Sök
EHNVETEN. Christoffer Ehns hårda arbete och självinsikt har bidragit till att ta honom till NHL.
Nyheter

En självinsikt som tog svenska överraskningen till NHL: ”Vet mina begränsningar”

Han var den stora svenska överraskningen att ta plats i NHL i höstas. Christoffer Ehns första säsong i Nordamerika har varit över förväntan både för honom själv och omgivningen. Självinsikten om vad han är för sorts spelare han är och vilka begränsningar han har bidrog till det.
– När jag gör mina bästa matcher är det inte så himla fancy, säger han till hockeysverige.se.

TAMPA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är dämpad stämning i Detroit Red Wings omklädningsrum efter 2–3-förlusten mot Tampa Bay Lightning. Även om man är ett av ligans sämre lag svider det när man åtminstone resultatmässigt spelar jämnt med ligadominanten.

Vid sin bänkplats hämtar Christoffer Ehn andan efter att ha gnuggat på i 12.25 minuter i lagets fjärdefomation tillsammans med Jacob de la Rose och Michael Rasmussen. Han summerar sina intryck från tillställningen med en kluven inställning till prestationen.
– Även om vi kanske inte förtjänar det om man tittar på statistiken så är det en studs ifrån en oavgjord match. Det finns en del att ta med sig samtidigt som det finns saker att jobba på, säger han till hockeysverige.se.

Den 22-årige Lidköpingsonen har just gjort sin andra match tillbaka i NHL efter en sejour i farmarlaget Grand Rapids Griffins. Överraskande nog, både för honom själv och andra, slog han sig in i NHL redan vid säsongsstarten i höstas. Sedan dess har han spelat merparten av sina matcher för Detroit under sin rookiesäsong i Nordamerika. Nattens insats var hans 46:e i Red Wings tröja. Utöver det har det blivit 14 i AHL.
– Jag blev överraskad, absolut. Kanske inte sista dagarna av campen, för då hade jag börjat förstå att jag var nära och att det hade gått bra, men under hela träningslägret förutom sista veckan tänkte jag inte ens på att det gick, berättar han.

Kan det ha varit positivt?
– Jag tror det, för jag hade inte kraven eller någonting på axlarna att jag skulle klara det, utan jag var bara ute och körde. Sedan när det gick upp för mig att jag var nära var det bara en boost att ens vara med i diskussionen. Det var fantastiskt kul att det gick som det gick.

”ÄR INTE SÅ JÄKLA BRA NÄR JAG FÖRSÖKER VARA OFFENSIV”

Det har blivit två mål och sju poäng hittills för den tidigare Frölundaforwarden. Ingen statistik som kommer att få honom nominerad till Calder Trophy, men samtidigt har inte Christoffer Ehn några illusioner om vilken sorts hockeyspelare han är.
– Jag spelar inte så jäkla bra om jag försöker vara offensiv. För mig handlar det om att tävla och vinna närkamper. Det kanske är lite lättare att skapa något om jag vinner en närkamp i anfallszonen. Det gäller att ha mycket åkning, mycket kamp och bara spela med en edge hela tiden. Det är det som kommer göra mig framgångsrik.

Rollacceptans kan vara svårt för unga spelare ibland. För även om de har kommit till NHL kan de ha för vana av att spela offensiv ishockey. Att göra det på juniornivå eller ens i en europeisk liga är en sak, men att göra det mot världens främsta spelare i NHL är en annan. Självinsikt kan därför vara en värdefull tillgång. I Christoffer Ehns fall förenklas det på sätt och vis av att han aldrig varit någon större poängplockare. Varken på junior- eller seniornivå.
– Jag har förstått vad som krävs för att stanna här uppe. Samtidigt vet jag mina egna begränsningar. Jag har haft bra kommunikation med ledarna både här och i Grand Rapids om vad de förväntar sig av mig och hela den biten. Jag känner själv att när jag gör mina bästa matcher är det inte så himla fancy, utan att åka mycket skridskor och få ned pucken djupt, säger han.


Foto: Tom Szczerbowski-USA TODAY Sports

”NÅGOT KLASSISKT SVENSKT ÖVER HONOM”

Blivande förbundskaptenen för Tre Kronor, Johan Garpenlöv, är ute på sin Nordamerika-turné inför hockey-VM i Slovakien i maj. Han fanns på läktaren när Detroit mötte Tampa och gillade det han såg av Red Wings senaste svensk.
– Det är något klassiskt svenskt över honom. Han får en roll och fyller den till hundra procent, säger Garpenlöv som själv representerade Red Wings under sin egen NHL-karriär.
– Sedan tycker jag att det är kul att han gör den resa han har gjort. Man behöver inte gå i första rundan för att ta sig till NHL utan det finns andra vägar. Det kan ge motivation till andra spelare att se att det är möjligt att göra det som han har lyckats göra i år.

Christoffer Ehn kallar sin första säsong i NHL ”jäkligt lärorik”. Han har försökt att använda varenda dag med Red Wings till att bli en bättre spelare.
– Man är inte säker på vad man ska förvänta sig från början, men ju mer man spelar ju mer lär man sig vad man kan och inte kan göra. Man lär sig vad man har för begränsningar och anpassar sig efter det. Samtidigt lär man sig vad som krävs för att spela 82 matcher, för det är inte det lättaste, inte något man är van vid från i Sverige heller. Där kommer det tre landslagsbrejk och är ledigt hit och dit. Visst, vissa perioder är intensiva där också, men det är inte som här där det går i ett hela tiden. Här krävs det en större noggrannhet i förberedelserna eftersom säsongen är så lång. Men allt har varit skitbra än så länge och jag njuter verkligen.

Njöt gjorde han av att få möta Rasmus Dahlin i NHL. Buffalo Sabres supertalang är inte bara en före detta lagkamrat i Frölunda, utan en tidigare granne från Lidköping.
– Vi växte upp typ 200 meter ifrån varandra, så vi spelade en hel del på gatorna när vi var små även om han är ett par år yngre. Jag har känt till honom länge och det är jäkligt kul att se att det har gått så bra för honom. Det trodde man i och för sig att det skulle göra, men han har verkligen tagit för sig. Sedan vet jag att han trivs väldigt bra och det är kul, säger Christoffer Ehn och blir lite lokalpatriotisk kring sitt Lidköping.
– Inte illa för bandymetropolen (skratt). Vi har samtidigt ett gäng i allsvenskan och någon mer i SHL. De har en jäkla fin årskull där, de i Rasmus ålder.

LYSSNAR OCH LÄR AV KRONWALL

För Detroit Red Wings är resten av säsongen en transportsträcka. Hoppet om slutspel är sedan länge borta. Men för Christoffer Ehn är de sista 14 matcherna en chans att bygga något inför det som komma skall.
– Det handlar om att ta lärdom av allting. Det som har varit jäkligt bra är att ledarna i laget med (Niklas) Kronwall och de gubbarna ligger på oss. Även om vi inte kommer till slutspel ska vi jobba stenhårt för att vinna varje match. Det enda fokuset vi har är på framtiden och då är det fortfarande en process att bli bättre. Kan vi då lära oss av deras ”varje-dag-mentalitet” här så kan det sätta prägel på laget. Vi har många unga spelare och det är viktigt för oss att lyssna på dem.

Vad har det betytt för dig som rookie att ha så erfarna svenskar som Niklas Kronwall och Jonathan Ericsson i laget?
– Fantastiskt mycket. Även Gustav Nyquist innan han blev trejdad, Jacob (de la Rose) och (Frans) Nielsen. Det gör det lite enklare med alltihop, hur man kan komma in i laget eller om det är några frågor. Jag höll på med körkortet och skulle köpa en bil och grejer. Då förklarade de hur allting fungerar så de har varit till en jäkla hjälp både på och utanför isen.

Det låter som den svenska återväxten i Detroit kan vara säkrad.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten