Sök
Thomas Johansson jobbar med Leksands lagbygge.
Nyheter

SHL eller HockeyAllsvenskan – så jobbar general managern med Leksands lagbygge

Om ett par veckor kan Leksand vara tillbaka i SHL. Eller så väntar en ny säsong i HockeyAllsvenskan. Klubbens general manager Thomas Johansson har ett knepigt uppdrag när nästa säsongs lagbygge ska sättas.
– Det är en delikat uppgift, säger han till hockeysverige.se.

Leksand fullbordade igår en överraskning när de slog ut seriesegrarna AIK i två raka matcher. De vann gårdagens match med 7-2 inför en vild publik hemma i Tegera Arena. Det enda smolket i glädjebägaren var att Anton Karlsson utgick, men enligt Thomas Johansson så hoppas de på att han är fullt spelklar inför det stundande SHL-kvalet.

För dit tog sig Leksand igen. För tredje året i rad väntar ett hett Daladerby mot Mora i kampen om en SHL-plats.
– Det känns superbra såklart. Det har varit ett av de stora delmålen för oss i Leksand att ta oss dit. Nu när vi gjort det känns det jättebra, säger Leksands general manager Thomas Johansson till hockeysverige.se.
– Det ska bli superkul att få uppleva den rivaliteten som finns mellan klubbarna. Det är väl så nära AIK-Djurgården man kan komma, så det ska bli enormt häftigt att få vara med om det här och se vad som händer i Dalarna när allt ställs på sin spets på det här sättet.

”GRUNDSTRUKTUREN SOM SKILJER MEST”

Thomas Johansson känner till Mora väl, inte minst eftersom han jobbade med C More:s Hockeylabbet under säsongsinledningen. Han menar att Mats Lusth basar över ett starkt manskap.
– Mora har ett bra lag. De har en bra spets i laget och de har spelat en, vad jag sett, både bra och kul ishockey efter jul. De hamnade i en svacka under sista delen av säsongen men annars tycker jag de sett bra ut och de har bra spelare i laget.

Vilka är de stora skillnaderna mellan SHL-lagen och de hockeyallsvenska? Spetsen? Bredden?
– I grunden skiljer det i alla delar, både i spetsen och i bredden. Sen är det lite mindre struktur i HockeyAllsvenskan. Det är svårare för lagen att hålla sig till sin plan på samma sätt som lagen kan i SHL. Där har alla en otroligt bra grundstruktur och plan för vad man vill åstadkomma. Förutom faktumet att det finns många bra hockeyspelare i SHL så är det grundstrukturen som skiljer mest.

Tror du ni har en fördel av att ha spelat hela tiden, medan Mora inte varit i hetluften på länge?
– Jag tror det har varit positivt utifrån synvinkeln att vi kunna ha en möjlighet att utveckla vårt spel hela tiden. Vi har kunnat skruva på saker som vi kunnat förbättra, säger ”Tjomme” och fortsätter:
– Det andra positiva är att vi vunnit många matcher. Det är alltid bra för en grupp att få vinna matcher och bygga på ett bra självförtroende. Det är framför allt de två sakerna som varit fördelaktiga för oss.

Thomas Johansson var tidigare sportchef i Djurgården. Foto. Bildbyrån

”LÅG LÅNGT BORT I MIN HORISONT I NOVEMBER”

Leksands uppryckning på säsongen är förstås inte på samma nivå som 2016, då de låg sist i Hockeyallsvenskan efter halva serien och sen tog sig till SHL. Men i höstas var krisrubrikerna stora för den klassiska klubben. Thomas Johansson hade precis kommit in som GM, och laget förlorade och förlorade. Efter nio raka förluster fick Leif Carlsson sparken och Roger Melin kom in.

Trodde du själv på att ni skulle vara här, när det såg som mörkast ut?
– I månadsskiftet november, december såg det inte så ljust ut…Men jag tycker ändå att man successivt, efter jul och nyår, sett hur laget växt. I takt med det började man se att möjligheten och potentialen ändå fanns. Men efter våra nio raka förluster var vi långt efter AIK och Oskarshamn. Vi var långt efter trean och fyran, Västerås och BIK Karlskoga, så vi hade kniven mot strupen hela tiden. Det har vi egentligen haft från den 26 december 2018 tills idag.
– Jag vet hur det var när vi hade en liknande situation i Djurgården och förlorade åtta raka matcher. Efter det blir varje match så galet viktig för att man ska kunna ta ikapp de förlorade poängen. Den pressen och stressen vi haft nu, från jul och framåt, har varit ganska tuff. Samtidigt har det testat spelarna också. De har behövt prestera i varje match och där har det känts som att gruppen tagit enorma kliv. Vi har sett ett enat lag som kämpat för varandra och växt in i pressen. De har hanterat det på ett jättebra sätt och sakta men säkert har de sett att chansen ändå fanns, säger Johansson innan han tillägger:
– Men ska jag vara ärlig var det här ganska långt bort även i min horisont i november…

SÅ JOBBAR HAN MED TRUPPBYGGET

Precis som så ofta förr har Roger Melin varit en nyckelpjäs i ett framgångsrikt lag.
– Han har betytt jättemycket. Jag hade förmånen att ha honom som tränare när jag spelade i Linköping under tre år. Jag visste alltså ganska väl vad vi fick in. Just när han kom in var gruppen ganska stressad och det var många spelare som spelade med ett dåligt självförtroende. Sen kom hans intåg, med hans ledarskap som går ut på trygghet, förtroende, lugn och tålamod. Det är klart att det betytt enormt mycket.

Leksand är ett självspelande piano under Roger Melins ledning. Foto: Bildbyrån

För egen del har Thomas Johansson ett svårt jobb framför sig. Ingen i hela världen vet vilken serie Leksand spelar i nästa säsong, vilket försvårar hans uppdrag som truppbyggare.
– Den här situationen har egentligen inte påverkat så mycket i grunden, när man börjat fundera på framtiden. Planen vi har på hur vi ska bygga vårt spel och vår träning ligger kvar oavsett. Den spelmodell vi jobbar efter och hur vi ska nå dit kommer vara oförändrad, och den gäller både herrarna och damerna, damjuniorerna och herrjuniorerna. Men ser vi till lagbygget, och hur jag tänker kring spelartruppen, är det ju en delikat uppgift. Där får man ha lite is i magen, utan att ha för mycket is i magen.

VILL HITTA SPELARE SOM KAN SPELA I BÅDA LIGORNA

Planerar du utifrån en hockeyallsvensk trupp eller en SHL-trupp?
– Egentligen försöker jag titta på rekryteringar som kan spela i båda divisionerna. Så tittar jag när jag försöker lägga det här pusslet. Däremot kanske man får värva spelare som kan spela en roll i HockeyAllsvenskan, men en annan i SHL.

Leksand jagar en SHL-plats.

Så du jobbar brett, med andra ord.
– Så brett som det går. Jag försöker framför allt hitta spelare man kan ha med sig in i nästa säsong oavsett serie, men de kanske får anpassa sig till olika roller beroende på serie. Det blir ju många om och med, kanske och kanske inte, men det är så jag tittar. Det är inte helt lätthanterligt.

Är det svårt att sälja in det till spelare eller agenter?
– Nej, egentligen inte. Jag upplever det som att man är ganska överens. De förstår ju också situationen som är. Sen är det ju som så att agenterna skickar ju inte en lista till mig med spelare som vill spela för oss i SHL, utan de skickar en lista med spelare som vill spela för oss i HockeyAllsvenskan. Så de accepterar det som kan hända.
– I Leksands strategi och plan för framtiden vill vi ha bra spelare, men vi vill också ha spelare som kan utvecklas och då ska de kunna göra det oavsett vilken serie de spelar i. Det är egentligen vår stora förhoppning, avslutar ”Tjomme”.

Matchserien mellan Mora och Leksand inleds på torsdag. Mora har vunnit de två senaste årens slag om Siljan. Kan Leksand skrälla och vinna Slaget om Siljan, 3.0?

 

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten