Sök
Uffe Bodin
BODIN: NHL-klubbarna där Grönborg har chansen att bli coach

Om ganska precis en månad inleder Rikard Grönborg sitt sista kapitel som förbundskapten för Tre Kronor. Men även om VM i Slovakien blir en spännande resa är det som väntar Grönborg efter turneringen på sitt sätt ännu mer intressant. Speciellt nu när det faktiskt finns en hel del öppningar i NHL.

Alpo Suhonen, Ivan Hlinka och ingen mer efter det.
En tredjedel av spelarna i NHL är européer numera. Bland ligans coacher är samma siffra noll. Och har så varit början av 2000-talet när finländaren Suhonen tog över Chicago Blackhawks under en kort period följt av tjecken Hlinkas en och en halv säsong i Pittsburgh Penguins.

Man skulle kanske tro att tiden är mogen för någon NHL-klubb att sticka huvudet utanför den trånga boxen och testa en europeisk huvudtränare igen. Men tröskeln är bevisligen väldigt hög och det är det som står i vägen för att Rikard Grönborg skulle få chansen att leda ett NHL-lag som första svensk i ligans historia.

Efter två raka VM-guld har den svenske förbundskaptenen givetvis blivit ett gångbart namn i Nordamerika. Han har intervjuats av klubbar tidigare och var, enligt uppgift, intressant för New York Rangers innan de valde att satsa på collegecoachen David Quinn som Alain Vigneaults ersättare inför den här säsongen. Men som han själv konstaterade i en intervju med kollega Ronnie Rönnkvist i september i fjol ”NHL är väldigt konservativt när det gäller att anställa coacher”.

Efter att NHL:s grundserie tog slut i helgen har det uppstått en hel del lediga, vilket rimligen borde öka Grönborgs chanser att få sin efterlängtade chans i ligan. I nuläget finns det åtta potentiella öppningar i ligan, men en närmare titt på dessa avslöjar att det antagligen är betydligt färre än så.

Låt oss gå igenom dem:

Anaheim Ducks

Till slut sparkade general manager Bob Murray sin gamle kompis Randy Carlyle och tog själv plats i båset. Det var ”too little, too late” för ett Ducks som föll sönder och samman under Carlyles till synes ostrukturerade och omoderna ledarskap. Murray kommer inte att bli kvar i båset nästa säsong. Det mesta pekar i stället på att man befordrar Dallas Eakins från farmarlaget San Diego Gulls i AHL till ny coach. Eakins fick en liten NHL-chans av Edmonton Oilers för ett par år sedan, men lyckades inte vinna lagledningens förtroende och fick sparken efter en och en halv säsong. I San Diego har han gjort ett bra jobb de fyra senaste säsongerna och tycks vara redo för en ny chans. Så tyvärr blir det nog inte någon Grönborg i båset för Lindholm, Rakell, Silfverberg och kompani.

Buffalo Sabres

Efter två säsonger som huvudtränare fick Phil Housley sparken i går. Det innebär att Buffalo Sabres innan nästa säsong startar kommer att ha anställt sin femte coach inom loppet av sex år. Ingen fjäder i hatten på den organisationen direkt. Hur general managern Jason Botterill kommer att resonera här är svårt att sia om. Antingen är han feg, tar ett ”säkert” beslut och anställer någon gammal uv med en hel del erfarenhet, eller så tar han en risk och satsar på ett mer oprövat kort i hopp om att verkligen få till en kulturförändring i en klubb som har svajat rejält på senare år. Ska Grönborg in här är det senare är ett måste.
Uppdatering: Nu har Sabres länkats samman med Todd McLellan. 


Dave Tippett. Foto: All Over Press

Edmonton Oilers

Oilers behöver i första hand hitta en ny general manager innan man kan börja fundera över en ersättare till Ken Hitchcock. Efter två riktiga dassiga säsonger som inte alls mött förväntningarna har klubben en rejäl utmaning framför sig att hitta rätt. Min magkänsla säger att de kommer att gå efter någon väldigt rutinerad tränare som ger dem trygghet, i brist på bättre ord. Dave Tippett är ett namn som dykt upp på sistone. Veterancoachen har jobbat som konsult för den nya NHL-klubben i Seattle, men uppges vara sugen på att ta ett nytt coachjobb i ligan efter att ha stått utan tränarjobb sedan han fick sparken av Arizona Coyotes 2017. Oilers känns inte som en klubb som är tillräckligt progressiv för att våga ge Rikard Grönborg en chans.

Florida Panthers

Efter två missade slutspel fick Bob Boughner lämna klubben under gårdagen. Han förväntas bli ersatt av självaste Joel Quenneville inom kort. Quenneville, trefaldig Stanley Cup-mästare med Chicago Blackhawks, har gått arbetslös sedan i november och hade antagligen kunnat vraka och välja mellan olika uppdrag. Att han av allt att döma hamnar i Florida är därför en smula överraskande med tanke på hur uselt klubben har presterat under sin NHL-existens. Samtidigt finns det ett bra fundament att bygga vidare på med spelare som Aleksander Barkov, Jonathan Huberdeau och Vincent Trochek. Plus att det här är en anställning som rimligtvis ökar Panthers chanser att värva Artemij Panarin när han blir unrestricted free agent i sommar.
Uppdatering: Senare under dagen bekräftades Quenneville som ny coach.

Los Angeles Kings

Willie Desjardins fick aldrig fason på ett åldrande Kings och fick som väntat inget nytt förtroende. General managern Rob Blake har egentligen större problem än att hitta rätt coach för sin klubb. Han sitter på en hel del jobbiga kontrakt som står i vägen för den generationsväxling Kings skulle behöva göra. Med det sagt måste en ny coach in och alla tecken pekar på att det skulle vara Todd McLellan. Han fick visserligen inte Edmonton Oilers att lyfta under de två senaste åren, men är en coach som har en hel del förtroendekapital efter sina fina år med San José Sharks – där han för övrigt coachade Blake under hans sista NHL-säsong 2009/10.
Uppdatering: Blake säger till The Athletic att han vill ha en coach med erfarenhet av att coacha i NHL.

Ottawa Senators

På knappt två år har Ottawa Senators gått från en ramträff från Stanley Cup-final till sämst i NHL. Nyckelspelare efter nyckelspelare har lämnat klubben och ägaren Eugene Melnyk har lyckats vända en hel fanbase emot sig. Det är en tragisk utveckling som gör att Senators knappast är ett attraktivt alternativ för många av de mer namnkunniga coacherna på marknaden. För vem vill kliva in i det kaos som just nu råder kring klubben? Ska man se det positiva är det att Ottawa Senators har en av NHL:s bästa talangpooler. Det bådar för en ljus framtid. Här behöver man ha in en stark kommunikatör och pedagog. I min värld skulle Grönborg passa bra för den rollen, men det är samtidigt en tuff utmaning och ge sig i kast med. Ottawa Senators har många hockeymässigt sett tuffa år framför sig.

Philadelphia Flyers

Efter att Dave Hakstol fått sparken klev Scott Gordon in i båset för Flyers. Det gav laget ett lyft, men räckte inte hela vägen till slutspel. Nu ska general managern Chuck Fletcher utvärdera Gordon, vilket tyder på att han har en chans att få förlängt kontrakt. Innan vi vet säkert vad Fletcher beslutar är det svårt att sia om framtiden här. Många tycks vara förvånade över att Flyers inte gått hårdare efter Joel Quenneville.


Craig Berube. Foto: Kevin Hoffman-USA TODAY Sports

St. Louis Blues

Nej, här blir det ingen förändring. Craig Berube tog ”temporärt” över efter Mike Yeo och lyfte laget från bottenträsket till en slutspelsplats. Det vore en smärre skandal om general managern Doug Armstrong inte gav Berube jobbet permanent.

SUMMERING

Av de åtta öppningarna som finns i NHL just nu är det egentligen bara två där jag baserat på surret i ligan kan se att Rikard Grönborg ha en chans på just nu. Det är Buffalo Sabres och Ottawa Senators. Övriga sex är antingen vikta för andra coacher eller så känns det bara osannolikt att klubbarna i fråga skulle ha ”modet” att anställa en svensk coach. Givetvis kan det uppstå fler luckor i klubbarna efter Stanley Cup-slutspelet då det finns en och annan som sitter osäkert beroende på hur lagen presterar de närmaste veckorna och månaderna. Men oddsen för att Rikard Grönborg är NHL-coach nästa säsong är inte så bra som man skulle önska att de var. Tyvärr. För visst skulle det vara häftigt att se en svensk head coach i NHL?

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten