Nyheter
MJÖRNBERG: Det stundar ett ruggigt derbykval
ANNONS

Det blir av naturliga skäl väldigt mycket snack om playoff och kvalserie mot Hockeyallsvenskan. Men nu är det faktiskt också strax dags för kvalet till Hockeyettan och det kan bli väldigt intressant att följa även det kvalspelet.

Kvalet till Hockeyettan drar igång till helgen och det blir en ruggig derbyserie i kvalet i väst.

Surahammar och Arboga kom på de två sista platserna i den västra fortsättningsserien och kommer tvingas kvala. Det är ungefär fem mil mellan orterna. På vägen däremellan ligger Hallstahammar. Drygt fyra mil norr om Surahammar ligger Fagersta.

Nu ska de fyra göra upp i ett nervigt kval som blir en riktigt intrikat derbyserie med Gävle-gänget Strömsbro och värmländska IFK Munkfors som utbölingar.

En serie där Arboga, sett till spetsen i laget, naturligtvis kommer gälla som gigantiska favoriter, men där det med tanke på att derby alltid är derby känns ganska öppet. Och det är ju inte dåliga lag som Fagersta och Hallstahammar kommer kasta in i leken.

I Fagersta hittar vi till exempel spetsbacken Mathias Wiklund som lirade kvalserien till Hockeyallsvenskan med Borlänge så sent som ifjol och målsprutan Jesper Persson (känd från Hudiksvall, Örnsköldsvik, Borlänge och till och med Modo) som kunnat spela högre upp om han bara hade velat.

I Hallstahammar finns kanske inte fixstjärnorna på samma sätt, men det är uppseendeväckande att den gamle västeråsaren Tobias Lundqvist, 44 år gammal, fortfarande är med och gnuggar.

Att det kommer bli många derbyfighter där det kan bli så att lagen tar ut varandra kanske kan tala en hel del för Munkfors. Värmlänningarna har gjort en stark säsong och har ett lag som inte alls ser oävet ut. Inför kvalet har de ju dessutom adderat lite extra spets, till exempel i form av målvakten Viktor Andersson (som vände tillbaka från Skövde vid deadline) och slovaken Simon Betak som återvänder från Grums.

Det är som upplagt för att det ska kunna bli en riktigt häftig kvalserie.

* * *

I söder ska Halmstad och Helsingborg efter sina ganska miserabla säsonger i Hockeyettan försöka försvara sina platser mot Grästorp, Vänersborg, Alvesta och Borås.

Där är det väl framförallt Borås som är den stora utmanaren medan Alvesta och Vänersborg får betraktas som gäng som är med för att se och lära. Dessutom slog Grästorp ut storsatsande Mjölby i playoff och kan kanske segla upp som en joker till att ta tillbaka den plats i Hockeyettan som man förlorade i förra vårens kval.

Men Borås alltså, de forna allsvenskarna har varit nere i division 3 och vänt och de senaste säsongerna filat på ett lag som kan vara redo att ta klivet tillbaka till Hockeyettan. Mycket byggt kring spetsarna från Estland. Aleksander Ossipov, Roman Andrejev, och framförallt Alexei Sibirtsev som var bärande kuggar för Varberg i Hockeyettan för några år sedan. Men också en hel del hemvävda killar.

Det är ett intressant lag som mycket väl kan komma att utmana om en plats.

* * *

I den östra kvalserien är det Eskilstuna Linden, Nacka, Wings och Viggbyholm som ska försöka snuva Hanviken och Trångsund på platserna i Hockeyettan.

Nacka spelar väl i stort sett kval varje vår oavsett om de kommer uppifrån eller nedifrån och Wings gör en push för att snabbt ta sig tillbaka efter den nesliga degraderingen ifjol. Men de mest intressanta bekantskaperna här är så klart Linden och Viggbyholm.

”Viggan” som förmodligen inte har några större ambitioner att ta sig upp utan mest är med och latjar, men som har sköna Hockeyettan-profiler som keepern Björn Fors, poängsprutorna Fredric Korduner och Patrick Nordström samt gamle stortalangen Rasmus Holmén i laget.

Linden som faktiskt, med östras mått mätt, lockar en del publik till sina hemmamatcher och har varit med och utmanat uppåt de senaste säsongerna. De knöt till sig lite spets, till exempel Christian Axelsson från Gripen och rutinerade Martin Backholm, i samband med transferdeadline och kan bli en utmanare i den här serien.

* * *

I norr?

Tekniskt sett antar jag att Kovland, Brunflo, Clemensnäs och Brooklyn Tigers kvalificerat sig för ett eventuellt kvalspel, men det finns ju inga Hockeyettan-gäng att mäta sig mot eftersom Asplöven redan säckat ihop och den stora frågan är väl om det finns något gäng som med tanke på kostnaderna det innebär ens är intresserat av att ta klivet upp.

Ytterst oklart det där.

* * *

Vänder man ändå blicken mot kvalserien mot Hockeyallsvenskan som ska ta form är det redan klart att Vita Hästen kommer att tvingas kvala för sin existens i den högre ligan. Men vilket blir det andra gänget?

Det står mellan Tingsryd och Almtuna som ligger helt jämsides inför de två sista omgångarna och utan att på något sätt önska det ena laget mer olycka än det andra, finns det förstås potential för en betydligt hetare kvalserie om det blir Tingsryd.

Almtuna har ju inga direkta antagonister bland lagen som aspirerar nedifrån och chansen finns i allra högsta grad att det skulle kunna bli gäng som KRIF, Kristianstad, Troja/Ljungby och så vidare som tar sig till kvalserien. Ni förstår ju vilken stekhet serie det hade kunnat bli med Tingsryd som det andra deltagande laget från Hockeyallsvenskan.

* * *

I förmiddags släppte vi en ny podd (#108 Hejdå playoff 1 – hej playoff 2) där jag och maestro Skoglund snackar ner playoff 1 och upp playoff 2. Perfekt uppladdning inför vad som komma skall i veckan.

Ni hör podden via iTunes, Acast, i andra lämpliga poddappar (sök ”Mjörnbergs Trashtalk”) eller här: http://www.mjornberg.se/2019/03/04/108-hejda-playoff-1-hej-playoff-2/

Den här artikeln handlar om: