Sök
HAR LANDAT. Karriären fick ett abrupt slut, men tack vare sina intressen utanför isen har Mattias Weinhandl fått ett gott liv.
SHL

Allvarliga skadan blev väckarklocka – och en förberedelse på livet efter karriären

Vad händer när rampljuset släcks och man som elitidrottare tvingas att ställa om sig till en ny verklighet? Hockeysverige.ses nya artikelserie ”Livet efter karriären” tar itu med de frågorna. Här möter ni spelare, pensionerade som aktiva, som på ett eller annat sätt tvingats se framtiden i vitögat när de ställts inför tuffa omständigheter.

I den femte delen: Mattias Weinhandl drabbades av en allvarlig skada som 19-åring. Det fick honom att inse vikten av att vara förberedd på ett liv efter karriären. Det kom han att ha nytta av när han blott 32 år gammal tvingades ge upp samma karriär på grund av hjärnskakningar.

LÄS ÄVEN:
Livet efter karriären – Mike Owillis väg från deprimerad hockeypensionär till framgångsrik 30-årig företagsledare

Livet efter karriären – Fredrik Warg om den krångliga omställningen att gå från elitidrottare till vanlig knegare

Livet efter karriären – Alen Bibic tog aldrig hockeyn för givet, utan utbildade sig till företagsekonom vid sidan av SHL-karriären

* Livet efter karriären – Martin Romö och Sebastian Lauritzen skapar de ”ett LinkedIn för elitidrottare”

En hockeykarriär hänger alltid på en skör tråd. Skador är en vanligt förekommande del av sporten och även om du som spelare är talangfull och har en ljus framtid i sporten kan du aldrig ta något för givet. Det fick den före detta stjärnspelaren Mattias Weinhandl erfara redan som 19-åring.

Under en träningslandskamp med juniorlandslaget i finska Järvenpää mot Tjeckien fick han motståndarforwarden Michal Travniceks klubbspets i ögat. Ljungbysonen var borta i ungefär tre månader efter incidenten och tappade 90 procent av sin syn på vänstra ögat.
– Under en dag eller två trodde jag att jag skulle bli tvungen att sluta spela eftersom jag inte hade någon syn på mitt ena öga. Då kom många tankar ”19 bast, vad ska jag göra nu? Ska jag börja plugga?” Då bodde jag i Ö-vik och visste att Umeå var en bra universitetsstad, berättar Weinhandl för hockeysverige.se.
– Det här har suttit kvar, att det kan ta slut när som. En utbildning är en väldigt bra trygghet att ha då så jag har alltid läst och haft många intressen vid sidan av hockeyn där främst aktiemarknaden har varit mitt stora intresse.

”TÄNKTE PÅ JOBB OCH UTBILDNING”

Han lyckades återuppta karriären och hade många fina år som hockeyspelare i såväl SHL, NHL som KHL. Trots det skaffade han sig en utbildning.
– Det var ett specialutformat tekniskt program nere i Ljungby. Det var en bra utbildning, men det kanske var lite väl mycket kemi och fysik i det programmet, säger han.
– Jag skulle nog säga att jag tänkte en del på jobb och utbildning då jag fortfarande spelade. Jag fick nog med mig redan från ungdomen någonstans att skolan var en viktig del.
– Sedan var jag tvungen att prioritera bort skolan efter gymnasiet. Till viss del även under gymnasietiden eftersom det blev lite mer fokus på hockeyn då jag blev äldre.

Slutet på Mattias Weinhandls hockeykarriär blev inte vad han hade hoppats på. Den nu 38-årige smålänningen spelade sina sista matcher för Linköping i SHL 2013. 32 år gammal föll han offer för återkommande hjärnskakningar.
– Jag har helt enkelt fått för många smällar, vilket jag verkligen kände av 2012/13. Sista smällarna var inga stora smällar, men jag hade utvecklat en större känslighet mot det. Det var då jag insåg att ”fan, det här var inte ens en smäll och ändå mår jag så här.


Foto: Bildbyrån/Robin Nordlund

”JAG MÅDDE VÄLDIGT DÅLIGT”

Det var också då det här med ett liv efter hockeyn sattes på sin spets.
– Karriären slutade, som sagt var, väldigt abrupt. Medan jag fortfarande var aktiv köpte jag en restaurang, Stångs Magasin, här i Linköping tillsammans med min farbror. Det äger vi än idag. Jag startade även ett skyltföretag med min svägerska.
– Det här tycker jag har varit väldigt bra, att jag redan hade något. Sedan hade jag mellan 20 och 30 års ålder ett väldigt stort intresse och en passion för aktiemarknaden.
– Samtidigt var det väldigt tufft under två års tid när jag inte hade fått sluta spela på egna premisser och jag mådde väldigt dåligt under den här tiden.

Hur såg tiden ut just efter det du tvingades till att sluta med hockeyn?
– Det var ett mörker under ett till två års tid. Jag var rätt isolerad och jag kunde inte heller göra så mycket. Samtidigt var jag väldigt känslig mot ljud, ljus, intryck över lag och mådde inte bra. Sedan var det ett stort beslut att tvingas sluta. Allt kom på samma gång där.
– Jag är tacksam nu i efterhand att det som hände gjort att jag är på den banan jag är i dag. Det hade jag förmodligen inte varit annars.

Känner du en tacksamhet mot dig själv att du skaffade restaurangen och syltfabriken men även hade aktieintresset med dig i bagaget?
– Ja, det skulle jag säga. Det har i alla fall gjort det väldigt mycket lättare. Nu pluggar jag på Cruyff Institute tillsammans med hockeyspelare, fotbollsspelare, simmare och så vidare. Där samtalar vi mycket om det här. Det är viktigt att man har lite andra intressen också för någon gång tar det slut, vilket man ändå bör vara medveten om.
– Där kan jag se, om vi tittar på dagens ungdomar, att skolan prioriteras mycket mer än vad den gjorde på min tid. Och just en bra utbildning tror jag är väldigt viktig att ha med sig i bagaget.

Bör ungdomar prioritera skolan ännu mer än vad som görs i dag?
– Av det jag förstått, om vi tar hockeygymnasiet i Linköping som exempel, så är dom väldigt måna om att spelarna verkligen ska klara utbildningen och kunna kombinera den med hockeyn, vilket är väldigt positivt. Så var det inte på min tid. Då var det mer positivt att bara satsa på hockeyn och nästan skita i skolan.
– Enligt mig blir det en för stor risktagning då, men där tycker jag att det hänt mycket senaste åren. Hockeygymnasierna är överlag bra och har en förståelse att man måste kunna kombinera idrotten med utbildning.
– Informationen bör komma tidigt till ungdomarna att du måste ha mer än en sak. Elitsatsning, när du kommer upp och det blir NHL eller en annan toppliga, klart det då blir fokuset, men hockeyungdomarna har rätt mycket tid över. Då kan man läsa och utbilda sig i ställer för att enbart spela tv-spel.


Foto: Bildbyrån

HAR TITELN ”AFFÄRSÄNGEL”

I dag har Mattias Weinhandl lagt ytterligare en titel till sin CV.    
– Sedan fyra år tillbaka är jag affärsängel. Det innebär att jag investerar i bra och ärliga människor som vill bidra till att lösa dom stora utmaningarna och problemen som vår värld står inför. Då blir det både väldigt meningsfullt och kul. Jag har verkligen hittat mitt nya kall.

Hur kom det sig att du valt att satsa som affärsängel?
– Jag har alltid haft ett stort intresse för aktiemarknaden och företagandet. Samtidigt kände jag för fem, sex år sedan att jag ville få ut mer än att vara en liten ägare i ett storbolag och inte ha någon insyn eller närhet.
– För fyra och ett halv, fem år sedan kom jag in i start-up-världen. Jag började träffa dom här entreprenörerna och kände att det var helt rätt, väldigt kul och stimulerande att möta dessa som var rätt snarlika jag själv. Det var också många som hade varit inom idrotten och hade den här passionen och kraften, vilket är väldigt smittande.
– Framför allt var det ändå att få en bättre inblick och få lära mig mer eftersom jag är väldigt nyfiken av mig. Senaste tre åren, ju mer kunskap jag fått desto mer intressant har det blivit. Nu har det blivit mer åt det här ”impact-hållet”, att jag verkligen vill göra skillnad. När jag läser på om hur det står till i världen och på vår planet så blir det också mer tydligt att jag vill vara med och göra skillnad. Också att sedan kunna säga till mina barn när jag blir äldre ”vi blev inte den generationen som lämnade över planeten i ett sämre skick”, utan vi var med och gjorde vad vi faktiskt kunde.

TVILLINGARNA SEDIN – TVÅ FÖREBILDER

Ett av projekten Mattias Weinhandl gått in som affärsängel i är tidigare SHL-målvakten Mark Owuyas projekt som ni kunnat läsa om tidigare på hockeysverige.se. Ett projekt som går ut på att skapa miljövänliga biltvättar.
– Det bolaget passar väldigt bra in i min filosofi. Tar du en vanlig biltvätt går det åt 200-300 liter vatten per tvätt samtidigt som vi har vattenbrist i stora delar av världen. Sedan är det kemikalier som går ner i grundvatten och liknande. Här görs tvättarna på ett miljövänligt sätt.
– Sedan sysselsätts även många människor, vilket också är en väldigt viktig del för samhället i stort. Här krävs det heller ingen akademisk utbildning utan det är ett bra förstasteg in på arbetsmarknaden.
– Dessutom sparar det tid för oss som köper tjänster och i dag är just tiden en väldigt viktig aspekt och kommer nog bli ännu viktigare framledes. Då kan man ägna den tiden åt nya och meningsfullare saker än att stå i en kö till en biltvätt i 30 minuter.

Vad tror du är viktigt för en hockeyspelare att förbereda för att komma ut på ett bra sätt efter karriären?
 Jag tror inte att det finns någon snabbfix, att man helt plötsligt ska komma på något. Det är något som man bör förbereda sig hela livet inför. Utbildning är en viktig del och man bör kombinera det med hockeyn så länge man kan.
– Tvillingarna Sedin är ett bra exempel. Dom var väldigt duktigt i skolan upp till gymnasiet. Sedan åkte dom över till NHL och då blev det ingen högskoleutbildning, men sedan har dom gjort den där borta under sista åren i sina karriärer.
– Du måste börja tidigt och hela tiden förstå att du måste ha med dig en utbildning. Det kommer bli ännu viktigare framledes. Det är under en viss tid du kan utöva det du älskar, vilken idrott det nu är, men den tiden kommer ta slut någon gång. Då bör man fylla på med mer saker i bagaget så man kan leva och må väl.

ÖVRIGA REPORTAGE I ”LIVET EFTER KARRIÄREN”:
Livet efter karriären – Mike Owillis väg från deprimerad hockeypensionär till framgångsrik 30-årig företagsledare

Livet efter karriären – Fredrik Warg om den krångliga omställningen att gå från elitidrottare till vanlig knegare

Livet efter karriären – Alen Bibic tog aldrig hockeyn för givet, utan utbildade sig till företagsekonom vid sidan av SHL-karriären

Livet efter karriären – Martin Romö och Sebastian Lauritzen skapar de ”ett LinkedIn för elitidrottare”

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten