Timrå IK
SKOGLUND: En olyckshändelse och ingenting annat

Under gårdagens match mellan Oskarshamn och Timrå inträffade en obehaglig incident där skuldfrågan debatterats på Twitter under dagen. Henrik Skoglund har vevat reprisbilder fram och tillbaka och reder nedan ut situationen.

Vi serverades rejält otäcka bilder från Oskarshamn igår när Timrås Johannes Salmonsson fick Isak Pantzares knä i skallen och blev liggande för att senare bäras ut på bår. Jag liksom många andra reagerade dessutom på varför i hela friden de Timrå-ledare som hjälpte Salomonsson på isen hela tiden försökte ställa honom upp? Det kändes verkligen inte rätt att göra så.

Men något mer om det ska jag inte orda här.

Min första spontana reaktion efter smällen var att den skedde efter en rad olyckliga omständigheter. Det vill säga, ingens fel direkt på så vis. Under dagen har jag dock sett en del som på Twitter menat att tacklingen från Pantzare var respektlös och jag har under dagen ”roat” mig med att veva en filmsekvens fram och tillbaka för att se om jag skulle ändra uppfattning.

Men, jag ändrar inte uppfattning från min ursprungliga tolkning av detta. Det ska noga betonas att det är just en tolkning av skeendet jag gör. jag slår alltså inte fast någonting. Det kan vara viktigt för er att känna till innan jag via bilder kommer visa hur jag uppfattar det hela.

Till att börja med så kan ni ta en titt på klippet i denna tweet. Det är en avfilmning av en repris från händelsen.

På denna bild har Salmonsson precis lagt beslag på pucken vid blålinjen och längst till höger ser vi Pantzare komma in i bild. Hans uppgift är att freda sitt lag från målchanser och i det här skedet ska han sätta press på puckföraren, antingen genom en tackling eller bara genom att markera närvaro. Det är hans jobb att göra det.

Det kanske inte framgår direkt från bilden. Men rullar man videoklippet så märker man att här har Pantzare precis bestämt sig för att han ska tackla Johannes Salmonsson. I samma ögonblick tappar Timrå-spelaren skäret.

Här är vi inne i sekvensen där en del tolkar det som att Pantzare byter åkriktning. Jag tolkar det mer som att han blir tveksam för en hundradel. Ni ser att pucken är på väg bort från situationen och jag tror att han rent reflexmässigt blir tveksam: ”Följa puck?” eller ”Fullfölja tacklingen?”. Om vi bortser från det faktum att Salmonsson nu är i kraftig obalans (minst sagt), så är han tacklingsbar då han bara någon halvsekund tidigare haft pucken i sin ägo.

Frågan jag ställer mig är: Har Pantzare ens uppfattat i detta läge vad som är på väg att ske? Vi ska tänka på att den avfilmade videosekvensen i tweeten ovan visar en repris i slowmotion. Från det att Salmonsson har lagt beslag på pucken och Pantzare bestämt sig för att rusa mot honom så har det inte passerat mer än tre sekunder i det avfilmade klippet, förmodligen i trakerna av 2,5 sekunder. Hur många sekunder har det passerat i verkligheten? 1,2, 1,5? Jag vet inte.

Mellan bilden ovan och denna så tolkar jag det som att Pantzare har insett att detta håller på att gå fullständigt åt helvete. Det är inte ens säkert att han hunnit tänka tanken, reflexer och aningar når ju oss människor oftast innan vi hinner tänka tanken.

Pantzare kryper ihop och sätter upp armarna. Detta gör han av två anledningar tror jag.

1. Instinktivt så känner han att detta bör avbrytas, men han hinner inte klura ut hur i hela friden det ska gå till och som jag skriver ovan så är det inte helt säkert att tanken på vad som håller på att hända hunnit formuleras i hans huvud ännu. Farten är hög och han ska ta ett beslut på någon hundradel. Men han kryper ihop i ett försök att bromsa farten och tyvärr blir då effekten att hans knä blir utstickande och därmed leder till att träffa Timrå-spelaren i ansiktet.

2. Armarna kommer upp för att han inser att han kommer träffa en låg Salmonsson och detta riskerar att sätta även Pantzare i en jobbig och ohälsosam situation. Vill det sig illa så blir Salmonsson en ”snubbeltråd” som skickar Pantzare handlöst in i sargen.

Som sagt så är detta min tolkning av det hela. Domarna på isen verkar ha gjort samma bedömning då det inte blev någon utvisning av det hela och ärendet har heller inte gått vidare.

Johannes Salmonsson klarade sig bättre än vad bilderna visade. Som tur är och det gör mig riktigt glad att han är på benen igen. Dock ådrog han sig en hjärnskakning och får vila ett tag. I en intervju med Sportbladet berättar han om att han inte riktigt förstår varför Pantzare gjorde som han gjorde.
— Jag vill inte tro att han gjorde det med flit men pucken ligger så att han kan ta den. Men han spetsar sitt knä och sätter den i huvudet på mig, jag förstår det inte. Det var väldigt märkligt och kanske lite oansvarigt av honom att göra så.

Salmonsson berättar också att Isak Pantzare hört av sig och bett om ursäkt.

Trots mina argument ovan för att jag anser att detta är en ren olyckshändelse, så förstår jag Salmonssons ord ovan, samt att jag förstår de som menar på att det här kanske inte var en klockren tackling. Det tycker inte jag heller att det är, men jag vill nog fortfarande hävda att det är en ren olyckshändelse.

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Latvia U20 - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten