Uffe Bodin
BODIN: Vilka AHL-svenskar kan komma hem till SHL?
ANNONS

24 AHL-svenskar sitter på utgående kontrakt i AHL. Vilka av dem kan tänkas återvända till Sverige nästa år? Kring det spekulerar Uffe Bodin.

Andelen svenska spelare som söker sig till Nordamerika har ökat lavinartat under de senaste tio åren. Alla lyckas inte slå sig in i NHL, utan fastnar i många fall i AHL.

Den här säsongen har inte mindre än 24 AHL-svenskar utgående kontrakt, enligt eliteprospects.com. Det borde rimligen kunna innebära att några, eller kanske till och med många av dem återvänder hem till Sverige för att få ny fart på karriären här hemma.

Låt oss ta en titt på vilka det skulle kunna tänkas vara…

MÅLVAKTER

Anton Forsberg, Rockford (Chicago Blackhawks)
26-åringen från Härnösand spelade 35 NHL-matcher för Blackhawks förra säsongen, men lyckades inte imponera tillräckligt mycket för att vinna ett jobb. Veteranen Cam Ward värvades till klubben förra sommaren och även när Corey Crawford drabbades av nya skadebekymmer valde Blackhawks att satsa på Collin Delia i stället för Forsberg. Chansen att skriva nytt kontrakt i Nordamerika kommer säkert att dyka upp, men vill Forsberg tjäna en hacka väljer han att göra några år i KHL i stället. Det känns i mina ögon logiskt att han följer målvakter som Lars Johansson, Jhonas Enroth och Magnus Hellberg i det avseendet. Jag tror inte vi får se honom i SHL till hösten.

Marcus Högberg, Belleville (Ottawa Senators)
Filip Gustavsson må vara ”framtidens målvakt” i Ottawa Senators organisation, men Högberg har haft bättre siffror i AHL den här säsongen och även fått göra fyra NHL-matcher. Jag tror att Senators ger honom en chans till i form av en kontraktsförlängning.

Eddie Läck, Binghamton (New Jersey Devils)
Det blev en trist säsong för Läck. Efter att ha inlett säsongen som reservkeeper med Devils under deras besök till Göteborg för NHL-premiären mot Edmonton Oilers drabbades han tidigt av en höftskada och tvingades till en operation som avslutade säsongen i förtid. Att få ett nytt NHL-kontrakt blir inte enkelt för målvakten som hunnit fylla 31 år, men vill han stanna i Nordamerika finns det säkerligen AHL-klubbar som är intresserade. Annars tror jag liksom i fallet med Anton Forsberg att det finns en lukrativ marknad för Läck i KHL.

BACKAR

Ludwig Byström, Springfield (Florida Panthers)
Trots sin bästa säsong i Nordamerika har inte Byström fått chansen i NHL. Efter närmare 250 AHL-matcher utan speltid i ”the show” känns det rimligt att han letar efter andra alternativ. SHL eller KHL? Jag tror på det sistnämnda om chansen uppenbarar sig. Har man spelat i AHL i fyra säsonger har man inte tjänat de stora pengarna direkt. Det gör KHL till ett mer lukrativt alternativ. Därför tror jag inte vi får se Byström återvända till SHL. Än.

Andreas Borgman, Toronto (Toronto Maple Leafs)
48 NHL-matcher med Toronto i fjol – noll den här säsongen. Andreas Borgman har inte gått åt rätt håll i det avseendet. Inte minst beroende på de skadebekymmer som har hämmat honom med jämna mellanrum. Framtiden i Toronto ser blek ut med tanke på att klubben redan har en mängd vänsterfattade backar som går före honom. Bland dessa Calle Rosén och Rasmus Sandin. Det är emellertid inte orimligt att han kan få chansen till ett till NHL-kontrakt med någon annan klubb. Annars tror jag även i det här fallet att KHL är ett mer troligt alternativ än SHL. Borgman är bara 23 år och fortfarande i ett tidigt skede av sin karriär.

Adam Ollas Mattsson, Stockton (AHL-kontrakt)
För andra säsongen i rad spelar han på AHL-kontrakt med Calgary Flames farmarlag i AHL. Efter att ha fått fjolåret förstört av en skada har han spelat desto mer – och desto bättre – i år. Kan det räcka till ett NHL-kontrakt med Calgary. Inte omöjligt. Annars borde en återkomst till SHL ligga bra till.

Andreas Englund, Belleville (Ottawa Senators)
Under rookiesäsongen i Nordamerika gjorde backtuffingen fem NHL-matcher. I fjol blev det en. Den här säsongen har han inte spelat någonting alls med Senators. Inte den utveckling man önskar om man är ung spelare i AHL. Speciellt inte om man tillhör en organisation som Senators, där man inte kan klaga på hård konkurrens. Om det här har gjort 23-åringen så modfälld att han är villig att flytta hem är oklart. Annars känns det inte orimligt att anta att en återkomst till Djurgården skulle kunna vara aktuell.


Niklas Hansson. Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

Niklas Hansson, Texas (Dallas Stars)
Den tidigare Rögle- och HV71-backen har gått framåt jämfört med i fjol, men ändå inte kommit närmare NHL-spel. Att han inte kallades upp när Dallas hade sin värsta skadeperiod, med fyra ordinarie backar på skadelistan, tidigare under säsongen kan ses som ett tecken på att organisationen inte värderar honom speciellt högt. En hemkomst till Skåne och Rögle känns naturlig. Men det finns nog fler SHL-lag som skulle vilja ha in en högerfattad back med offensiva egenskaper.

Anton Lindholm, Colorado (Colorado Avalanche)
Den offervillige backen har tappat sin ordinarie plats i Colorado Avalanche den här säsongen och bara spelat två NHL-matcher. Mycket beroende på återkommande skadeproblem. Om han vill återvända till Sverige skulle det förvåna mig om inte Skellefteå var intresserade. De lär tappa en och annan back – Emil Djuse och Fredrik Lindgren till exempel – inför nästa säsong.

Julius Bergman, Hartford (New York Rangers)
Ska enligt Sportbladet redan vara klar Frölunda nästa säsong.

Tim Erixon, Wilkes-Barre/Scranton (AHL-kontrakt)
Hade han varit intresserad av att komma hem hade han antagligen gjort det för länge sedan. Tim Erixon har inte spelat i NHL sedan 2015 och chanserna att han gör det igen känns små. Har spelat 18 AHL-matcher för Pittsburghs farmarlag den här säsongen.

Gustav Olofsson, Laval (Montréal Canadiens)
Återkommande axelskador har sabbat hans chanser till NHL-spel flera gånger. I fjol såg det slutligen ut som att Olofsson skulle vara på väg att slå sig in i Minnesota Wild på allvar. Men han vann aldrig coachen Bruce Boudreaus förtroende fullt ut och blev trejdad till Montréal inför den här säsongen. Där blev det två AHL-matcher innan han skadade sig så illa att han antagligen inte kommer att spela mer den här säsongen. 24-åringen är en spelare jag gärna skulle vilja se i SHL eftersom jag tror att hockeyn där skulle passa honom bättre än i Nordamerika. Men efter att ha bott i USA/Kanada sedan 15-årsåldern är frågan hur sugen den före detta JVM-backen är på det.

Kevin Ekman Larsson, Tucson (AHL-kontrakt)
OEL:s lillebror har matchats sparsamt i AHL och bara spelat 41 matcher totalt de två senaste säsongerna. Om han vill stanna i Nordamerika får han säkert göra det. Det är bara bristen på kontinuerlig speltid som skulle kunna locka hem honom till Sverige. Och i så fall till Hockeyallsvenskan snarare än SHL.

Jacob Cederholm, Manitoba (Winnipeg Jets)
Under sin första seniorsäsong har Cederholm bara gjort nio AHL-matcher och ytterligare 25 i ECHL. Det känns inte troligt att Winnipeg erbjuder honom ett nytt kontrakt. En hemkomst till SHL eller Hockeyallsvenskan där han får kontinuerlig speltid är antagligen att föredra då 21-åringen haft ett par väldigt hattiga säsonger med spel i väldigt många olika klubbar. 

Marcus Högström, Stockton (Calgary Flames)
Det är svårt att inte tycka synd om Högström. Efter sin enormt fina säsong med Djurgården i fjol fick han ett NHL-kontrakt med Calgary Flames vid 29 års ålder. Nu kom han skadad till lagets camp i höstas och har begränsats till tre AHL-matcher på hela säsongen. Bittert. En återkomst till svensk hockey känns trolig då Högström redan gjort sitt KHL-äventyr. Djurgården igen?


Emil Pettersson. Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

FORWARDS

Emil Pettersson, Tucson (Arizona Coyotes)
Produktionen i AHL har varit helt okej, men aldrig på den nivå att Emil Pettersson kommit riktigt när NHL-spel. Trejden som tog honom från Nashvilles till Arizonas organisation öppnar kanske för mer av en chans. Men om det räcker till nytt kontrakt känns osäkert. Jag hoppas själviskt att Emil Pettersson vänder hem till SHL nästa säsong. Där har han en chans att ta ytterligare ett steg i sin utveckling och vara en av ligans ledande spelare.

Jacob Nilsson, Rockford (Chicago Blackhawks)
Fullbordade sin häftiga resa från obskyr allsvensk spelare via SHL- och landslagsspel till NHL-debut i december. Om han insatser i AHL, 29 poäng på 53 matcher, räcker till nytt kontrakt med Blackhawks är jag inte så säker på. Men för en spelare av Nilssons kaliber finns pengar att tjäna i KHL eller Schweiz. Magkänslan är att han inte återvänder till SHL ännu om han inte blir kvar i Nordamerika.

David Ullström, Tucson (Arizona Coyotes)
Fick lite överraskande en ny NHL-chans av Arizona. Har begränsats till 29 AHL-matcher på grund av skador och även om han har levererat poäng har det inte blivit något NHL-spel hittills. Ska bli pappa och fyller 30 år inom kort. Det borde tala för en hemkomst till Jönköping.

Axel Holmström, Grand Rapids (Detroit Red Wings)
Lyftet har aldrig riktigt kommit i AHL efter flytten från Skellefteå till Detroit Red Wings organisation. En del av det kan härledas till de tuffa skadorna han drabbades av under sina sista säsonger i SHL. En flytt hem, till Skellefteå eller någon annan SHL-klubb, för att starta om på nytt känns som en bra lösning för 22-åringen.

Victor Ejdsell, Rockford (Chicago Blackhawks)
I slutet av förra säsongen lämnade han HV71 för Chicago Blackhawks organisation. Det slutade med att han fick spela sex NHL-matcher och göra ett imponerande AHL-slutspel med sju mål och tolv poäng på 13 matcher. Den här säsongen har det inte klaffat lika fint. Utdelningen har uteblivit i AHL och chansen i NHL uteblivit. Är Blackhawks villiga att ge Ejdsell en ny chans? Eller blir det en återkomst till SHL? Jag har ingen aning, men hoppas att han kommer hem. Han har potential att bli en toppspelare i SHL.


Anton Blidh. Foto: Anton Edman

Anton Blidh, Providence (Boston Bruins)
Den hårt arbetande 23-åringen har 20 NHL-matcher på sitt CV, men ingen av dem har kommit den här säsongen. Blidh har fått kriga på i AHL, där han fått en bokstav på bröstet för sitt slit. Jag är väldigt osäker på om Bruins väljer att erbjuda ett nytt kontrakt. I så fall borde Frölunda vara intresserade av att ta hem göteborgaren.

Tobias Lindberg, Chicago (Vegas Golden Knights)
Trejdad fem gånger på fyra säsonger i Nordamerika. Tobias Lindberg har skeppats runt i så många olika klubbar att det är svårt att hålla reda på var han spelar. Bara den här säsongen har 23-åringen representerat tre olika AHL-klubbar. Räknar med att någon SHL-klubb kommer att hugga. Räknar också kallt med att Djurgården, som han representerade innan flytten till Nordamerika 2014, är intresserade av att värva hem honom.

Jakob Forsbacka Karlsson, Providence (Boston Bruins)
Boston Bruins kommer att förlänga centerns kontrakt. Ingen tvekan.

Hampus Gustafsson, Hershey (Washington Capitals)
2011 stack den 18-årige doldisen till Nordamerika för att spela till sig en plats på college. Det målet nådde han. Efter fyra säsonger på Merrimack College flyttade han 2017 vidare till Washington Capitals organisation, där det har blivit 79 AHL- och 29 ECHL-matcher för centern. Att han hunnit bli 25 år och att hans produktion varit begränsad talar för att det Capitals inte erbjuder ett nytt kontrakt. Han berättade för kollega Måns Karlsson att han helst stannar i Nordamerika, men att han lockas av tanken på SHL-spel också. Jag gissar att någon SHL-klubb ger honom chansen om chansen till fortsatt spel i AHL uteblir.

Den här artikeln handlar om: