Sök
Nyheter
ENGLUND: Skillnaden är nästan en miljon per spelare

Oskarshamn har gjort det omöjliga, att som småklubb (i sammanhanget) ta det förbjudna steget upp till SHL. Man har gjort det med en kontinuitet i truppen och ett vägvinnande och frejdigt spel.

För att kunna spela det spelet Oskarshamn eftersträvar krävs det oerhört mycket skicklighet hos den enskilda individen. Där vill jag passa på att hylla Per Kenttä för klockrena rekryteringar där tamejtusan varenda spelare i truppen i slutändan lyckades bemästra spelsystemet. För visst var det väl fler än jag som tvivlade när man i slutet på grundserien endast tog fyra segrar på 13 matcher?

Med facit i hand var det lagets rutinerade garde med Jonas Engström i spetsen (4 poäng på dessa 13 matcher) som åkte och sparade sina kroppar och knoppar inför vad som låg framför dem. För laget var, med 13 matcher kvar av grundserien, i princip redan klart för den allsvenska finalen. Väl där visade laget ingen pardon. Det skulle bli två matchserier med två olika ansikten. I finalen mot AIK var det tufft, tajt och kamp om varenda millimeter medan direktkvalet till SHL bjöd in till ett lite öppnare spel där Timrå aldrig riktigt hittade nycklarna för att låsa upp Oskarshamns spelsystem.

Om man tittar i backspegeln nu efter säsongen så skulle jag säga att det är jämnheten och uttrycket ”bäst när det gällde” som tagit laget hela vägen till SHL. Ta bara den interna poängligatoppen under grundserien som exempel. Där hittar vi hela elva spelare över 20 poäng där Alex Hutchings var poängbäst med sina 39.

DE TOG STÖRST KLIV

Man kan prata om formtopp, ett välsmort spelsystem, stort självförtroende eller bra individuell utveckling under säsongen, men det går inte att komma ifrån att väldigt många spelare spelat sin absolut bästa hockey i årets Oskarshamn. Svaret landar förmodligen i en kombination av ovanstående och de spelare som jag tycker tagit störst kliv:

Christoffer Rifalk. Han startade förra säsongen i Kalix i norra Hockeyettan och lämnade sedan för Oskarshamn under säsongen. Inför säsongen trodde jag att han skulle bli tvåa bakom JVM-målvakten Adam Åhman, men efter att ha delat på sysslan under grundserien har han sedan vuxit ut till en jätte mellan stolparna.

Jonas Engström. Lagkaptenen och härföraren har verkligen gått i bräschen. Jag har tidigare sett Jonas som en brunkare som varit stark på pucken efter sargerna och framför mål. Han har liksom inte varit ett riktigt hot tidigare. Men oj vad han har exploderat. Förutom ovan nämnda egenskaper har han utvecklat sitt spel med pucken där han känns mycket mer bekväm än tidigare. Nu kan han även sätta upp sina lagkamrater i fina lägen genom smarta riktningsförändringar och väl avvägda passningar.

Filiph Engsund. Den egenfostrade talangen som valde att förädla sina offensiva kvalitéer i J-20 och Hockeyettan säsongerna 12/13 – 14/15. Sedan dess har han spelat en undanskymd roll i moderklubben under tre raka säsonger för att i år få sitt verkliga genombrott vid 25 års ålder. Han har länge stått i skuggan av sin tvillingbror som huserar i Luleå som dessutom gjorde landslagsdebut i vintras. Blir det kanske ändring på det redan till nästa säsong?

Joakim Thelin. Han fick inte vara kvar i det AIK som satsade mot SHL inför den här säsongen. Thelin skulle dock få sin revansch när han i allra högsta grad var med och sköt bort sin förra klubb, tillika moderklubben, i den hockeyallsvenska finalen. Hans största styrkor är storleken, farten och skottet.

Oskar Nilsson. Oskars framfart på de allsvenska rinkarna har väl knappast undgått någon? I mina ögon var han ligans bästa back den här säsongen. För vissa kanske det var ganska väntat men för mig var det en riktigt positiv överraskning då jag måste erkänna att jag hade dålig koll på honom efter att han tillbringat sina tre senaste säsonger i Norge.

 STOLT STÅR INFÖR DEN STÖRSTA UTMANINGEN

Nu ska man fira avancemanget och bara njuta. Åtminstone spelarna, det har man gjort sig förtjänt av. Men för klubben börjar däremot ett ganska intensivt arbete. Det är många bitar som ska falla på plats innan SHL-säsongen drar igång i höst. Det är väl inte helt orimligt att tro att det krävs en del åtgärder för att få Be-Ge Hockey Center att möta minimikraven för spel i landets högsta liga. Organisationen måste förmodligen breddas, men den största utmaningen står nya sportchefen Daniel Stolt inför.

Initialt värvades Daniel för att sätta ihop en slagkraftig trupp inför kommande års allsvenska säsong. Daniel, som har huserat i Hockeyettan under många år, har självfallet stenkoll på spelare som håller den nivån. En skicklig sportchef som Stolt har även bra koll på spelare som lirar i närliggande nivåer, alltså både ligan under och ligan över. Den tid som krävs för att kunna ha stenkoll på marknaden man huserar i är stor, vilket kommer innebära att han snabbt måste sätta sig in i den nya marknaden för att kunna hitta perfekta pusselbitar till det nya lagbygget.

Man ska veta att det är extra tufft som nykomling på en nivå man aldrig tidigare spelat på. I vilken utsträckning kommer publiken och sponsorerna att sluta upp bakom klubben? I första rundan sluter förmodligen staden upp bra, men hur ser det exempelvis ut i november efter kanske fem raka förluster? Vilken budget har man att förhålla sig till? Vilka spelare ska behållas och vilka måste ersättas med bättre spelare?

 VAR SKA DE HITTA FYNDEN?

Jag pratade med en tränare för en nykomling i SHL för ett par år sedan. Han nämnde att deras spelarbudget låg på 18 miljoner kronor. ”Wow, vad mycket”, minns jag att jag tänkte. Men när han sedan sa att snittspelarbudgeten i SHL låg på 38 miljoner kronor insåg jag att man kanske inte kommer särskilt långt med 18 miljoner ändå.

Man kan med andra ord inte gå in i alltför många dragkamper om spelare med mer etablerade SHL-klubbar. Där kommer man allt som oftast bli rejält överkörd. I slutändan skiljer det ändå nästan en miljon, per spelare alltså. Smak på’t; nästan en miljon kronor per spelare. Man får med andra ord, till stora delar, försöka fynda från Hockeyallsvenskan och andra ligor runt om i världen.

Men nu ska man förstås inte tänka på det, utan alla med sympatier för Oskarshamn ska få njuta först. Det är man väl värda efter en enastående säsong som slutade med både en allsvensk guldmedalj och en SHL-plats.

Idag 19:00
Kristianstad IK - Västerås IK
1 3.00
X 4.20
2 2.00
Idag 19:00
HC Vita Hästen - Modo Hockey
1 4.20
X 5.10
2 1.59
Idag 19:00
Almtuna IS - Timrå IK
1 4.85
X 4.45
2 1.59
Idag 19:00
BIK Karlskoga - Södertälje SK
1 2.10
X 4.45
2 2.70
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Karlskrona HK
1 2.20
X 4.05
2 2.75
Torsdag 19:00
Brynäs IF - Skellefteå AIK
1 2.25
X 4.35
2 2.75
Torsdag 19:00
Leksands IF - Växjö Lakers HC
1 2.70
X 4.40
2 2.35
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten