Uffe Bodin
BODIN: Ett historiskt starkt genombrott
ANNONS

I natt nådde han 40 assist och snart kommer han att nå 60 poäng. Alla andra svenskar får ursäkta, men Erik Gustafsson är säsongens största överraskning i NHL.

Det händer titt som tätt att det kommer genombrott som slår ned som en blixt från klar himmel. Spelare som överträffar eller till och med krossar förväntningarna på ett närmast sinnessjukt sätt.

Erik Gustafsson i Chicago Blackhawks är ett synnerligen bra exempel på det.

I en rätt brokig karriär borta i Nordamerika har han tagit sig till NHL, blivit nedpetad till AHL en och en halv säsong innan han tog sig tillbaka i fjol. Då gjorde han en riktigt fin säsongsavslutning som bådade gott inför framtiden.

Men inte SÅ HÄR gott.

I natt registrerade Erik Gustafsson sin 40:e assist för säsongen i Blackhawks övertidsförlust mot Winnipeg Jets. För att förstå hur bra det är ska jag nedan namnge övriga svenska backar som har nått den noteringen i NHL:
* Erik Karlsson
* Börje Salming
* Nicklas Lidström
* John Klingberg
* Victor Hedman
* Stefan Persson
* Fredrik Olausson
* Niklas Kronwall
* Tobias Enström
* Calle Johansson
* Tomas Jonsson

Inget dåligt sällskap för en kille som åkte över till Nordamerika som 23-åring – och då inte till klubben som draftade honom. Nej, för Edmonton Oilers valde att försaka sina möjligheter att sajna Gustafsson efter att ha valt honom som 93:e spelare i fjärde rundan 2012. På något vis är det ett beslut som är symptomatiskt med hela Oilers väsen just nu.

Gustafsson blev i stället Chicago Blackhawks vinstlott. Efter att ha utvecklats undan för undan i Nordamerika sedan flytten från Frölunda har den offensivt begåvade backen bidragit till att ge Blackhawks en andra andning. För det som såg ut att bli något av en katastrofsäsong för den forna storklubben har ändå gaskat upp sig under Jeremy Collitons ledning. Och även om det inte kommer att bli slutspel den här säsongen och lönetaksproblematiken fortfarande är ett problem känns det som att Blackhawks är på rätt väg igen.

Erik Gustafsson är en av anledningarna till det.

Totalt blev det tre assist mot Winnipeg och därmed är han uppe i 59 poäng. Inom kort lär han når 60 poängsvallen – som den blott nionde svenska NHL-backen genom tiderna.

Det är häpnadsväckande.

Nu är förhoppningen stor att vi ska kunna få se honom på lite närmare håll i VM nästa månad.

*****

Apropå Chicago Blackhawks är det värt att notera att Dylan Strome blivit en hit sedan han kom till klubben från Arizona Coyotes. Centern, som valdes trea efter Connor McDavid och Jack Eichel i draften 2015, hade enorm press på sig att bli en toppspelare för Arizona.

Jag vet inte om det var den pressen som gjorde att det låste sig, men efter trejden till Chicago 26 november har han gjort 48 poäng på 55 matcher.

Att spela i skuggan av Jonathan Toews har bevisligen sina fördelar.

Stromes underliggande statistik indikerar att han har överpresterat en aning. Men han är samtidigt bara 22 år och har utrymme för att växa ytterligare som spelare under Jeremy Collitons ledning.

Känslan är att Blackhawks kan ha gjort en homerun i att värva Strome och Brendan Perlini från Coyotes i utbyte för skadedrabbade Nick Schmaltz.

*****

Sist men inte minst angående Blackhawks är det bara att lyfta på hatten för Adam Boqvist. Backtalangen från Hedemora har skjutit sex mål på fyra matcher för London Knights i OHL-slutspelet.

Jag har en utopi till dröm att vi ska kunna få se honom i SHL nästa säsong. Det vore så läckert. Tyvärr tror jag att Chicago väljer att placera honom i AHL och farmarlaget Rockford Icehogs tills han anses mogen att ta klivet upp i ”The Show”.

Eftersom han fortfarande var Brynäs spelare när Chicago draftade honom förra sommaren kan han spela i AHL som junior nästa säsong. Spelare draftade från juniorligorna i CHL kan vanligtvis inte göra det så länge de är seniorer.

Det talar tråkigt nog emot en hemkomst under säsongen 2019/20.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL