Sök
SHL
KARLSSON: David Rautio och hans 38, 35 eller 30 nollor

Häromdagen stod det klart att David Rautio lämnar Brynäs och kanske också svensk hockey. Han gör det i så fall som en av SHL:s bättre målvakter under 10-talet, om vi ser det över tid. Men en sak med honom har fascinerat mig det senaste dygnet… Hur många nollor har han egentligen hållit?

Igår skrev jag en tweet, när Brynäs bekräftade att David Rautio lämnar klubben efter tre säsonger. Jag skrev att jag hoppades på att vi skulle få se honom i SHL igen, eftersom han var nära att kunna hota Fredrik Norrenas rekord på 40 nollor. Det sades nämligen att David Rautio passerade Stefan Liv tidigare under säsongen, och klev upp på 34 nollor. Med den noteringen tangerade han Andreas Hadelöv på andraplats. Och efter det har han hållit nollan en gång till och borde således stå på 35. Det skulle vara kul om Rautio, som fått ta emot ganska mycket skit genom åren, skulle täppa till truten på de värsta kritikerna och ta ett sådant rekord. Ett rekord som nog skulle kunna stå sig väldigt länge eftersom spelare sällan är kvar, och riktigt bra, i SHL över tid numera.

Men jag insåg när jag skrivit tweeten att jag inte visste var källan egentligen var. Jag hittade en artikel från Sportbladet från oktober, då David Rautio var sekunder från att hålla nollan och gå förbi Stefan Liv, upp på 34 nollor. De angav Swehockey, alltså det svenska ishockeyförbundet som källa. Jag gick in där för att se hur det stod till, och fick en chockartad upptäckt. Där stod det nämligen att David Rautio hållit hela 38 nollor (!!!!) och var klar tvåa genom alla tider. Han hade fått tre nollor extra, mot vad som sades. Och nej, slutspelsnollor är inte medräknade. Räknar vi in även dem är nämligen Stefan Liv etta.

Skärmklipp.

38 nollor stämmer helt enkelt inte. Det kan vi konstatera enkelt eftersom Rautio hållit två nollor i år och inte fem. För det var nämligen fem nollor han stod noterad för om vi kollar säsong för säsong. Däremot har han varit med om fem nollor med Brynäs den här säsongen. Han har stått för två av dem själv och suttit på bänken när Tomi Karhunen hållit två nollor och Joacim Eriksson en. Men av någon anledning har Rautio fått även dem.

Det här var ett syndrom han inte var ensam om. Det tycks nämligen vara en bugg i förbundets historiska databas, som sträcker sig fyra år tillbaka i tiden. Exempelvis fick både Viktor Andrén och Viktor Fasth sju nollor enligt den statistiken förra säsongen, fast Växjö bara höll sju nollor totalt. Andrén har faktiskt fått totalt 17 (!!!) nollor trots sin korta tid i SHL,  när han i själva verket bara hållit fem. Han är, enligt svenska hockeyförbundets databas, på samma nivå som målvaktsikoner som Mikael Tellqvist och Petter Rönnqvist. All respekt för Viktor Andrén, som vi ju vet är en klassmålvakt, men där uppe är han inte riktigt än.

Skärmklipp

De senaste åren har det alltså blivit totalfel, just vad gäller nollor. Den övriga statistiken verkar stämma, vad jag och kollega Robert Pettersson kunde se. Det är bara nollorna det blivit totalfel på.

Om vi återvänder till David Rautio har han de senaste åren fått åtta nollor som han nog inte har hållit. Även i svenska hockeyförbundets databas skiljer sig nämligen siffrorna åt. I den vanliga databasen har han de senaste fyra åren hållit 2, 2, 5 och 2 nollor. Fyra siffror som också stämmer överens med shl.se. I förbundets historiska databas har han dock hållit 4, 4, 6 och 5. Det vill säga åtta nollor fler. Räknar vi på SHL.se har David Rautio hållit 30 nollor i SHL-karriären, fördelat över  nio säsonger. 1, 4, 3, 4, 7, 2, 2, 5, 2 = 30. Således stämmer det överens med förbundets ”normala” databas. Enligt de siffror jag kan få fram är det också 30 som stämmer och inte 38. Eller 35, för den delen.

Med sina 30 nollor (om man nu kan lita på att det stämmer) är Rautio dock också riktigt högt upp. Faktum är att även legendaren Johan Holmqvist, enligt de siffror jag fått fram, fått med sig två nollor för mycket och snarare står på 30 än 32. Han och Rautio borde således dela sjätteplatsen.

Skärmklipp

 

Att ett svenskt ishockeyförbund har en så svag hantering av statistik är inget annat än skandalöst. Det är inte hela världen, men historieskrivningen är viktig. Medan NHL kan få rätt på statistik från säsongen 1918/1919 kan det svenska förbundet inte ens få rätt från säsongen 2018/2019. Och då är vi fortfarande inne i den säsongen! Det är absurt.

David Rautio har haft en fenomenal karriär i SHL och är en av de som hållit flest nollor någonsin, så det här är på intet sätt ett försök att rasera honom på något sätt. Utan han råkade bara falla offer för en brutal felskrivning från det svenska förbundet. Kolla på listan där uppe! Enligt den är Rautio bara två nollor ifrån Fredrik Norrena! Tänk om han håller två SHL-nollor till (eller sitter på bänken när någon annan gör det) och han går ikapp och sen förbi Norrena. Då har han ett rekord han egentligen inte har. Även Johan Gustafsson skulle kunna bli en spelare som får rekordet felaktigt, då han har hållit 18 nollor och inte 29 som det står där. enligt SHL.se. Markus Svensson har fått fyra nollor för mycket, då han har 24 och inte 28. Joel Lassinantti lika så, som har 23 och inte 27. Ge det ett par säsonger till så är den där trion i samma läge som David Rautio är nu.

Jag var i kontakt med det svenska ishockeyförbundet igår, och de var hjälpsamma i att försöka se vad som gick fel. När jag sedan presenterade lösningen som jag (med extremt god hjälp av Robert Pettersson) kommit fram till fick jag dock inget svar, så vi får väl se om de tänker göra något åt det här.

Det är som sagt inte hela världen, men rekord och historiska händelser ska man vara rädda om. Vi har alltid varit dåliga på det här i Sverige, men de siffrorna som står på vårt eget förbunds sida är ju helt sanslösa. Det var värre än jag trodde, och jag hoppas de tar tag i saken och löser det. Det som är nu är inte schysst vare sig mot spelarna (även om de får ”dopade” siffror), supportrar, agenter eller klubbar.

Till David Rautio, om du läser: Jag hoppas fortfarande du stannar i SHL och att du håller elva nollor till. Då är du den rättmätiga rekordinnehavaren och jag lovar dyrt och heligt att jag inte skulle ifrågasätta det – för då finns det sannerligen bevis för varenda en av dem.

Och till Sportbladet, som gick på niten: Jag dömer inte er heller. Jag hade själv gått på samma nit fram till igår, då jag var uttråkad och gick in och kollade på förbundets hemsida och upptäckte det märkliga felet. Ja, alla i hela världen har av förklarliga skäl lurats av förbundets statistik.

Till er som läst: Om ni märkt att jag gjort något fel, påpeka det gärna. Jag vill att det ska bli rätt, och ser inget egenvärde i att jag måste vara den som har rätt. Alla siffror är grundseriesiffror. Och oavsett om det är jag, SHL.se eller det svenska ishockeyförbundet som har fel siffror är det ju helt uppåt väggarna att det ens finns en osäkerhet kring en sådan här enkel men viktig sak.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten