Sök
SDHL

Förslaget: ”Alla föreningar som bedriver ungdomsverksamhet ska ha ett lag med bara flickor i”

Hur arbetar svensk hockey för att den ska bli mer jämlik? Hur ska tjejerna lockas till att spela ishockey högre upp i åldrarna? Vad krävs från elitföreningarna? Det var några av frågorna som diskuterades i hockeysverige.se’s runda bord-samtal.

Hur mår svensk damhockey? Att den mår bättre än på många år kan vi alla vara överens om, men vad kan bli bättre både på kort och lång sikt och hur tänker Svenska Ishockeyförbundet kring att hockeyn ska vara tillgänglig för alla och jämlik? För att skrapa lite på ytan stämde hockeysverige.se träff med Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, förbundskaptenen Ylva Martinsen och Djurgårdens målvakt Lovisa Berndtsson.

Det blev ett spännande rundabordssamtal som vi kommer redovisa i tre delar. Först ut var delen om SDHL och hur vår trio ser på antalet utländska spelare i ligan, men även det faktum att lagen hade möjligheten att stärka upp sina lag under slutspelet. Del två handlade om förutsättningarna för Damkronorna. Idag pratar trion om hur dom ser på en jämställd idrott och då framförallt hockey.
– Jämställd idrott handlar för mig i första hand mycket om lika villkor. Du ska inte behandlas olika oavsett om du är kille eller tjej. För mig sitter det mycket i strukturer och förhållningssätt, inleder förbundsordföranden och fortsätter:
– Det finns naturligtvis kvantitativa sätt att mäta jämställdhet. Exempelvis genom antalet ledare och så vidare, men i första hand handlar det att alla har lika villkor.

När du säger strukturerna, kan du utveckla det?
– Hur frågor hanteras, hur människor behandlas och hur ser beslutande organen ut förhållandevis. Återigen finns det kvantitativa antal män och kvinnor och så vidare, men hur mycket utrymme ges olika frågor i beslutande organ, hur förhåller vi oss till tjejer och killar när dom börjar spela hockey, hur behandlar vi dom olika landslagen och så vidare.

Ylva, vad innebär jämställd idrott för dig?
– Anders är inne på det, men det stora för mig, som växt upp med hockey och träffar både barn och vuxna inom hockeyn, är att det från starten inte ska skilja hur man blir bemött.
– Det är många som vittnat om att tjejlag har så mycket sämre än kill-lag. Eller enstaka tjejer som valt att spela med killar, men blivit illa handlade i sina lag. Sedan finns det bra exempel också och berättat att dom tvärtom har det väldigt bra, men också föreningar som tar det på allvar och ser till att tjejerna har lika villkor som killarna.
– Jämställdhet är också för mig att som barn komma till ishockeyn och känna sig välkommen. När alla tjejer och killar känner så har vi nått jämställdhet, men vi är inte där ännu.
Lovisa Berndtsson:
– Ylva sätter ordet på det ganska bra. Jag har varit med ganska länge nu och jämställdhet för mig är också att tjejer och killar ska få ha samma drömmar och framförallt ha möjligheten att nå dom drömmarna.

Hur upplever du att det är idag?
– Det har gått framåt mycket, men det är en väldigt lång bit kvar. Nu känner man sig som damspelare mer accepterad i dom flesta föreningarna.
– I föreningarna där jag växte upp har det inte alltid varit poppis att det varit tjejer som tagit istider eller spelat i kill-lag. Jag skulle säga att det är en annan miljö idag även om det är, som jag sa, en lång bit kvar att gå där också.

”MÅSTE ÖPPNA UPP OCH SE ATT DET FINNS VINSTER MED ATT HA DAMHOCKEY”

Även Ylva Martinsen har varit med om samma upplevelser som Djurgårdsmålvakten.
– Ja, det har jag absolut. Just det ”Lollo” sa om att ta istid det hörde jag under en väldigt stor del av min karriär. Vi var en svulst på verksamheten som tog tid från killarna istället för att klubbar och ledare såg oss som en tillgång.
– Det där tror jag håller på att vända lite grann. Vill man vara en modern förening så måste man öppna upp och se att det finns vinster att ha med damhockey. Jag tycker att det är förlegat att säga ”har vi en jämställd verksamhet så är det negativt”. Snarare är det positivt och får föreningarna att växa. Det finns positiva exempel på det där flera föräldrar engagerar sig, man kan attrahera en annan publik än dom som enbart vill titta när herrar spelar. Det har tagit tid, men det ska bli kul att se att närmaste åren vilken väg det tar.

Anders Larsson:
– Det är naturligtvis en viktig fråga för varje individ, men även för hockeyn överhuvudtaget. Jag brukar ställa den enkla frågan; vad ska få föräldrar att placera det bästa dom har, det vill säga sina barn, i vår verksamhet? Vilka föräldrar vill sätta sina barn i något som inte tycks hänga med i samhällsutvecklingen och därmed att det är jämställt? Jag menar att det här är en överlevnadsfråga att jobba med för hockey.

”SKA KOMMA INIFRÅN FÖRENINGARNA”

Kan Svenska Ishockeyförbundet ställa krav på klubbarna för att det ska bli mer jämställt inom föreningarna?
– Det mest grundläggande handlar om ledarskapet överhuvudtaget. Hur utbildar vi våra ledare, vad förmedlar vi och vilket ledarskap ska vi stå för inom svensk ishockey? Exempelvis är det vi som sätter upp ledarutbildningarna för hela hockeyrörelsen.
– Mycket handlar det om vad som sägs i omklädningsrummet eller i föreningslokalerna. Återigen, dom strukturella frågorna om hur man damlaget kontra herrlaget, pojkar kontra flickor och så vidare.
– Vi kan göra mycket som förbund, men sedan har vi en föreningsdemokrati. Med en stor rörelse har vi i stora delar också en spegling av samhället, men det är viktigt att våra kärnvärden är väldigt tydliga. Det tillsammans med våra ledare är två viktiga områden som vi kan påverka.
– Sedan är det också viktigt, tycker jag, att vi alla, ledare, spelare, förbundskapten eller jag som ordförande, på olika sätt ser till att säga ifrån när det är samtal som inte är på den nivån som dom ska vara.

Vad måste bli bättre kortsiktigt för att det ska bli mer jämlikt inom hockeyn?
– Jag tror mycket på att det ska komma inifrån föreningarna. Det handlar mycket om att få in rätt personer i styrelserna där besluten tas, att dom förstår och tycker på riktigt att det här är viktigt, säger Ylva Martinsen och fortsätter:
– Med styrelse som tycker att det kvittar så blir det inte heller dom här strukturella förändringarna. Då hamnar det inte heller på ledarskapsnivå utan stannar vid att dom har x-antal hundra killar som spelar hockey och att det räcker. ”Vi behöver inte ha något tjejlag”. Sedan är det den här klassiska att ”Är det någon tjej som vill spela så är hon välkommen att spela med killarna”.
När styrelserna i föreningarna sätter ner foten och tar ett riktningsbeslut, att det här är viktigt och vi ska göra det på riktigt… Den som inte jobbar för det riktningsbeslutet ska inte heller jobba i den föreningen. Det kanske låter hårt, men jag tror att det behövs att vara så.

Ordförande Anders Larsson.

Anders Larsson:
– Jag tror väldigt mycket på ”morot” i vår verksamhet. Att man ska se fördelarna med att satsa på barn och unga, hockey för både killar och tjejer.
– Ett av förslagen som förbundsstyrelsen kommer att lägga till vår stämma i juni är att alla föreningar som bedriver ungdomsverksamhet ska ha ett lag med bara flickor i. Det är ett förslag som vi ska komma ut med till hockeysverige och som förhoppningsvis, vilket jag förutsätter också, hockeysverige ställer sig bakom och tydligt jobbar mot för det måste finnas flick- och tjejlag att spela i.

VILL BEHÅLLA TJEJERNA INOM HOCKEYN

Just det här med att det inte finns flick och tjejlag i klubbarna kan också vara en av anledningarna till att tjejer slutar spela tror Ylva Martinsen.
– En feedback som tillfrågade tjejer svarat på frågan om varför dom slutar i större utsträckning på tjejsidan är att dom slutar när det inte finns tjejlag så kanske man då tvingas hänga kvar med killar eller flytta långt för att spela med tjejer. Det här är en viktig fråga för att få fler utövare till vår sport.  
Anders Larsson:
– Vi har sett, vilket alla vi runt det här bordet vet, en dubblering av antalet flickor i Tre Kronors hockeyskola. Nu satsar vi dessutom på det här projektet med att få behålla flickor i åldern nio till 14 år. Förhoppningsvis kan vi konstatera längre fram att det gått väldigt väl.
– Ju fler tjejer som kommer in som spelare desto fler blir aktivitetsledare, alltså tränare eller lagledare. Sedan blir dom organisationsledare i sin förening, distriktet eller på förbundet. Allt hänger ihop och vi behöver få in fler kvinnor den vägen.
– Det är alltså inte bara viktigt att få fram kvinnliga hockeyspelare utan även att bygga hockeyn in framtiden genom att få kvinnliga ledare.

Det finns ledare som uttryckt att klubben har tjejlag för att det ligger rätt i tiden, hur tänker du som ordförande när du hör det?
– Vi är stora som rörelse och har många olika personer i vår verksamhet. Därför är det viktigt vad vi står upp för.
– Att bedriva flickverksamhet eller hockey överhuvudtaget handlar om en passion för sporten. Jag har svårt att se och känna igen mig i att driva en viss typ av verksamhet för att det skulle vara politiskt korrekt, avslutas rundabordsamtalen kring svensk damhockey. Något vi kommer fortsätta följa med öppna och även kritiska ögon. 

 

Idag 19:00
Kristianstad IK - HC Vita Hästen
1 2.75
X 4.05
2 2.20
Idag 19:00
Tingsryds AIF - Almtuna IS
1 2.00
X 4.10
2 3.10
Idag 19:00
IF Björklöven - Södertälje SK
1 1.57
X 4.75
2 4.65
Idag 19:00
Timrå IK - Mora IK
1 1.50
X 4.95
2 5.10
Idag 19:00
Karlskrona HK - Västerviks IK
1 2.05
X 4.10
2 2.95
Idag 19:00
AIK - Modo Hockey
1 5.30
X 5.10
2 1.48
Idag 19:00
Västerås IK - BIK Karlskoga
1 2.15
X 4.40
2 2.65
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten