Nyheter
MJÖRNBERG: Det röriga kvalet till ettan
ANNONS

Det är den tiden på året när frågorna kommer igen. Hur funkar egentligen kvalet till Hockeyettan?

Strecket i tabellen går ju redan efter det första laget trots att två lag från Hockeyettan skickats ner i kval. Hur kan det vara möjligt?

Svaret på varför det ligger till på det viset är för att det står så i seriebestämmelserna. Förbundet kan inte garantera att två lag från varje kvalserie kommer att gå upp. Det styrs lite av vilka lag som går upp i Hockeyallsvenskan, vilka som kommer ner därifrån, var de placeras in och var det då uppstår vakanser.

Men det där är en märklig pappersprodukt som det är obegripligt varför vårt kära förbund fortsatt håller fast vid. För vad de gör är i realiteten att de sätter sina egna hängslen och livrem, sin egen administration före att låta framgångsrika lag fira på isen.

I slutändan brukar det nämligen bli så att de två första från varje kvalserie går upp i Hockeyettan. Ibland även den bästa trean från hela kvalet.

Så även om strecket i Hockeyettan-kvalen går efter det första laget, räkna med att minst två lag från varje kvalserie kommer spela i Hockeyettan nästa säsong.

I år kan ju placeringarna i kvalet dessutom bli extra viktiga i och med att 14 lag i Hockeyettan befinner sig under kontrollår. Det kan mycket väl bli så att det uppstår friplatser när gäng kastas ut på grund av ekonomin.

* * *

Apropå kvalet så har ni naturligtvis uppmärksammat att det bara spelas tre och inte fyra kvalserier i år.

Det blir ingen kvalserie alls i norr.

Inget lag från Hockeyettan norra behöver ju kvala eftersom serien spelades på elva lag från början och Asplöven uteslutits längs vägens gång. Dessutom verkar inget av lagen från division två som kvalificerat sig för kval ha intresse av att ta klivet upp.

Kovland kanske kan tänka sig att göra det, men skulle de bestämma sig för att ta klivet får de platsen i ettan utan att behöva kvala.

* * *

Jag kommer naturligtvis ha ögonen på kvalserierna till Hockeyettan också framöver. Att döma av den målrika premiäromgången igår kan det komma att bli högintressant.

Den här artikeln handlar om: