Sök
Ylva Martinsen, förbundskapten för Damkronorna.
Nyheter

Damkronornas förutsättningar växer – men det finns mycket kvar att göra: ”Skilda världar”

Hur mår svensk damhockey? Att den mår bättre än på många år kan vi alla vara överens om, men vad kan bli bättre både på kort och lång sikt och hur tänker Svenska Ishockeyförbundet kring att hockeyn ska vara tillgänglig för alla och jämlik? För att skrapa lite på ytan stämde hockeysverige.se träff med Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, förbundskaptenen Ylva Martinsen och Djurgårdens målvakt Lovisa Berndtsson.

Det blev ett spännande rundabordssamtal som vi kommer redovisa i tre delar. Först ut var delen om SDHL och hur vår trio ser på antalet utländska spelare i ligan, men även det faktum att lagen hade möjligheten att stärka upp sina lag under slutspelet. Del två, som ni kan läsa här idag handlar om förutsättningarna för Damkronorna. Längre fram kommer ni även kunna läsa om deras syn på vad en jämställd hockey är.

Ylva, om vi ser till Damkronorna kontra Tre Kronor, hur upplever skillnaden i satsningen på dom olika landslagen?
– Det första som dyker upp i huvudet är skilda världar. Samtidigt har jag tagit det här uppdraget, vet om förutsättningar samtidigt som min inställning är att göra så bra som möjligt här och nu av det som är. Inte hålla på att fundera på vad vi inte har.
– Det går inte och vi ska inte heller jämföra dom två verksamheterna på något sätt.

Hur tänker du kring att det är så pass stor skillnad?
– Jag tycker att man kan säga att det är en spegling av dam och herrhockey i stort. Herrspelare åker omkring i SHL och tjänar kanske 100 000 kronor i månaden. Sedan har vi SDHL där förutsättningarna har förbättrats på många håll. Nu behöver tjejerna där kanske inte betala för att spela som det var förr.
– Det är inte relevant i sak att vi ska sträva efter att tjäna 100 000 kronor i månaden. Det är inte heller relevant att diskutera att Damkronorna ska ha det exakt som Tre Kronor har. Rikard (Grönborg) som leder Tre Kronor nu har också utmaningar i den verksamhet med spelare och allt vad det kan vara.
– Jag tror att damhockeyn ska göra sin egen resa, fokusera på den och inte försöka kopiera hur det ser ut i herrhockey. Det är viktigare att se till vilka vägar damhockeyn ska ta. Det finns många klubbar som vill göra bra grejer, vilken resa ska dom göra och på vilket sätt ska Damkronornas resa vara.

Ylva Martinsen spelade sin sista landskamp 2009 och givetvis har det hunnit hända en hel del i och kring Damkronorna sedan dess.
– Alla spelare idag är väldigt professionella. Det märks att spelarna har en bra standard i vardagen.
– När jag spelade var vi samlade mycket oftare. Det var lätt över 100 dagar per år. Om vi går hela vägen i VM och tar bort resdagarna så är vi samlade 41 dagar den här säsongen. Det beror mycket på att dom har en bra vardagsmiljö hemma i klubbarna. Spelarna ska bli så bra som möjligt i sina klubblag. Sedan ska landslaget vara en bonus. Det tror jag på.
– Sedan jobbar vi stenhårt varje dag för att ge spelarna förutsättningar för prestation. Jag hoppas inte, att om du frågar spelarna, att det saknas något sådant i alla fall. Självklart har det även varit att dom kommit hem efter att ha varit i väg med landslaget, att en del spelare varit oroliga för räkningar och att man måste ta igen förlorad arbetstid och sådant, men det smyger in lättnader i det också.

Spelarna har också fått igenom att dom får en viss ersättning då dom är iväg med Damkronorna.
– Även klubbarna ställer upp på ett annat sätt och spelarna har idag, tror jag, en bättre back-up.


Lovisa Berdntsson är målvakt i Djurgården och har gjort flera landskamper för Damkronorna. Foto: Ronnie Rönnkvist

Lovisa Berndtsson spelade i Damkronorna så sent som förra säsongen och har upplevt den positiva trenden.
– Det har alltid varit väldigt proffsigt runt om Damkronorna och man får verkligen, precis som Ylva säger, förutsättningarna för att prestera på topp.
– Det jag själv känt är den inre stressen att exempelvis vara på ett VM under tre veckor, att när jag kommit hem så väntar en månad utan lön. Jag skulle säga att det är vad som varit mest jobbigt, men jag tänker inte på det när just när jag spelar. Det är mer att jag tänkt på det då jag kommit hem.
– Förutsättningarna finns i alla fall då vi varit i väg. Vi bor bra, bra mat och ledare som verkligen är där för spelarnas skull.

”BYGGT TEAMET MED SPETKOMPETENS FÖR ATT GE SPELARNA BÄTTRE STÖTTNING”

Förbundskaptenen, Ylva Martinsen, är också nöjd med det antal som Damkronorna numera har i ledarstaben.
– Ja, nu är jag det. Till förra turneringen och VM fick vi utökat med en ”fysio” till så dom nu är två. Vi fick även en ”materialare” till så dom är också två. Sedan är Alexander (Bröms) från U18 med som en extracoach. Vi är precis den resurs som behövs för att vi ska kunna göra det riktigt bra för spelarna.
Lovisa Berndtsson:
– Som målvakt kan jag flika in att det även är en målvaktstränare med. Under tiden jag har varit med i Damkronorna har vi aldrig haft en målvaktstränare. Även om man har sin målvaktstränare som man jobbar med hemma så är det är det bra att ha en stöttepelare och någon att bolla med på plats.
– Det är väldigt viktig eftersom att målvakt är en speciell position och det är inte alltid så att headcoach eller assisterande coachen är så insatta i målvaktsspelet i sig. Då kan det vara bra att ha någon med som vi målvakter kan bolla med men även prata om smådetaljer med.
Ylva Martinsen:
– Vi har byggt teamet kring Damkronorna med spetskompetens för att ge spelarna bästa stöttningen. Vi har även en olikhet mellan oss ledare som förhoppningsvis också ska hjälpa till.

Det är sex veckor fram till VM och vissa VM-aktuella spelare är redan utslagna, hur har planeringen kring Damkronorna och SDHL sett ut?
– Ytterst handlar det om klubbverksamheten och spelarnas vardag. Sedan är landslaget bonus för några spelare. Egentligen kanske få spelare om vi ser till hur många som egentligen spelar, säger Ylva Martinsen och fortsätter:
– Jag tycker ändå det är bra om vi kan prata om utmaningarna som finns. Det är exempelvis fler matcher nu eftersom det är flera lag än tidigare och även mer slutspelsmatcher i och med att vi spelar bäst av fem. Det gör också att det blir ett längre slutspel.
– Ledarna i lagen har sagt till mig under säsongen att många spelare är slitna eftersom då schemat i SDHL har varit packat vissa stunder. Sedan har vi dessutom åkt iväg med några.

Ibland känns det som att det trycks in matcher för Damkronorna.
– Euro Hockey Tour är inlagt av IIHF och du kan få reda på när det är fyra år framåt i tiden. Det ligger under ”international breake” och det styr inte vi över.
– Däremot kan SDHL ta hänsyn till breaken och förfina planeringen. Det hade underlättat både för spelarna och Damkronorna.

Har dialogen kring det här inte varit på topp?
– Nej, den har inte varit det, men jag har träffat Angelica (Lindeberg, Kommersiell chef SDHL) och framfört hur jag ser på nästa säsong och vad som skulle vara önskvärt. Exempelvis att åker vi på en måndag så hade det varit jättetoppen om inte SDHL spelade fredag, lördag, söndag utan bara fredag eller i värsta fall fredag och lördag så spelarna i alla fall är lediga söndag, men allt ska ju gå ihop också.

Lovisa, hur känns det som spelare att komma i dom här komprimerade lägena?
– En gång fungerar, men är man med i Damkronorna under en hel säsong så sliter det. Det är som Ylva säger att när landslaget åker på måndag så har vissa lag spelat fredag, lördag och söndag.
– Sedan kommer man hem från landslaget och ska man spela onsdag igen. Då vill också tränarna att man helst ska har tränat med laget innan det. Då blir det inte riktigt den här återhämtningen som vi spelare behöver. Jag skulle säga att det är där bristen är och en bättre dialog skulle underlätta mycket, att man kunde formanpassa spelschemat utefter uppehållen. Det tror jag hade gynnat spelet men framförallt spelarna.
– Det blir dessutom väldigt olika för lagen. Vissa lag har fem spelare som åker, andra har en eller ingen. Förutsättningarna blir väldigt olika.
Ylva Martinsen:
– Dessutom har många lag gått tunt på spelare i SDHL så det har varit en tuff säsong på så sätt, men det är inte på grund av Damkronorna för jag tror att vi har rekord-få dagar.
– Slutspelet, det är bra med många viktiga matcher för spelarna, men det blir väldigt utdraget eftersom resurserna inte finns att spela som i SHL, varannan eller var tredje dag. Nu måste omgångarna spelas på helgerna eftersom under vardagarna måste tjejerna gå till jobbet eller skolan. Det här pusslet måste gå ihop.
– Där är vi inte hemma ännu och det kan jag säga, utan att vara bitter på något sätt, är att det drabbar Damkronorna.
– Det är tufft att vissa spelare kommer vara utan matcher i sju veckor innan ett VM som är vår höjdpunkt. Det här ligger mig närmast. Sedan ser givetvis SDHL till det som ligger dom närmast.


Damkronorna spelar VM i början av april. Turneringen spelas i Finland. Foto: Bildbyrån

Hur ser du på att ni inte har möjlighet att ha något läger för VM-aktuella spelarna som inte går vidare efter kvartsfinalerna?
– Det hade varit jättebra att samlat en stor trupp och kört en långhelg. Det är ett drömscenario. Där är vi inte nu, men vem vet hur det ser ut i framtiden. Då kanske man kommer fram till att det behövs.

”SKA INTE AUTOMATISKT KOPIERA DEN RESA SOM HERRHOCKEYN HAR GJORT”

Anders, hur ser du på att Damkronorna inte har förberedelseläger inför VM?
– Damhockeyn är inne på en resa där vi inte automatiskt ska kopiera den resa herrhockeyn har gjort. Snarare ska vi utveckla damhockeyn på det sätt den förtjänar. Vi ser hur många fler tjejer som börjat spela, att vi får behålla fler, satsningen på SDHL från många klubbar och satsningen som behövs för att kommersialisera SDHL har utvecklats. Det är också det enda sättet för att få underlag för mer professionella spelare.
– I takt med det får vi även ett bättre landslag. Vi har valt den svenska modellen där spelarna får utvecklas i sina föreningar. Tidigare körde vi ett landslag som var tillsammans väldigt mycket. Det kanske ger ett snabbare resultat, men ska vi bygga en långsiktig modell måste spelarna huvudsakligen utvecklas hemma i sina föreningar där man inte reser bort från sin familj och sitt arbete.
– Jag tror mycket på den resan. Andra länder som satsar på ”quick fix”, om man får säga så, och har sitt landslag samlade mer kan få kortsiktiga resultat, men jag tror på vår modell. Sedan har vi mycket att utveckla och förfina.

Vad tänker du närmast på då?
– Exempelvis koordineringen med SDHL och landslagsverksamheten. På herrsidan har vi sedan länge något som heter elitkommittén. Där samordnar vi sådana här typer av frågor. Det ter sig ganska givet att vi måste ha en liknande kommitté för damelithockeyn framöver.
– Där kan vi titta gemensamt på spelprogrammet och göra det så bra som möjligt för SDHL, men också koordinera det med landslagsverksamheten. Det är något vi absolut måste ta med oss.
– SM är naturligtvis viktigt på nationell nivå, men Dam-VM är det stora för oss på internationell nivå. Det är såklart otillfredsställande om ett stort antal spelare, potentiella att tas ut i VM-truppen, inte spelat en match på sju veckor. Det är något vi behöver ta med oss, titta på och se hur ett sådant här upplägg kan se ut. Finns det behov av förbundsläger? Kan man lösa det på föreningsnivå?
– I en kommande elitkommitté för damhockey behöver man sätta sig ner och titta på det här. Inte minst med tanke på ersättningssituationen damspelarna har så tror jag att så mycket som möjligt bör ske nära där man bor så man kan få ihop familj och livspusslet.


Anders Larsson är ordförande för Svenska Ishockeyförbundet. Foto: Ronnie Rönnkvist

Anders Larsson menar också att Svenska Ishockeyförbundets satsning på Damkronorna blir bättre och bättre.
– Överhuvudtaget känner jag att vi satsar mer och mer på tjej och damhockeyn. Allt då från Tre Kronors hockeyskola, där vi gör olika typer av insatser, till att vi tillför mer och mer resurser till Damkronorna.
– Jag tror inte på att göra några enskilda tomtebloss utan vi måste bygga det här långsiktigt och hållbart. Jag tycker vi är inne på den resan och vi har vittnesmål här runt bordet om förbättringarna som skett hela tiden.
– Personligen önskar jag att vi hade pengar och resurser så det kunde gå ännu fortare, men jag känner att det är viktigare att utvecklingen fortsätter och vi har en fast takt.
Ylva Martinsen:
– En stor sak som hänt den här säsongen är att SOK (Sveriges Olympiska kommitté) klev bort hel och fullt. Dom stod för ganska många verksamhetsdagar förutom stödet till vissa spelare. Klart att jag känner mig lite tudelad till det, men jag tror att det ändå kan vara bra för den här resan eftersom förbundet nu får stå lite på egna ben utan att det är något som är villkorat från SOK.
– Det kanske är ett hårt slag här och nu, men på lång sikt tror jag att det är jättebra att förbundet äger landslagsverksamheten helt själva. Vi har haft lite RF-bidrag (Riksidrottsförbundet) under säsongen. Det och ett förhoppningsvis framtida stöd från SOK kan bli en form av kick när det väl är dags.
– Sedan tror jag på det här Anders var inne på, att man tillhör klubben. Det är där man utvecklas och är mesta del av tiden. Sedan är det en bonus om man blir uttagen i ett landslag som är ute och tävlar och förhoppningsvis ska göra bra ifrån sig på VM.

FLER JUNIORLANDSLAG KAN GYNNA SPELARNAS UTVECKLING

Förbundskaptenen tror också att en modell med flera landslag på damsidan skulle gynna svenska spelares utveckling.
– Något jag har sagt flera gånger som skulle vara bra för Damkronorna i slutändan är utöka utvecklingsstegen på tjejsidan. Nu har vi haft U18-landslaget länge, men att man utvecklar det med ett U16 eller U22 landslag. För min del får det gärna vara både och för att sedan i Damkronorna har så bra utbildade spelare som möjligt.

Lovisa, kunde du sakna det då du växte upp?
– U18-landslaget fanns inte då utan det var regionsturneringarna man satsade på. Ja, jag kan känna att det saknades, men det fanns inte heller då den bredden av spelare.
– Annars är det en sporre hela vägen att först komma till U18, sedan vill man komma till ett U22 eller U20 och efter det ta steget upp till Damkronorna.
Ylva Martinsen:
– Om vi ser till spelarna som var med Tre Kronor i VM senast, alla vittnade om att dom kände igen den röda tråden. Dom kan komma in dagen innan en VM-match och veta redan då vad som förväntas av dig runt om och på isen. Även om vi inte ska kopiera så är det här något jag tror på.
– Det är först nu vi har börjat, vi i Damkronorna och Alexander i U18, prata om att börja skapa en röd tråd som spelarna ska känna igen sig i. Om dom kommer upp från U18 och får testa i Damkronorna så ska det inte vara skilda världar. Krav, förväntningar och spelidé ska finnas där som en röd trå. Får jag drömma att vi kan bygga det med U16, U18, U22, eller vad det ska vara, och Damkronorna då tror jag att vi är där igen och fajtas med Finland och Ryssland. Där är vi inte idag.
Anders Larsson:
– Det bygger också på att vi får behålla våra tjejer så vi kan på nationell nivå kan bygga den här strukturen med en juniornivå. Idag går många från ungdom direkt till seniorspel. Det behövs att vi hittar en juniornivå även nationellt.


En dröm vore att kunna ha fler ungdomslandslag så att spelarna växer in i Damkronornas organisation. Foto: Bildbyrån

Anders, hur ser du på att ha exempelvis ett U22 eller U16-landslag även här i Sverige?
– Vi följer just nu den internationella modellen och vilka mästerskap som finns. Det är en typisk fråga vi måste titta närmare på. Många länder har inte minst U16-landslag och upplever det som lyckat. Vi har valt en modell där vi inte har det utan har en mer regional utveckling där vi satsat på TV-pucken fullt ut nu.

Vad känner du spontant själv kring den frågan?
– Jag litar fullt ut på våra kompetenta personer som jobbar med det, våra förbundskaptener och utvecklingsavdelningen.
– Jag tror att det är viktigt att vi tittar på det här i lugn och ro så inte jag som ordförande springer före med en flagga och viftar och säger något. När det här gänget sitter ner kommer dom nog fram till vad som är klokast för det är inte säkert att det bästa är att titta på för många grannar och kopiera.
Ylva Martinsen:
– Vi hade ett Ungdoms-OS 2016 för tjejer födda 2000 och 2001. Det var också samma kull som tog silvermedaljen i U18-VM. Jag ska inte säga att det var ett avgörande, men det betydde väldigt mycket för dom spelarna eftersom dom fick internationell erfarenhet genom att möta Tjeckien och andra nationer.
– TV-pucken, absolut, det är en jättebra grej, men det internationella spelet är annorlunda samtidigt som det är media och du får tävla för ditt land på ett annat sätt än i TV-pucken.
– Jag tror att dom länder som ”jackat” i det inofficiella U16-VM, tyvärr utan USA och Kanada men det var tio länder med senast, dom upplever det som positivt för spelarna eftersom dom får en erfarenhet. Jag tror också på den svenska modellen, men jag tror också det är viktigt att få den här internationella erfarenheten om jag ser det rent egoistiskt för landslagsstegen. Men det är såklart att det måste finnas spelarunderlag också. Jag tycker att det börjar finnas tillräckligt med spelare för att utveckla tjejstegen.

Tisdag 19:00
Djurgårdens IF - Brynäs IF
1 1.69
X 4.60
2 4.45
Tisdag 19:00
IK Oskarshamn - Färjestads BK
1 4.15
X 5.15
2 1.69
Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Linköping HC
1 2.00
X 4.20
2 3.35
Tisdag 19:00
Växjö Lakers HC - Luleå HF
1 2.90
X 4.00
2 2.30
Tisdag 19:00
Rögle BK - Örebro HK
1 1.87
X 4.40
2 3.80
Tisdag 19:00
Skellefteå AIK - HV 71
1 2.15
X 4.20
2 3.10
Tisdag 19:00
Frölunda Indians - Leksands IF
1 1.37
X 5.90
2 7.50
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten