INSPIRERAD. Efter en tung säsong, som bland annat innefattade ett armbrott, är Sabina Küller spelsugen inför VM.
SDHL 1

Från armbrott till VM-spel: ”Någon gång måste det vända”

ANNONS

Hon bröt armen under säsongen och åkte ut ur kvartsfinalspelet mot blivande mästarna Luleå med buller och bång. Nu ska AIK:s Sabina Küller försöka få en positiv avslutning på en säsongen med VM-spel i Finland.
– Det är väldigt kul att bli uttagen och det är en bekräftelse på att jag inte gjort bort mig helt och hållet, säger Sabina Küller till hockeysverige.se inför sitt fjärde VM.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
I dag genrepar Damkronorna inför VM med match mot Japan. Ett VM som känns som väldigt spännande med tanke på att landslaget har en ny förbundskapten i Ylva Martinsen som tagit över efter Leif Boork.

Martinsen har valt att satsa på flera unga nya spelare, men även behållit en stark stomme från tidigare VM- och OS-turneringar. En av dessa är ”doldisen” Sabina Küller.

På sin meritlista har 24-åringen redan tre VM- och en OS-turnering. Lägg där till att hon blev svensk mästare med AIK 2013. Men det är inte i Solna hon är uppväxt även om hon spelat i AIK under nästan hela sitt liv.
– Det var under några år vi hade ett damlag som körde på hemma i Norrtälje där jag växte upp. Jag var lite för ung för att spela där så jag spelade med killar och gjorde det fram till det jag kom hit till AIK då jag var nio år, berättar Sabina Küller då hockeysverige.se träffar henne på Ritorp dagarna innan avresan till VM i Finland.

Samtidigt rullar även en bil in på idrottsplatsområdet där landslagskompisen Lisa Johansson sticker ur huvudet och skriker till Küller ”vilken stjärna du är”. Hon skrattar innan hon fortsätter:
– Jag pendlade hit första sju åren. Mina föräldrar körde mig, men vi var tre tjejer med från Norrtälje då. Som tur var kunde dom turas om att skjutsa. Det var ändå mycket planering med mat, ”mellis” och allt sådant. Man kan väl säga att vi hade schyssta föräldrar.

HAR ROSLAGEN I SITT HJÄRTA

Innan vi går vidare med att prata hockey kommer vi in på tjusningen med Roslagen och det är en del av Sverige som ligger henne varmt om hjärtat.
– Jag älskar Norrtälje och Roslagen. Det är så jäkla härligt och fint med bland annat gamla torget inne i stan. Dom flesta butikerna finns där i stan om jag vill shoppa. Sedan ligger landet och Skärgården tio minuter därifrån. Det känns som Roslagen verkligen har allting.

Hinner du utnyttja Norrtälje skärgård något?
– Först och främst älskar jag skogen. Sedan har vi många vänner som har båt om vi skulle vilja åka ut på havet. Det är även många av mina vänner som har landställen där ute så jag utnyttjar verkligen Skärgården.
– Sedan köpte mina föräldrar hus i Spanien för två år sedan. Det blir att jag åker dit en del också, men ingenting kommer kunna mäta sig mot Norrtälje, säger 24-åringen medan pendeltågen vid Solna station rusar förbi 100 meter ifrån oss samtidigt som det slamrar från bygget av simhallen på Ulriksdals IP som Ritorp egentligen heter.


Foto: Bildbyrån/Dennis Ylikangas

INBITEN GNAGARE

Sedan Sabina Küller valde att spela för AIK har hon varit klubben trogen – och gjort 250 matcher i Riksserien och SDHL. Det hörs på henne att det är en klubb som hon stortrivs i.
– I grund och botten har jag alltid varit AIK:are, farsan är en inbiten gnagare. Sedan har damverksamheten funnits här väldigt länge. Det är också därför jag har kunnat vara här hela tiden. Dessutom hade vi ett riktigt bra juniorlag här som var med och vann Stålbucklan under flera år.

Har det aldrig lockat att testa på något annat?
– Nej… Klart att jag tänkt ”Skulle jag utvecklas mer om jag tig mig någon annanstans?” Samtidigt ser jag hela tiden små förändringar i klubben som gör att jag utvecklas.
– Just nu då vi fått in ny tränare (Jared Cipparone), nästan helt ny ledarstab nytt omklädningsrum och så vidare. Då känns det som AIK gör en nysatsning.

När du ser Luleå och Linköpings satsningar, lockar det inte att hoppa på det tåget?
– Jo, men det är nästan att gå över gränsen för att utvecklas. Någonstans måste man såklart tänka på sig själv. Det gör man genom att gå till storklubbar med lite mer pengar.
– Samtidigt skulle min speltid minska otroligt mycket. Utvecklingen på själva träningarna skulle absolut vara bättre, men det är själva matchningen jag vill ha. I AIK spelar jag powerplay, boxplay och i första eller andra linan. Skulle jag flytta till Luleå blev det antagligen tredjelinan och eventuellt spel i boxplay. Luleå har så pass många vassa spelare så det absolut inte skulle bli powerplay för mig.
– Det är sådant jag måste tänka på om jag är landslagsaktuell. Är det för många spelare som är ”elit” i ett lag så får man mindre speltid.


Foto: Bildbyrån/Tobias Sterner

”FÅR SJUKT MYCKET FÖRMÅNER”

Givetvis har ekonomin även en viktig roll i val av klubb, men Küller ser ändå just speltid och klubbkänsla som nummer ett.
– Klart att det här med pengar alltid kommer att vara en fråga. I alla fall så länge jag kommer att spela hockey. Just nu jobbar jag på Järfälla Kök som är av våra största sponsorer. Jag får sjukt mycket förmåner där och jag tycker att det är kul att komma till jobbet varje dag.

Sabina Küller är kapten i AIK, men har haft en säsong där en skada ställt till det en del för henne.
– Säsongen började lite sådär. Jag har pratat med ganska många som var med på OS och det kändes som en urladdning att vara med där. Det var svårt att komma in i det igen och väldigt tungt mentalt.
– Jag bröt armen i december och spelade igen match först sju veckor senare. Om jag lägger det här med skadan åt sidan så tycker jag ändå att det varit en helt okej säsong.

Blev säsongen splittrad tack vare skadan?
– Sju veckor är en lång tid, men som tur var så hade jag juluppehållet. Det gjorde att jag bara var borta åtta matcher.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”TACKSAM ÖVER ATT DET VAR ARMEN JAG BRÖT”

Det blev det sex mål och totalt elva poäng på 26 matcher för AIK-forwarden, vilket hon ser själv som en liten besvikelse.
– Klart att jag ser det så. Jag ser det lagmässigt, att gör alla i laget fler poäng så vinner vi fler matcher. Det är just sådant som jag känner inte riktigt har klaffat den här säsongen.
– Sedan är jag tacksam över att det var armen jag bröt för då kunde jag ändå hålla igång med skridskoåkningen, vilket jag tycker har utvecklats tack vare att jag varit skadad. Det var det positiva i det hela.
– Varje säsong… Jag är en person som aldrig är nöjd och kommer alltid vela utvecklas mycket, mycket mer.

Nu är hon på plats i Finland för att inleda sin fjärde turnering, en turnering hon har stora förväntningar på.
– Det är väldigt kul att bli uttagen och det är en bekräftelse på att jag inte gjort bort mig helt och hållet, säger Sabina Küller med ett leende och fortsätter:
– Det ska bli väldigt spännande med Ylva som tränare…

Du har haft Ylva Martinsen som tränare i AIK och nu då i Damkronorna, är det stor kontrast jämfört med tidigare ledarskap i landslaget?
– Så är det absolut. Jag har tagit Leffe (Boork) för vad han är, så är det, men det får man göra med alla tränare.
– Nu var han huvudtränare och körde stenhårt på hans sätt, vilket en tränare måste göra. Annars gör du inte som tränare något du tror på. Man ska ge honom det, men sedan var det kanske inte rätt för oss.
– Jag har alltid gillat det här med raka rör. ”Du behöver jobba och utvecklas på dom här områdena. Det här är varför du inte får spela på den här positionen”. Leffe säger jämt rakt ut vad han tycker och tänker. Det har jag uppskattat väldigt mycket.

Upplever du att Ylva Martinsen också är rak i sin kommunikation?
– Ja, det är hon. Det är något jag också tycker att hon ska ta med sig. Ylva är inte den som vacklar på grejer och sjukt noggrann i det hon gör. Det är bara hockey när det är hockey. Hon är extrem i det där. Det är en trygghet att veta att hon inte kommer lämna någonting åt slumpen.
– Det ska bli väldigt intressant och jag tycker agerandet i själva matchningen varit bra från Ylvas sida. Jag hoppas hon fortsätter så.

Kan du utveckla det?
– I kritiska lägena spelar hon dom som är heta. Hon har en tro i människor som hon vet vad dom går för. Jag tycker att hon spelar rätt spelare i rätt lägen. Jag hoppas hon fortsätter lita på det även då det kommer till dom här kritiska lägena i matcherna.

Är du en av dom som ska ta lite extra ansvar med tanke på att det är väldigt många VM-debutanter i truppen?
– Jag har rutin och på något sätt vet jag vad som krävs på den här nivån. Jag kommer absolut försöka ta ansvaret i mitt spel och försöka visa vägen genom det.

Har du inte en viktig roll i omklädningsrummet också?
– Jag är ingen som låter saker falla till slumpen. Känner jag att jag har någonting på hjärtat så måste jag säga det, så jag tar för mig där också.
– Nu har jag ingen bokstav i landslaget, men jag ser mig ändå som en ledande spelare. Jag tycker att det är viktigt att fler än jag känner så för vi är flera som har många landskamper sedan tidigare. Jag hoppas och tror att fler ansvaret istället för att putta över det till kaptenerna för det är allas ansvar.

Hur långt kan ni räcka i VM?
– Jag hade inte hållit på med hockey om jag inte velat vinna allt, så är det. Man är en jäkla vinnarskalle (skratt).
– Man tänker alltid på prestation och det tar dig dit den tar dig. Viljan… Klart att vi vill ta oss till kvart och semi. Sedan får vi se var vi tar oss därifrån, men jag tycker inget är omöjligt. Ser vi till våra odds och vad vi presterat tidigare så känner jag att någon gång måste det vända. Varför skulle inte det vända nu, avslutar VM-forwarden med leende som visar att hon åkt till VM med stora förhoppningar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 07 december
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Växjö - Färjestad SHL
19:00 Modo - Timrå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Oskarshamn - Örebro SHL
19:00 HV 71 - Luleå SHL
19:00 Malmö - Linköping SHL
fredag 08 december
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Detroit Red Wings - San Jose Sharks NHL
01:00 Boston Bruins - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Los Angeles Kings NHL
01:30 New York Islanders - Columbus Blue Jackets NHL
02:00 Washington Capitals - Dallas Stars NHL
02:00 Nashville Predators - Tampa Bay Lightning NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Anaheim Ducks NHL
03:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
03:00 Calgary Flames - Carolina Hurricanes NHL
03:00 Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Minnesota Wild NHL
04:30 Seattle Kraken - New Jersey Devils NHL
17:30 KooKoo - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 JYP - HPK Liiga
17:30 Ilves - Tappara Liiga
17:30 Helsingfors IFK - KalPa Liiga
17:30 Ässät - Kärpät Liiga
17:30 Jukurit - SaiPa Liiga
18:00 Leksand - HV 71 SDHL
18:00 Brynäs - Frölunda SDHL
19:00 Östersund - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Brynäs Hockeyallsvenskan
lördag 09 december
01:00 Florida Panthers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 13 december
01:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
01:00 New York Rangers - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes NHL
01:30 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
02:00 Nashville Predators - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Tampa Bay Lightning NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Ässät - JYP Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Vaasan Sport Liiga
19:00 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Västerås Hockeyallsvenskan
torsdag 14 december
01:00 Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins NHL
01:30 New York Islanders - Anaheim Ducks NHL
01:30 New Jersey Devils - Boston Bruins NHL
04:00 Colorado Avalanche - Buffalo Sabres NHL
04:30 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
18:00 Tjeckien - Finland Swiss Ice Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Swiss Ice Hockey Games
fredag 15 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Calgary Flames NHL
02:00 St Louis Blues - Ottawa Senators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Tampa Bay Lightning NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:00 Seattle Kraken - Chicago Blackhawks NHL
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Lukko - JYP Liiga
17:30 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 SaiPa - HPK Liiga
17:30 Ässät - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Tappara Liiga
17:30 Ilves - Vaasan Sport Liiga
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Södertälje Hockeyallsvenskan