeg Jets och St. Louis Blues. Har blivit besvikna två år i rad och revanschlustan lär var hög. 

Stars tog det första wild cardet och är tillbaka i slutspelet. Har dragits med skador under året, men är när alla är friska, ett väldigt tungt lag att möta.

Analys: Många säger nog spontant en etta i den här serien. Men Dallas ska inte räknas bort. Ben Bishop håller toppklass, försvaret har sina toppar och framåt finns det gott om producerande forwards. Nashville får nog hålla i hatten. 

Duellen: Pekka Rinne mot Ben Bishop. Båda lagens målvakter är vassa och kommer spela en nyckelroll för vilket av lagen som kommer gå vidare.


Laine och Jets vill jubla under det kommande slutspelet: FOTO: Bildbyrån

Winnipeg Jets – St. Louis Blues

Winnipeg har haft en favoritstämpel under hela säsongen och höll mycket riktigt sin plats som ett av de bättre lagen i Central Division. Har dock mer att ge – inte minst Patrik Laine vars målskytte ifrågasatts under säsongen 

Blues gjorde en fin avslutning på säsongen efter att ha legat sist i ligan den 2 januari. De slutade trea i Central Division och hade dessutom chans på divisionstiteln. 

Analys: Jets har favorittrycket, är tunga och kan med glädje minnas tillbaka på sitt slutspel från ifjol som motivation. Har Blues krafter kvar efter sin upphämtning? Då kan de definitivt störa i första rundan. 

Duellen: Connor Hellebyuck mot Jordan Binnington. Hellebuyck har mer att ge. Binnington har nästan överpresterat. Det kommer bli en kul fight mellan de här två. 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten