Robert Pettersson
PETTERSSON: Vad gör du nu för tiden? Varför hör du aldrig av dig?

Hej,

Nu är jag tillbaka. Förmodligen har jag varit borta så länge att det finns folk som inte ens vet att jag varit här, och de få som var här just för att jag var här är inte längre kvar. Och så vidare.

Jag ska inte påstå att jag är tillbaka av egen fri vilja. Utan det är mer eller mindre ett måste. Jag har varit sjukskriven så länge att jag visserligen kan fortsätta vara sjukskriven, men utan att få någon ersättning.
Jag kan inte påstå att jag är ‘frisk’. Ganska långt ifrån. Jag mår bättre än för ett år sedan Jag mår bättre än för ett halvår sedan och ja, jag kanske till och med mår bättre än för två månader sedan.
Men testerna visar fortfarande att jag ligger ganska högt upp på depressionsskalan. Men samtidigt har jag kommit till insikt med att min ‘normala’ status ligger nånstans ungefär där. Det är där jag legat i säkert 20 år, utan att förstå själv att det inte är en nivå man ska ligga på som default.

Jag trodde egentligen aldrig att jag skulle komma tillbaka och skriva här igen. Jag har ingen aning om hur länge det kommer hålla. Vissa dagar är jag ganska övertygad om att jag inte kommer palla. Andra dagar så tror jag att det kan funka.
För ett år sedan och kanske 4-5 månader framåt från det så sket jag i vilket. Då existerade inte arbete eller knappt ens omgivning. Därefter hade jag kanske 5-6 månader där jag var inställd på att aldrig kunna sitta och skriva om hockey igen och den senaste tiden har jag fått försöka ställa in mig på att faktiskt skriva här igen.

Mitt största akuta problem när det kommer till skrivandet är att jag inte hängt med i hockeyn på i princip två säsonger.
För mig, som levt med hockeyn mer eller mindre dagligen på ett eller annat sätt i 25 år och snappat upp massa oftast meningslöst vetande som ändå kommit till användning här och där, så är det ett ganska stort problem.
Att ha en lucka på två säsonger som jag aldrig kan få tillbaka. Att jag inte har ”vad som hänt tidigare” att relatera till när något händer.
Och nånstans vill jag väl hävda att det är just de där sakerna som varit min styrka. Att jag haft ett kanske osunt minne för detaljer i vad som hänt och att jag är så osäker på om jag kan hitta tillbaka igen.

Jag har fortfarande en hel del problem med saker. Som att jag blir extremt trött i princip varje dag. Sen vet jag inte om det är undermedvetet eller inte. För ofta känns det som att jag vill sova bara för att få dagen att gå. Att få kapa bort lite tid. Kanske ska jag glad att jag inte använder droger eller alkohol, för jag misstänker att jag hittat ett annat sätt än att sova mig framåt i tiden om så varit fallet.
Jag har dessutom problem med närminnet. Fan vet varför. Men det händer flera gånger per dag att jag kommer på något jag ska göra, men har glömt bort det sekunden senare när jag ska börja göra det.

Så det är inte utan att jag är orolig för hur jag ska hantera det här med att skriva igen. För är det något jag konstaterat under den senaste året, så är det att en stor del av varför jag mått som jag mått beror på flera faktorer som är relaterade till mitt jobb.
Dels den press jag sätter på mig själv att producera texter. Den ångest det emellanåt ger, inte minst när man har ”fria händer” i det man ska göra. Tro det eller ej, men fria händer kan vara en förbannelse ibland.

En annan faktor som tagit hårt, men som jag aldrig riktigt själv trott varit ett problem, är den mängd dynga man får på sociala medier när man tycker något.
Varje enskild skit man får tar inte jättemycket, men har man hållit på med detta i tio år och alltid tar åt sig lite grann av varje sak, så blir det… tydligen… ganska påfrestande till slut om man är en känslomänniska.

Delvis har jag väl insett även tidigare att jag mår dåligt av det, eftersom jag på sätt och vis självmedicinerat ett tag. Jag började med att blocka folk som jag kände gick över gränsen. Det ledde till att det blev en massa hatkommentarer om att jag blockar alla som tycker olika, vilket i sin tur blev ett störande moment det också. Så det funkade väl bara delvis.
Min andra del i det där var att jag slutade twittra för snart två år sedan. Jag använder fortfarande twitter, men skriver inget. Vilket ändå leder till att man får ta del av en del skit ändå om än inte alls i samma utsträckning.

En del av er kan säkert tycka att jag får skylla mig själv. Tycker man saker, så får man tåla att folk kastar skit.
Jag har inga problem med att folk inte håller med mig i det jag tycker. Folk får gärna tycka något annat. Det handlar inte om det, utan om sättet en del väljer att tycka annorlunda. För det handlar knappt ens om att tycka annorlunda, det handlar om att bara vräka ur sig skit för att man inte orkar motivera varför något är fel.
Det hade varit klädsamt om folk som inte kan ”tycka annorlunda” på annat sätt än att komma med personangrepp, helt enkelt valde att vara tysta fram tills de på ett värdigt sätt kan förklara varför något är fel.

Jag vill understryka att det inte är speciellt synd om mig.
Delvis har jag satt mig i situationen själv genom att vara den jag är.

Jag vill också tacka alla som hörde av sig för ett år sedan för att uttrycka sitt stöd. Jag vet att jag inte svarade speciellt många av er. Men jag var inte riktigt i fas att besvara alltför mycket av det som folk skickade.

Men jag är väldigt osäker på var jag står just nu. För jag har inte haft speciellt mycket kontakt med hockeyfolk alls på väldigt länge, och de gånger jag haft det har det inte diskuterats speciellt mycket hockey. Jag är ganska nollställd, men jag hoppas att det ska gå att få ut något vettigt någon gång emellanåt ändå.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten